VirusBarrier X nog niet waterdicht?

Door: JeePee - 18 reacties

Menig Macgebruiker zal inmiddels van VirusBarrier van Intego gehoord hebben. Maar hoe veilig is het in de praktijk?

VirusBarrier X lijkt uiterlijk erg op zijn Mac OS 9 broertje en ook wat functies betreft is het vrijwel een tweeling. Het programma ziet er goed verzorgd uit en wat ik erg mooi vind, is de ‘voortgang-weergave’ in het Dock als het programma de harde schijf aan het scannen is. Verder zijn waarschuwingsgeluiden in te stellen, voor als je de ‘standaard vrouwenstem’ van Intego zat wordt, die je vertelt of er wel of geen virus of corrupte file gevonden is.
Ook handig is de mogelijkheid om files op het icoontje van VirusBarrier X in het Dock te droppen, waarna VirusBarrier X zich opent en sluit en je meedeelt of er wel of niet een virus gevonden is en deze afhankelijk van jouw voorkeuren wel of niet direct repareert.

Intego heeft ervoor gekozen om files alleen te scannen als je ze opent, kopieert of bewaart. Het programma scant dus niet voortdurend op de achtergrond, maar checkt iedere keer direct bij bovengenoemde acties. Hierdoor werkt het programma zo min mogelijk vertragend en voorkomt hierdoor irritatie van de gebruiker, zoals we in het verleden veel zagen met Auto Protect van Norton Antivirus.

Ik besloot het programma eens te testen…

Een test…

Maar is het programma waterdicht? Ik heb het aan een kleine test onderworpen, door naar de site van Eicar.org te gaan en daar twee ‘antivirus-testfiles’ vanaf te plukken. Alle Antivirus-fabrikanten hebben afgesproken dat hun software deze files als virussen moeten zien, zodat hun programma’s met deze files te testen zijn…

Na het downloaden pakte Stuffit ze automatisch uit en ik zette ze op mijn bureaublad… Er gebeurt niets… Stilletjes staan eicar.1.com, eicar.com, eicarcom2.zip, eicar_com.1.zip en eicar_com.zip daar… Je kunt overigens in Stuffit Expander instellen dat VirusBarrier X ze automatisch scant en dat is een aanrader voor mensen die zich daardoor veiliger willen voelen. Maar ben je ook veiliger?

Ben je met VirusBarrier X veilig?

Ik besloot VirusBarrier X mijn bureaublad te laten testen… En gelukkig geeft het programma aan dat het een virus heeft ontdekt. Van de 5 files hebben er 3 een virus, zegt VirusBarrier. 2 ingepakte virussen ziet het blijkbaar niet, terwijl ik toch de optie om ‘compressed files’ te testen aan heb staan…
Ik besloot ze nog even niet te repareren, maar de 3 ‘besmette’ files eens gewoon te openen. Tot mijn verbazing kon ik alle drie openen, zonder een waarschuwing (terwijl VirusBarrier X open stond, met het venster met daarin de 3 waarschuwingen in beeld). Daarna probeerde ik het nadat ik VirusBarrier X gesloten had en nu ook geen waarschuwing… Oeps, gelukkig zijn het geen echte virussen…

Nog een test…

En ja, toen besloot ik eens een paar echte virussen (voor Mac OS 9) te downloaden… Na het downloaden werden ze alle 3 uitgepakt en ook nu grijpt VirusBarrier X niet in (ik heb in Stuffit Expander overigens niet ingesteld dat hij alles moet scannen), maar dat klopt natuurlijk ook, het grijpt alleen in, wanneer de files geopend worden, etc. Dus scan ik eerst mijn bureaublad nog eens voor de zekerheid en VirusBarrier vindt alle uitgepakte virussen, maar alle ingepakte virussen laat hij gewoon links liggen…
Wanneer ik een virus pak en het probeer te openen, start gewoon de Classic-omgeving… En daarna krijg ik de ene keer een waarschuwing van VirusBarrier (van Mac OS 9), die Classic vast doet lopen terwijl het in een waarschuwingsgeluid en een waarschuwingsvenster blijft steken. De tweede keer krijg ik een finder-waarschuwing (in Classic) dat de computer moet worden uitgeschakeld….

Daarna ben ik opgestart in Mac OS 9.2.2 en heb VirusBarrier (voor Mac OS 9) gedraaid. Deze herkende alle virussen, alleen kon ze niet allemaal repareren… Misschien heeft een virus het programma in Classic-modus de das om gedaan? Toen ik het opdracht gaf om alle virussen te repareren, repareerde het de eerste 2 en de rest kreeg het niet voor elkaar. Het lukte hem daarna steeds niet meer om virussen te repareren… Slik…

Terug in Mac OS X: Ik wilde het programma nog een kans geven en haalde nog een paar virussen op. De meeste virussen werden herkend, als ze maar uitgepakt waren, toch schrok ik ervan, dat ik op een Macrovirus kon dubbelklikken en dat Word automatisch geopend werd, zonder alarm van VirusBarrier X… Niet te geloven! En gelukkig voor mij, maar ook wel een beetje pijnlijk, geeft Word zelf een waarschuwing dat dit ‘Macrobestand’ mogelijk virussen kan bevatten en of ik wel zeker weet dat ik het wil openen… Nee dus, bedankt Microsoft… ;o)

Conclusie

Het is werkelijk triest dat een bedrijf als Intego zo’n product op de markt brengt. Het programma ziet er werkelijk zeer mooi uit en het lijkt perfect te werken voor een leek. Wanneer je echter wat verder gaat kijken, dan merk je dat het gevoel van veiligheid, een vals gevoel is.
VirusBarrier X is zo lek als een mandje:
– Alle ingepakte bestanden laat het links liggen, ondanks het feit dat je het programma opdracht hebt gegeven ingepakte bestanden te scannen.
– Virussen die het programma ontdekt, kan het prima repareren, maar wanneer je ze opent voordat je ze gerepareerd hebt, geeft VirusBarrier X geen waarschuwing… en wordt het bestand gewoon geopend.
– Over virussen die het programma niet detecteert, zullen we het maar niet hebben…

Toevallig heb ik een hele poos geleden een test van MacFan (MacFan 33) gelezen. Daarin werd VirusBarrier voor Mac OS 9 getest en deze kwam er ook slecht af. VirusBarrier was nog maar net uit en vertoonde ongeveer dezelfde klachten als VirusBarrier X, het scande o.a. ook geen ‘compressed files’, terwijl die optie wel aangevinkt stond… Je zou verwachten dat een bedrijf als Intego (dat toch een naam heeft met o.a. een zeer goed product als NetBarrier (uitstekende firewall), niet nogmaals zo’n grote blunder maakt.
Ik heb begin januari 2 emails gestuurd naar Intego en daarin gevraagd of het klopte dat VirusBarrier X ingepakte bestanden niet scant (ik had toen nog geen echte virussen gescand), nu 3 weken later heb ik nog niets daarover gehoord. Ik verwacht echter wel dat er binnen korte tijd een update zal komen die deze gaten dicht, al hun andere OS X programma’s zijn al geupdate, al was het alleen maar wat betreft het uiterlijk (brushed steel). Hopelijk alle gaten, maar zodra de update uit is, zal ik het opnieuw testen…

Ik heb Norton Antivirus en Virex niet getest, wellicht hebben anderen hier ervaring mee. Op dit moment hoef je geen jaarabonnement voor Virusdefinities aan te schaffen, het programma is dus vooralsnog voor ‘eeuwig’, dat in tegenstelling tot Norton en Virex (tegen meerprijs). Maar Intego wist nog niet of dat zo zou blijven.

Ik geef het programma 2 sterren, door de hoeveelheid valse hoop die het geeft en de mogelijkheid om zonder dat je het wilt het antivirus te kunnen omzeilen en het virus te activeren… Ik hoop dat het zeer binnenkort naar 4 of zelfs 5 kan gaan, aangezien ik het verder een erg mooi programma vind en ik erg tevreden ben over de andere producten van Intego. En ik voor dit programma betaald heb… ;o)

Intego

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  JeePee

  Ik wil met deze review niet zeggen dat niemand VirusBarrier X moet kopen! Ik wil wel zeggen dat het programma nog niet klaar is! Ik hoop dat Intego snel met een update komt, zodat het programma in de herkansing kan…;)

 • Profielfoto
  MacAttack

  Als je een mac koopt wil je er ook kwaliteit op en als Virusbarrier je niet bevalt moet je dat ook zeggen. Ik ben niet echt op zoek naar een virusscanner en moest er ooit een dag komen dat er mac virussen komen dan is dat al zeker de dag dat ik .mac aanschaf. Want dan koop je een virusscanner met nog wat extra mac gadgets. ??? Euh ik zal maar beter zeggen een heleboel apps met nog extra een virusscanner, anders wordt ik seffens nog gelyncht ;)

 • Profielfoto
  Stove Jebs

  Maar eigenlijk om te huilen. Ik kan me de test in MacFan 33 nog goed herinneren. Wat een afgang. En ook nu weer. Ik snap niet hoe ze het op de markt durven te zetten.

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik schrok eerlijk gezegd nogal van het feit dat ik geen waarschuwing kreeg bij het openen van de virussen, aangezien VirusBarrier X een maand geleden ongeveer wel altijd waarschuwde bij het openen van Eicar… Ik vermoed dat de update van OS X naar 10.2.3 niet helemaal aansluit bij VirusBarrier X. Ik heb op 2 computers getest, beide met 10.2.3.

  Ik ga vandaag mijn ene computer opnieuw ‘inrichten’ en zal even testen met 10.2 erop…

  Maar een enorme blunder blijft het! Maar ik verwacht dan ook zeer snel een update van Intego;)

 • Profielfoto
  Ton

  Hmm, een nuancering is hier wel op z’n plaats. Ik heb even geen macrovirussen in huis, maar de test die ik met VirusBarrier X en de Eicar bestanden deed gaf toch een iets ander beeld dan hierboven beschreven. Allereerst detecteert VB X de bestanden correct als geinfecteerd (ter vergelijking Virex 7.1 ontdekte slechts enkele ‘mogelijk geinfecteerde’ bestanden). Maar daarna werd het pas echt interessant. VB X opent inderdaad gewoon het bestand -maar niet nadat het eerst in de achtergrond de viruscode uit het bestand heeft verwijderd. Dat gebeurde eveneens toen ik een kopie wilde maken en een preview van het bestand wilde zien. En ook toen ik het gezipte bestand wilde openen. Voor de gein kopieerde ik de viruscode ook nog even in een nieuw tekstbestandje dat ik een willekeurige naam gaf. VB X opent het gewoon maar verwijdert wel eerst de code. (Bovendien detecteert het programma het virus bij een scan van het bestand.) Ook krijg ik tijdens het openen van het bestand een fatsoenlijk waarschuwingsscherm in beeld…. (Mac OS X 10.2.3)

  Virex 7.1 ontdekte wel de geinfecteerde Eicar bestanden, delete er twee maar niet de gezipte bestanden waar de boel nog inzat. Het liet toe dat ik de gezipte bestanden kon openen, melde na een check van de ontzipte bestanden nog wel dat er een mogelijk besmet geval bij zat maar liet me dat bestand daarna gewoon openen. De viruscode in het hernoemde tekstbestand herkende Virex in het geheel niet en ik kon het bestand gewoon met code en al openen.

  Mijn conclusie tot zover: VB X heeft z’n zaakjes voortreffelijk voor elkaar. Heel wat beter dan het gerenommerede Virex – dat in de X variant ook nog es beroerder oogt en minder functionaliteit heeft.

  Nou ben ik nog wel benieuwd naar die Macrovirussen. Maar het zou me niks verbazen als VirusBarrier daar precies hetzelfde mee doet.

 • Profielfoto
  JeePee

  Vreemd dat er bij jou wat anders uitkomt dan bij mij, terwijl ik verspreid over verschillende maanden het programma heb getest. Wat nog vreemder is, is dat VirusBarrier X een maand geleden geen probleem had met Eicar, het herkende het ‘virus’ en waarschuwde keer op keer, alleen 2 ingepakte ‘virussen’ zag het niet (1 wel).

  Wat ik ook vreemd vind, is dat ik op 2 Macs precies hetzelfde resultaat heb en jij bij jou thuis niet…

  Misschien is het programma niet helemaal stabiel, waardoor het uiteindelijk bij mij, van een goed waarschuwend, maar alleen bepaalde gezipte bestanden niet scannend, naar een programma is gegaan dat niet meer altijd waarschuwd en niet alle ingepakte bestanden scant.

  Toch wil ik je wijzen op het feit dat jij alleen Eicar hebt geprobeerd, ik heb in totaal zo’n 13 virussen geprobeerd. Ik heb mijn oude iMac opnieuw ingericht en 10.2 staat er nu op. Ik ga vandaag nog testen of het probleem zich nog steeds voordoet…

  Op dit moment heb ik op mijn nieuwe computer Virex 7.1 geïnstalleerd en dat bevalt me niet echt… Ik ben het volkomen met je eens dat het veel minder functionaliteit biedt en eerlijk gezegd voel ik me met VirusBarrier X (terwijl hij nu bij mij slecht functioneert) veiliger dan met Virex…

  De ene keer delete Virex de bewuste virussen wel en de andere keer niet… Niet bepaald betrouwbaar als je het mij vraagt…

  Zou jij bij jou allebei de zip-bestandjes willen downloaden van Eicar.org en ze beide willen proberen, let vooral op het wel of niet detecteren van het ‘virus’ in de ingepakte bestanden.

  Ik kom hier nog op terug.

 • Profielfoto
  JeePee

  Ik heb zojuist mijn oude iMac opnieuw ingericht en daar 10.2 opgezet en NetBarrier X en VirusBarrier X, verder niets. Ik downloade 2 Eicarbestanden die automatisch werden uitgepakt en VirusBarrier X gaf direct een waarschuwing…

  Ook bij handmatig scannen geeft VirusBarrier X bij de uitgepakte Eicar-bestanden een viruswaarschuwing en ook bij 1 ingepakte. 2 ingepakte bestanden laat het links liggen.

  Bij openen van de uitgepakte bestanden geeft het direct een waarschuwing, perfect! Maar nu komt het… Ik ga door en pak uit, laat repareren, pak weer uit en nadat ik dat een paar keer gedaan heb, reageert VirusBarrier X niet meer. Bij handmatig scannen wel (uitgezonderd de 2 hierboven genoemde ingepakte bestanden), maar op het moment dat ik een Eicar-bestand open, krijg ik geen waarschuwing. Ik krijg de vraag met welk programma ik het wil openen… Ik kies Texteditor, omdat ik eigenlijk geen keus heb. En vrolijk opent het Eicar-bestand… Nog een ander Eicarbestand, weer dezelfde vraag, weer hetzelfde antwoord en alles zonder waarschuwing van VirusBarrier X….

  Ik besloot toen weer wat echte virussen te downloaden en Internet Explorer plaatste ze stuk voor stuk op mijn bureaublad, uitgepakt en ingepakt en wederom geen waarschuwing van VirusBarrier X…
  Nou, dacht ik, laat ik eens wat openen, dan krijg ik vast een waarschuwing… Nee dus, de computer probeert bij 4 virussen (nogmaals echte virussen, want VirusBarrier voor Mac OS 9 herkent ze allemaal wel!) Classic te starten, wat niet kan, omdat ik het nog niet goed geïnstalleerd heb, gelukkig…

  Daarna start ik de computer opnieuw op en krijg nu 2 waarschuwingen (als X weer helemaal is opgestart), ik laat VirusBarrier X de boel repareren en als ik mijn net aangemaakte map ?VIRUSSEN!!!? wil openen krijg ik er nog een. Ook die laat ik repareren… Daarna blijft VirusBarrier X wederom stil, wat ik ook doe…

  Als ik een handmatige scan doe van mijn ?Virus-map?, krijg ik een ?log? te zien met virusmeldingen, maar daar staan alleen uitgepakte echte virussen bij (niet eens allemaal…) en 3 keer dat ene ingepakte Eicar-virus (ik heb de moeder ervan 3 keer uit laten pakken)…

  Een kort analyse van de (!handmatig!) gedetecteerde virussen… Van de 27 virussen (ingepakt en uitgepakt) vindt VirusBarrier X opvallend veel Eicar-virussen (dus nepvirussen) en dan alle uitgepakte Eicar-virussen en 3 dezelfde ingepakte Eicar-virussen), steeds ziet het dezelfde ingepakte niet… Van de echte virussen ziet het sommige totaal niet en van andere ziet het de ?moeders? niet… Ook het Macrovirus wordt herkent, alleen het ingepakte niet…
  Het vreemde is en blijft waarom ik ze nu allemaal gewoon mag openmaken en VirusBarrier X geen kick geeft, terwijl het de eerste minuten na installatie en proberen wel alarmeert… Ben ik soms te vermoeiend voor het programma?;)

  Conclusie:

  Het lijkt erop, alsof VirusBarrier X op een gegeven moment zijn mond vol heeft of het zat is en niet meer automatisch reageert… Een herstart wekt hem weer tijdelijk tot leven, maar beperkt, want alle virussen kunnen gewoon geopend worden….

  Ik heb geen zin om alles weer opnieuw te installeren en dan te beginnen met de echte virussen, maar duidelijk lijkt mij, dat er iets niet helemaal in de haak is. Er is iets niet helemaal goed met VirusBarrier X en ik hoop dat Intego dat ook ziet en er snel wat aan doet, want het klinkt misschien gek, maar ik vind het verder een prima programma en wil het graag blijven houden, want Virex zal me nooit overtuigen en Norton Antivirus deed dat al nooit en zal dat zeer waarschijnlijk ook nooit doen…

  Jammer maar helaas, er zit wat mij betreft absoluut geen nuancering in. Op mijn 2 iMac?s en totaal 3 maal na installatie begint het programma goed, hoewel het alleen Eicar schijnt uit te pakken en dan nog 1 van de 3, maar daarna blijft er weinig van de betrouwbaarheid over, eerlijk gezegd niets meer. Ik hoop van harte op beterschap!!

 • Profielfoto
  JeePee

  Misschien wil jij het ook eens proberen, Ton? Eventueel kan ik je het internetadres geven voor de virussen… Maar dat doe ik natuurlijk dan via een persoonlijk berichtje, voordat we mensen op ideeën brengen…;)

 • Profielfoto
  Ton

  JeePee, mail me maar even op ensing@mac.com. Het wordt steeds intrigerender hier. Dit gaan we es even tot op de bodem uitzoeken.

 • Profielfoto
  Fokker3

  Zeer interessante discussie, vooral omdat ik net overweeg de complete Intego suite aan te schaffen (ook omdat mijn zoon me iets te lang/vaak op het net zit, hehe). Maar ik wil wel kunnen vertrouwen op een virusscanner – welke ik dan ook heb! Ik gebruik nu ook Virex 7.1 (van mijn provider gekregen), en ook mij bevalt dat niet. Houd ons dus svp op de hoogte!

 • Profielfoto
  JeePee

  sterk als Intego niet binnenkort met een update komt. Al haar andere Mac OS X producten zijn minstens in een brushed steel-jasje gestoken en dit zal ook met VirusBarrier X gebeuren. Bovendien is VirusBarrier voor Mac OS 9 ook van een ‘afgekeurd product’ (zie MacFan 33) naar een volwaardige virusscanner gegaan. Dat zal bij VirusBarrier X ook zeker gebeuren, ik maak me daar geen zorgen om.

  Je kunt van hun site een demo downloaden, NetBarrier X is perfect, VirusBarrier X is erg mooi en wordt perfect en ContentBarrier X is ook absoluut een mooi programma! Allemaal als demo te downloaden!

 • Profielfoto
  Fokker3

  De demo van NetBarrier heb ik al eens geprobeerd, en die ziet er inderdaad goed uit. De andere twee heb ik nog niet geprobeerd, maar dat ga ik nu doen!

 • Profielfoto
  Z-Panic

  hallo
  Ik heb de volgende 4 eicar bestanden gehaald
  eicar.txt/eicar.com.txt/eicar_com.zip/eicarcom2.zip
  en getest met norton x, virex 7.1 en virusbarrier x demo

  met een manual scan (mn stuffit bestanden openen nooit
  automatisch):

  eicar.txt
  wordt door alle 3 gezien

  eicar.com.txt
  wordt door alle 3 gezien

  eicar_com.zip
  wordt door alle 3 gezien

  eicarcom2.zip
  norton ziet em
  virex ziet em
  Virusbarrier X niet, maar ziet wel weer het bestand er in

  geen van allen repareren, maar dat komt volgens mij
  omdat het ‘harmless’ is

  in mijn test valt het allemaal dus wel mee

  groetje

  Z-panic

 • Profielfoto
  JeePee

  In jouw test valt het allemaal wel mee, maar ik vind dat je er wel erg makkelijk mee omgaat. Je zegt: geen van allen repareren… Voordat VirusBarrier X bij mij ‘stuk’ ging, repareerde hij alle eicar-bestanden wel!! Daarna niet meer… Bovendien moet een Antivirus, als je hebt aangevinkt dat hij ‘compressed files’ moet scannen, die ook scannen, anders hoef je zo’n functie niet toe te voegen! Dat geeft alleen maar een vals veilig gevoel! VirusBarrier X ziet het Eicar-bestand pas, wanneer het is uitgepakt en ondertussen kun je het allang bij wijze van spreken hebben doorgestuurd.
  Alle ingepakte virussen van mij herkende VirusBarrier X niet en helaas ook niet alle uitgepakte.

  Verder heb jij het alleen getest met Eicar, test ze, als je wil, alledrie maar eens met echte virussen. Ze horen Eicar te repareren en echte virussen zeker!!

 • Profielfoto
  Z-Panic

  hoi jeepee

  Ik bedoelde dat geen van alle 3 het virus
  wilden repareren… (was een beetje on-
  duidelijk in mn vorige post zag ik)
  Ik wilde wel maar zij niet!:p
  ze vonden wel, maar ook norton en virex
  wilde het niet repareren, dus die apps zijn
  ook niet helemaal ok

  groetjes:)

 • Profielfoto
  JeePee

  Aangezien VirusBarrier X (de .txt-files heb ik niet geprobeerd) de uitgepakte files eerst wel gewoon repareerde en na ‘het stuk gaan’ niet meer…

  Ik blijf er verder bij (en dat toont jouw test ook wel aan) dat VirusBarrier X straks echt wel de beste is van de drie, alleen moet deze bug eruit…

  Hmmm, hoe zou het met Ton’s test zijn? ???

 • Profielfoto
  Ton

  Ben aan het testen… maar moet tussendoor ook nog een bedrijf runnen enzo. Bovendien test ik bij voorkeur geen viri op mijn werkmachine. Mijn iBook (waar standaard Virex op geparkeerd staat) ben ik nog aan het prepareren voor VB. Virex herkende van de tien virussen die ik er tot dusver op losliet maar twee (de Eicars) en liet mij alles met probleemloos openen. Nou ja zeg. Later deze week meer. Nog ff geduld dus..:(

 • Profielfoto
  JeePee

  Dat klinkt niet best voor Virex trouwens… Vermoedde ik al ???