Boris
Boris Nieuws 15 december 2002
Leestijd: 4 minuten

Wat is er mis met Mail?

Nog heel veel helaas. Met het gratis bijgeleverde programma Mail heeft Apple een enorme kans laten schieten. Want hoewel iedereen tegenwoordig email heeft en gemiddeld tussen de 40 en de 200 mailtjes per dag ontvangt is er aan de meeste emailprogramma’s sinds 1995 in essentie niks verandert. Ach ja, er zijn wat kleurtjes bijgekomen en wat extra features waar we niet veel aan hebben. Maar het is nog steeds even veel werk om je mail geordend te krijgen en je computer kan je daar nog steeds nauwelijks mee helpen. Hier mijn voorstellen voor Mail 2.0. Wat we natuurlijk willen is dat Mail net zoals iPhoto, iMovie en alle andere iApps echt alles voor je regelt. Helaas doet Mail niet veel meer dan al je mail in één mailbox gooien en de rest regel je zelf maar.

Zou het niet veel handiger zijn als filters op mailboxen van toepassing waren en niet in een lange lijst in de preferences verstopt zouden zitten? Dus folder aanklikken en zien welke filters er van toepassing zijn op die folder. Desnoods met CTRL-Click? en waarom zit er geen automatische herkenning van afzenders op Mail? Ik wil dat ieder mailtje wat binnenkomt van een onbekend iemand een scherm oproept wat vraagt “Kent u deze afzender en wilt u vaker met hem of haar mailen?” Als je “Ja” antwoord krijg je een uitgebreider scherm waar je automatisch inbox en uitbox voor die gebruiker laat aanmaken en hem uitnodigt (door middel van één email) om zelf zijn gegevens in jou adresboek in te typen.

Ik stel me zo voor dat als je een nieuwe “people” box aanmaakt dat iemand dan even een mailtje krijgt met een paar vragen (geboortedatum, adres enz) en dat die gegevens dan meteen in je online en offline adressenboek worden opgenomen. Op die manier zijn al je adressenboek gegevens altijd correct. Natuurlijk is dit geheel ook compatibel met vCards.

Vanaf het moment dat een persoon bekend is komt alle in en uitgaande mail onder diens naam te staan. Als je dan op die naam klikt zie je een in en uitbox en die kun je per stuk of tegelijk selecteren om de inhoud te bekijken.

Door aan te geven op welke projecten en bij welk bedrijf deze mensen werken kun je alle belangrijke post per project of bedrijf bekijken.

Om bescherming van je gegevens te garanderen is het hele pakket gesynchroniseerd met een online omgeving. Dat betekent dat alle mail zowel online als offline beschikbaar is via web/voice/sms/wap/umts/pop/imap/etc. Mocht je je computer kwijtraken dan koop je een nieuwe, start mail op en klikt op “Sync”. Binnen enkele minuten heb je al je mail, afspraken en contacten weer op je nieuwe computer alsof er niks gebeurd is.

Als je iets wil schetsen gebruik je de ingebouwde schets mogelijkheden. Deze schets omgeving is vrij simpel. Je kunt tekenen, gummen, teksten typen en wat kleuren kiezen. Net even uitgebreider dan een tekening op een servet zeg maar. De gemaakte afbeelding word als inline picture meegestuurd.

Natuurlijk is er verregaande integratie met iChat. Als je een mailtje krijgt kun je zien of de afzender online is en dus meteen chatten. De Chat sessie word opgeslagen in de desbetreffende gebruikersmap. Verder kun je niet alleen zien of je mailtje verstuurd is maar ook of het al geopend is, gelezen is en of het al gewist is. Mist de ontvanger die informatie kwijt wil natuurlijk.

Iedereen die zich wel eens geabonneerd heeft op een newsletter kent het verschijnsel wel, hoe kom je er af! In Mail is dat simpel: Newsletter afhandeling. Het eerste mailtje met subscribe en unsubscribe info word apart bewaard (rood bijvoorbeeld). Daarnaast komt er een apart protocol waarmee je met één druk op de knop newsletters kunt afzeggen of pauzeren. Een newsletter manager dus. Bij terugkomst van vakantie vraagt mail dus “Alle newsletters ophalen of vanaf vandaag weer verder?”

Als je voor het eerst een mailtje krijgt van iemand die rich HTML aankan dan geeft het pakket dat voortaan aan zodat je kleurtjes, fonts en plaatjes kunt gebruiken. Een emailhandshake dus. Per persoon krijg je automatisch de functies te zien die diegene kan zien.

Al deze mogelijkheden zijn heel makkelijk te maken. Er zit niets bij wat een goeie programmeur meer dan 2 uur zou kosten om te maken. Toch is er niet één emailpakket wat deze functies bezit. Het is te hopen dat Apple deze kans grijpt en ons leven een stuk makkelijk maakt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.