JeePee
JeePee Nieuws 27 februari 2003

Zonder zorgen je prullenmand legen!

Prosoft Engineering heeft een programma op de markt gebracht voor mensen die wel eens per ongeluk iets weggooien. Met Data Recycler kunnen zij met een gerust hart hun prullenmand legen en dit ook weer ongedaan maken.

Het maakt niet uit of het op je harde schijf stond of op een externe FireWire, SCSI, ATA of USB drive, Data Recycler belooft het allemaal weer terug te halen. Natuurlijk kun je dit allemaal instellen zoals je zelf wilt en je kunt de “beschermingsbuffer” op ieder moment wissen om schijfruimte vrij te maken. Data Recycler houdt volledig op de achtergrond de wacht en is ook in staat je te waarschuwen voor “data corruptie”, zodat je je gegevens kunt beschermen en/of herstellen.


Op het moment dat je je prullenmand leegt, verdwijnen de weggegooide bestanden niet echt. Je bestanden worden in werkelijkheid niet gewist, alleen de “alias” of de “verwijzing” ernaar. Zodra deze “alias” gewist is, kan het systeem het bestand niet meer zelf terugvinden. De reden hiervoor is tijdsbesparing. Wanneer dit legen gelijk zou staan aan vernietigen, zodat je het werkelijk met geen mogelijkheid terug zou kunnen vinden, dan zou dat iedere keer een ergernis worden, omdat je bestanden dan “overschreven” moeten worden en hoe groter je bestanden, hoe langer het gaat duren….
Je begrijpt dat je schijf op die manier nog vol kan staan met gevoelige informatie, terwijl je zelf denkt dat de boel is opgeruimd. Daarom is het verstandig om bij het verkopen van je Mac, je harde schijf te formateren en alles in nullen om te zetten, dan ben je er zeker van dat anderen niets meer van je terug kunnen vinden. En wil je je Mac niet verkopen, maar wel je bestanden volledig kunnen wissen, dan zijn er programmaatjes op de markt die je bestanden volledig kunnen “shredden”. Hier kom ik nog een keer op terug…

Prosoft is niet de enige fabrikant met een soortgelijk programma. Symantec, bekend van Norton heeft Norton UnErase (zit in het pakket Norton Utilities), maar voor zover ik weet maakt dit geen gebruik van een beschermingszone. UnErase zoekt de harde schijf af naar gewiste bestanden en hoe langer je wacht met het terughalen van je weggegooide bestanden, hoe groter de kans dat ze door andere bestanden overschreven zijn. Data Recycler daarentegen beschermt je weggegooide bestanden, door ze in een bepaalde zone neer te zetten en als die “beschermingszone” maar groot genoeg is (je kunt dit zelf instellen), dan is de kans op volledig terughalen ook gegarandeerd. Volgens Prosoft worden de oudste files het eerste uit de zone verwijdert, maar dit zal (lijkt me) afhangen van de ruimte in de zone. Als er te weinig ruimte is voor nieuwe files, zal Data Recycler het oudste verwijderen om plaats te maken voor de nieuwste, de grootte van de zone is dus nogmaals belangrijk.

Ik heb het een poosje geprobeerd en bij mij werkte het uitstekend. Zolang je zaken niet doelbewust vernietigt met een speciaal ?shred-programma?, krijgt Data Recycler het absoluut in goede staat terug. Van het programma is een Demo-versie, dus je kunt het net als ik 30 dagen proberen. Voor $ 49,- is het programma van jou.

Data Recycler

Reageer op artikel:
Zonder zorgen je prullenmand legen!
Sluiten