Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 27 januari 2003

DivX niet op de Mac? Grapje zeker!

Een vraag die ik vaak tegen kom. “Hallo met Adriaan“, “> Ha, weet jij hoe je DivX op de Mac kan afspelen? Met Quicktime lukt het niet!“.

Dat klopt, Quicktime kan zonder plug-ins geen DivX afspelen. Op DivX.com is een Quicktime plug-in te vinder waarmee je DivX bestanden kan afspelen. Het probleem van deze plug-in alleen is dat deze nog in Alpha status is (nog niet af dus). Bij de Quicktime plug-in zit ook een programmatje “DivX Validator”. De meeste DivX bestanden werken wel, maar zonder geluid als je ze eerst in de DivX Validator stopt meestal wel. Nogmaals, deze plug-in werkt wel, maar niet met alle DivX bestanden.

Wat veel mensen niet weten is dat er een Linux programma bestaat dat erg veel bestandjes zonder problemen (en wel in betere kwaliteit dan Quicktime) kan afspelen. Dit programma heet MPlayer. Dit programma kan naast alleen bestanden, DVD’s, VCD’s, etc afspelen ook anti-alias ondertiteling lezen. Er zijn een aantal Mac OS X poorten gemaakt, maar MPlayer OS X komt bij mij het beste uit te test. Het heeft een playlist, het is gemaakt in Cocoa en heeft een metallic look. Je kan in fullscreen of in schermje afspelen en heeft nog meer features. Tevens heeft het bij geen enkel bestand van mij problemen gehad (die Quicktime overigens niet kon openen).

MPlayer OS X

Update: Ik heb even een korte installatie documentatie bij dit artikel geschreven.
Update: De installatie notes hieronder zijn niet meer nodig, MPlayer heeft geen “ingewikkelde” installatie meer nodig.

Hoe installeer ik MPlayer OS X?
Ga eerst naar de download pagina van SourceForge, waar de laatste versie van “mplayer-gui” staat. Zoek in de lijst “MPlayerOSX1.01.sit” of een nieuwere versie als deze er inmiddels is.
Op deze pagina staan ook de laatste Darwin ports van MPlayer (het Linux programma dat MPlayer OS X nodig heeft) en mencoder. Download daar het bestandje “lastbinary.sit“.

Plaats nu het uitgepakte programma “MPlayer OS X” in je applicaties map. Nu ben je bijna klaar, nu moet je nog het bestand “mplayer” wat in het ingepakte bestand “lastbinary.sit” stond in “/usr/local/bin” gestopt worden. Dit doe je zo:
Stop het bestand “mplayer” in je gebruikersmap (~). Start daarna de Terminal in tik het volgende “sudo cp ~/mplayer /usr/local/bin/mplayer“, vul je wachtwoord in en klaar! Het installeren van MPlayer OS X is totaal niet gevaarlijk. Je kunt nu het bestandje “mplayer” die in je gebruikersmap staat gewoon wissen.

Reageer op artikel:
DivX niet op de Mac? Grapje zeker!
Sluiten