bz2
bz2 Nieuws 13 januari 2003

KHTML, de rendering engine van Safari

Er bestaat wat verwarring over de rendering engine van Safari. Safari is gebaseerd op de rendering engine die voor KDE ontwikkeld is. Deze engine is oorspronkelijk bedoeld om simpele HTML pagina’s weer te geven, onder andere in de KDE Help Viewer, maar is ondertussen uitgegroeid tot een volledige HTML engine die kan concurreren met Gecko en MSHTML. Een veel geuitte misvatting over Safari is dat het een port van Konqueror is. Konqueror is zelf een zeer modulair programma, gebruik makend van de KParts plugin technologie voor weergave en de kio_slave modules voor het ophalen van de pagina’s over allerlei verschillende protocollen. Slechts de HTML weergave module is geport naar OS X. Het is al zeker niet de eerste keer dat KHTML geport is naar een niet-Linux/X11 platform, dankzij de vrij flexibele onderliggende grafische laag Qt. Aangezien KHTML is uitgebracht onder de LGPL licentie is het toegestaan het in commerciële programma’s te gebruiken, mits alle wijzigingen worden teruggegeven aan het publiek. Apple heeft dat hier gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KHTML, de rendering engine van Safari
Sluiten