HSL
HSL Nieuws 20 januari 2003

Het einde van Chimera??

Gisteren (zondag 19 Januari) 2003.

Mike Pinkerton, de hoofd programmeur van het open Source project Chimera, heeft afgelopen zondag zijn twijfels geuit over de toekomst van het project;

” I’m torn about what to do with Chimera. It’s obvious it will only ever be a marginal product on a even more marginal platform. AOL and Netscape have no interest in supporting it. Who aspires to be number two in an already over-commoditized space? Working my ass off for 3% just isn’t any fun any more. Safari has already won, the rest is just to see by how much.

On a long enough timeline, the survival rate drops to zero. ”

Het is wel duidelijk dat hij niet al te optimistisch tegen de toekomst aankijkt. En daar heeft hij ook goede redenen voor.

Mike Pinkerton is onder de huidige Chimera gebruikers de Chimera goeroe. Voorheen was dit Dave Hyatt, hij is de man die Chimera op poten heeft gezet. En geloof het of niet Dave is ook diegene die ervoor heeft gezorgd dat Safari is wat het inmiddels is. Hij is momenteel de hoofd programmeur van de webCore die de snelle rendertijden van Safari zo roemruchtig heeft gemaakt. Apple had Dave net voor het uitkomen van Chimera 0.3 over gehaald om voor hen te werken.

En dus is de klap die Safari uitdeelt aan Chimera zeker niet zacht voor het Chimera project. Sailant detail in het ontwikkelingsproces van Safari is dat het eerst een andere naam had, namelijk Perseus. En voor voor die gene die Griekse mythologie hebben gehad weten dat Perseus de held was die het Monster Chimera doodde!

En als klap op de vuurpijl heeft Mike in een uiterste poging om Chimera’s toekomst veilig te stellen de eigenaar van Mozilla (AOL) gevraagd voor steun. Maar helaas heeft deze geweigerd.
Dat is zonde, want het mooie aan het Chimera project is dat het geheel op de zelfde basis is gebouwd als Mozilla/netscape en zelfs het overbekende Phoenix voor Windows. Deze basis (Gecko genaamd) is echter door Chimera op een veel optimalere manier gebruikt.

Daar waar Mozilla en Netscape hun interface door Gecko laten opbouwen laat Chimera dit geheel aan Aqua over en dit zorgt ervoor dat Chimera zoveel potentieel heeft. Wat veel mensen niet weten is dat Chimera op het punt stond sneller te worden, met maar liefst 15% tot 20%. Waarom? Omdat Chimera om de reeds verouderde Gecko Mozilla 1.0 basis gebouwd, en Mike te samen met anderen bezig waren om dit te opwaarderen naar Gecko Mozilla 1.3 die zoals je al raad velen malen stabieler en sneller is. En gepaard met deze opwaardering zouden ook tientalle niewe functies beschikbaar komen.

Om een lang verhaal samen te vatten: Het zou zonde zijn als het zover zou komen.

Jasper Hauser & Harold Leewis

Reageer op artikel:
Het einde van Chimera??
Sluiten