JeePee
JeePee Nieuws 29 januari 2003

VirusBarrier X nog niet waterdicht?

Menig Macgebruiker zal inmiddels van VirusBarrier van Intego gehoord hebben. Maar hoe veilig is het in de praktijk?

VirusBarrier X lijkt uiterlijk erg op zijn Mac OS 9 broertje en ook wat functies betreft is het vrijwel een tweeling. Het programma ziet er goed verzorgd uit en wat ik erg mooi vind, is de ‘voortgang-weergave’ in het Dock als het programma de harde schijf aan het scannen is. Verder zijn waarschuwingsgeluiden in te stellen, voor als je de ‘standaard vrouwenstem’ van Intego zat wordt, die je vertelt of er wel of geen virus of corrupte file gevonden is.
Ook handig is de mogelijkheid om files op het icoontje van VirusBarrier X in het Dock te droppen, waarna VirusBarrier X zich opent en sluit en je meedeelt of er wel of niet een virus gevonden is en deze afhankelijk van jouw voorkeuren wel of niet direct repareert.

Intego heeft ervoor gekozen om files alleen te scannen als je ze opent, kopieert of bewaart. Het programma scant dus niet voortdurend op de achtergrond, maar checkt iedere keer direct bij bovengenoemde acties. Hierdoor werkt het programma zo min mogelijk vertragend en voorkomt hierdoor irritatie van de gebruiker, zoals we in het verleden veel zagen met Auto Protect van Norton Antivirus.

Ik besloot het programma eens te testen…

Een test…

Maar is het programma waterdicht? Ik heb het aan een kleine test onderworpen, door naar de site van Eicar.org te gaan en daar twee ‘antivirus-testfiles’ vanaf te plukken. Alle Antivirus-fabrikanten hebben afgesproken dat hun software deze files als virussen moeten zien, zodat hun programma’s met deze files te testen zijn…

Na het downloaden pakte Stuffit ze automatisch uit en ik zette ze op mijn bureaublad… Er gebeurt niets… Stilletjes staan eicar.1.com, eicar.com, eicarcom2.zip, eicar_com.1.zip en eicar_com.zip daar… Je kunt overigens in Stuffit Expander instellen dat VirusBarrier X ze automatisch scant en dat is een aanrader voor mensen die zich daardoor veiliger willen voelen. Maar ben je ook veiliger?

Ben je met VirusBarrier X veilig?

Ik besloot VirusBarrier X mijn bureaublad te laten testen… En gelukkig geeft het programma aan dat het een virus heeft ontdekt. Van de 5 files hebben er 3 een virus, zegt VirusBarrier. 2 ingepakte virussen ziet het blijkbaar niet, terwijl ik toch de optie om ‘compressed files’ te testen aan heb staan…
Ik besloot ze nog even niet te repareren, maar de 3 ‘besmette’ files eens gewoon te openen. Tot mijn verbazing kon ik alle drie openen, zonder een waarschuwing (terwijl VirusBarrier X open stond, met het venster met daarin de 3 waarschuwingen in beeld). Daarna probeerde ik het nadat ik VirusBarrier X gesloten had en nu ook geen waarschuwing… Oeps, gelukkig zijn het geen echte virussen…

Nog een test…

En ja, toen besloot ik eens een paar echte virussen (voor Mac OS 9) te downloaden… Na het downloaden werden ze alle 3 uitgepakt en ook nu grijpt VirusBarrier X niet in (ik heb in Stuffit Expander overigens niet ingesteld dat hij alles moet scannen), maar dat klopt natuurlijk ook, het grijpt alleen in, wanneer de files geopend worden, etc. Dus scan ik eerst mijn bureaublad nog eens voor de zekerheid en VirusBarrier vindt alle uitgepakte virussen, maar alle ingepakte virussen laat hij gewoon links liggen…
Wanneer ik een virus pak en het probeer te openen, start gewoon de Classic-omgeving… En daarna krijg ik de ene keer een waarschuwing van VirusBarrier (van Mac OS 9), die Classic vast doet lopen terwijl het in een waarschuwingsgeluid en een waarschuwingsvenster blijft steken. De tweede keer krijg ik een finder-waarschuwing (in Classic) dat de computer moet worden uitgeschakeld….

Daarna ben ik opgestart in Mac OS 9.2.2 en heb VirusBarrier (voor Mac OS 9) gedraaid. Deze herkende alle virussen, alleen kon ze niet allemaal repareren… Misschien heeft een virus het programma in Classic-modus de das om gedaan? Toen ik het opdracht gaf om alle virussen te repareren, repareerde het de eerste 2 en de rest kreeg het niet voor elkaar. Het lukte hem daarna steeds niet meer om virussen te repareren… Slik…

Terug in Mac OS X: Ik wilde het programma nog een kans geven en haalde nog een paar virussen op. De meeste virussen werden herkend, als ze maar uitgepakt waren, toch schrok ik ervan, dat ik op een Macrovirus kon dubbelklikken en dat Word automatisch geopend werd, zonder alarm van VirusBarrier X… Niet te geloven! En gelukkig voor mij, maar ook wel een beetje pijnlijk, geeft Word zelf een waarschuwing dat dit ‘Macrobestand’ mogelijk virussen kan bevatten en of ik wel zeker weet dat ik het wil openen… Nee dus, bedankt Microsoft… ;o)

Conclusie

Het is werkelijk triest dat een bedrijf als Intego zo’n product op de markt brengt. Het programma ziet er werkelijk zeer mooi uit en het lijkt perfect te werken voor een leek. Wanneer je echter wat verder gaat kijken, dan merk je dat het gevoel van veiligheid, een vals gevoel is.
VirusBarrier X is zo lek als een mandje:
– Alle ingepakte bestanden laat het links liggen, ondanks het feit dat je het programma opdracht hebt gegeven ingepakte bestanden te scannen.
– Virussen die het programma ontdekt, kan het prima repareren, maar wanneer je ze opent voordat je ze gerepareerd hebt, geeft VirusBarrier X geen waarschuwing… en wordt het bestand gewoon geopend.
– Over virussen die het programma niet detecteert, zullen we het maar niet hebben…

Toevallig heb ik een hele poos geleden een test van MacFan (MacFan 33) gelezen. Daarin werd VirusBarrier voor Mac OS 9 getest en deze kwam er ook slecht af. VirusBarrier was nog maar net uit en vertoonde ongeveer dezelfde klachten als VirusBarrier X, het scande o.a. ook geen ‘compressed files’, terwijl die optie wel aangevinkt stond… Je zou verwachten dat een bedrijf als Intego (dat toch een naam heeft met o.a. een zeer goed product als NetBarrier (uitstekende firewall), niet nogmaals zo’n grote blunder maakt.
Ik heb begin januari 2 emails gestuurd naar Intego en daarin gevraagd of het klopte dat VirusBarrier X ingepakte bestanden niet scant (ik had toen nog geen echte virussen gescand), nu 3 weken later heb ik nog niets daarover gehoord. Ik verwacht echter wel dat er binnen korte tijd een update zal komen die deze gaten dicht, al hun andere OS X programma’s zijn al geupdate, al was het alleen maar wat betreft het uiterlijk (brushed steel). Hopelijk alle gaten, maar zodra de update uit is, zal ik het opnieuw testen…

Ik heb Norton Antivirus en Virex niet getest, wellicht hebben anderen hier ervaring mee. Op dit moment hoef je geen jaarabonnement voor Virusdefinities aan te schaffen, het programma is dus vooralsnog voor ‘eeuwig’, dat in tegenstelling tot Norton en Virex (tegen meerprijs). Maar Intego wist nog niet of dat zo zou blijven.

Ik geef het programma 2 sterren, door de hoeveelheid valse hoop die het geeft en de mogelijkheid om zonder dat je het wilt het antivirus te kunnen omzeilen en het virus te activeren… Ik hoop dat het zeer binnenkort naar 4 of zelfs 5 kan gaan, aangezien ik het verder een erg mooi programma vind en ik erg tevreden ben over de andere producten van Intego. En ik voor dit programma betaald heb… ;o)

Intego

Reageer op artikel:
VirusBarrier X nog niet waterdicht?
Sluiten