Eindelijk REALbasic 5.0

Door: Adriaan Mol - 3 reacties

Het softwarebedrijf REAL Software heeft vandaag REALbasic 5.0 uitgebracht. REALbasic is een programmeertaal, waarmee op gemakkelijke manier simpele (maar ook redelijk uitgebreide) programma’s geschreven kunnen worden. Met het ‘drag & drop’-principe kan er een layout ontworpen worden.

Het voornamelijkste verschil in REALbasic 5.0 is dat deze ook op Windows draait. REALbasic kon voorheen wel applicaties voor Windows compilen, maar het REALbasic programma zelf draaide alleen voor Mac OS X en Mac OS 9.

Andere leuke nieuwtjes zijn dat REALbasic 5.0 gebruik maakt van de nieuwe features die in Jaguar zitten. Sinds Jaguar is het voor Carbon programma’s mogelijk drawers, metal window, Mac OS X toolbars, etc. te gebruiken. Eigenlijk hadden we natuurlijk stiekem gehoopt dat REALbasic Cocoa programma’s kan compilen. Daarnaast zit er ook een volledig nieuwe compiler en debugger in. Het zal de meeste Mac OS X programma’s kleiner compilen.
Lees meer en download een gratis demo

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  dennis

  Vind het nog steeds jammer dat Noadis gestopt is met de nederlandse versie van RB. Ik blijf denk nog steeds bij 3.5 NL. Maar ik ga toch even kijken hoe RB 5 eruit ziet :)

  Dennis

 • Profielfoto
  bz2

  Flauw detail, maar de brushed metal look (‘textured windows’ als Apple ze noemt) zijn ook nieuw voor Cocoa in Jaguar. De twee applicaties die daarvoor er ook zo uitzagen, iTunes en QuickTime Player, waren met minder elegante technieken gedaan, en dat ik sook vrij duidelijk te zien. Let bijvoorbeeld eens op het verschil tussen de drie knopjes linksboven in iTunes en vergelijk ze met die van bijv. Safari…

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Klopt, de drie knopjes zijn sinds een 10.2.x update in de metal look veranderd. Maar inderdaad in programma’s zoals iTunes is dit nog niet had geval (de metal van deze site, bovenaan, heb ik overigens gewoon uit de resources van iTunes gehaald).