Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 13 januari 2003

Keynote Review

We krijgen vaak erg leuke dingen ingezonden, vandaag hebben we een Keynote review van Elger binnen gekregen. In deze review heeft hij ook een voorbeeld gemaakt waarin hij onze site presenteert (met ons bedoel ik alle bezoekers).

Elger vergelijkt in deze review vooral de soorten bestanden waarin het programma Keynote kan exporteren.

Update: De Quicktime presentatie van 19.1MB staat op een andere server, waardoor het downloaden ervan geen problemen meer zou moeten veroorzaken.

Bij het starten van Keynote heb je de keuze welk thema je wil gebruiken. Je bent niet verplicht een voor-gegenereerd thema te gebruiken, maar de thema’s die er zijn, zien er erg mooi uit. Daarnaast is de mogelijkheid om de grootte van de presentatie te kiezen, ik kies voor een 800×600, omdat anders mijn scherm te klein is.

Het thema wordt opgebouwd, en ik kan beginnen met bewerken. Het hoofdscherm bestaat uit een serie hoofdknoppen zoals wel bekend is bij alle andere Mac OS X applicaties. Er zijn 4 groepen knoppen waarmee onderadere master slides en verschillende view mogelijkheden kunnen worden gekozen. Ik selecteer een thema, deze wordt geladen, maar ik ga lekker wat anders maken wat niets met dit thema te maken heeft. Ik ga naar macosx.nl en begin met screenshots maken en deze te plakken in keynote. Leuke streepjes achtergrond erbij en mijn eigen thema is geboren.

Na twee uur heb ik een redelijk fatsoenlijke presentatie in elkaar gezet, ik moet zeggen dat het maken zeer soepel verloopt. Op wat eigenaardigheden hier en daar is er prima mee te werken. Knippen, plakken, slepen, roteren, groeperen, selecteren en ordenen verloopt zonder problemen. Het enige waar ik rekening mee moest houden is wanneer welk effect plaats vind, dit is niet goed te zien wanneer er meer dan 20 effecten in een dia gebruikt worden. Misschien een idee voor Apple om per object in het object klein te vermelden bij welke stap dit object getoond wordt en weer verdwijnt. Het automatisch laten verschijnen en verdwijnen en het tegelijkertijd tonen van meerdere objecten ben ik niet tegen gekomen.

Mijn presentatie weegt 4,5 MB en bestaat uit 5 slides. Maar ik wil mijn presentatie ook met andere programma’s gebruiken, dus ik ga exporteren. Het exporteren van mijn presentatie kan op meerdere manieren; Quicktime movie, PowerPoint en PDF.

Quicktime: hierin is de mogelijkheid om te kiezen of de presentatie een film moet worden of echt interactief. Ik heb gekozen voor interactief omdat ik dan meer controle over mijn presentatie heb. Tijdens het generen van de quicktime film krijg je een miniatuuroverzicht van hoe de presentatie loopt. Dit inplaats van een statusbalk. Het eindgewicht is maar 19 MB, bevat 1,02 minuut aan interactief beeld en is gecodeerd met Sorenson Video 3 @ 800 x 600.

PowerPoint: de presentatie ziet er in PowerPoint er erg houterig en goedkoop uit (zoals we gewend zijn). Er is duidelijk te zien dat de transitions zijn vervangen door transitions die er het meest op lijken (in Powerpoint). De grootte is nu nog maar 1,7 MB; maar het is dan ook allemaal een stuk minder.

PDF: De meest brakke onder de exports. Alleen handig als er geen overlappingen zijn. Transparantie is ook verleden tijd. Mijn presentatie werd een grote bagger. Deze optie is alleen nuttig voor hele simpele presentaties, of om aan iemand een snelle overview te geven. Het PDF bestand is namelijk maar 1 MB groot.

Al met al is Keynote superieur aan powerpoint, de enige waarvan ik weet dat dit ook gericht is op presentaties. Niet alleen in gebruikersgemak maar ook aan transitions en andere features geef ik de voorkeur aan keynote. Ik geef het een 4 uit 5 sterren.

Plaatje:
Zie pict bestand

Presentatie (voor in Keynote):
Download presentatie in Keynote formaat

Presentatie (voor in PowerPoint):
Download presentatie in PowerPoint formaat

Presentatie (pdf):
Download presentatie in PDF

Presentatie (movie, het mooiste en zwaarste):
Zie presentatie als filmpje (19.1 MB)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Keynote Review
Sluiten