Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 18 december 2002
Leestijd: 3 minuten

Traktor DJ Studio 2 Review

Native Instruments komt met een nieuwe versie van hun DJ software: Traktor DJ Studio 2.

Zoals de titel zich al laat melden, deze software is gemaakt voor de DJ die thuis wil experimenten, maar ook voor de DJ onderweg die ook zeer zeker wat aan deze software heeft. Het eerste wat mij opviel (als semi-DJ) is dat het overzicht heel goed in het oog is gehouden met het ontwikkelen ervan. Goed duidelijk, goed te overzien, en niet al te gecompliceerd opgesteld zodat iemand die net begint en de functies zoals loops, que-points, en ritme punten nog niet kent er wel snel bekend mee kan raken.

Functies:
Screenshot Master/Filter/Loop:
Master: Spreekt voor zichzelf, de snelheid van de beats, balans tussen links en rechter speaker en het volume waarmee het uit de speakers komt.

Filter: Filter waarmee effecten in geluid kan worden gecreerd,op hoge en lage frequentie.

Loop: Als je een stuk elke keer wilt herhalen in bv; een mix, is deze “tool” zeer makkelijk te gebruiken: Je “set” het begin punt, stelt in om de hoeveel bpm (beats per minute) het zich zou moeten herhalen,en maakt hem “active”,waardoor jouw geselecteerde stuk zichzelf zal herhalen als je het afspeelt.

Automate:

In dit gedeelte kan je je eigen mix afspelen, opnemen, copieren, knippen, vooruit spelen, laden en opslaan.

Player:

In dit venster staat de mp3 die je hebt geselecteerd af te spelen in(door middels hem erin te slepen). Zoals je al misschien hebt gezien heb je 2 van deze schermen, zodat je 2 nummer door elkaar kan mixen. Hier kan je, net zoals bij loop, ook een cue point instellen, specifiek voor dit nummer. Leuke functies bij dit paneel zijn bevoorbeeld de “Sync” knop… Als je 2 nummer met bass-beats heb draaien, dan probeer Traktor zelf de beats synchroon te laten lopen, waardoor misschien nog maar kleine aanpassingen nodig zijn om ze vloeiend in elkaar over te laten lopen. Ik zelf vind deze functie één van de beste functies in dit programma. Ook kan (ja natuurlijk) handmatig het tempo bijwerken door de schuifbalk rechts naar boven of naar beneden te slepen (sneller of langzamer). Daarnaast, kan je door simpel weg met je muis de geluidsgolven te slepen scratchen. Waarmee ik mezelf overigens uren kan vermaken. 🙂

Main Controls:

Dit paneel is eigenlijk het hoofd gedeelte van het mixen. Je ziet hier links 2x de knoppen “Gain, High, Mid en Low” staan.
Gain is om het volume (kracht) op te voeren van bijvoorbeeld de linker MP3.
High is de hoge tonen te versterken of te verzwakken.
Mid idem, maar voor de middel tonen.
Low idem, voor de lage tonen.
Ook zie je onderaan een horizontale schuifbalk, dit is een schuif paneel waarmee je snel van MP3 A (links) kan switchen naar MP3 B (rechts), of samen hoorbaar door elkaar heen te laten spelen.

Browser:

Hiermee selecteer je de source map waarvandaar de mp3’s in de Player A of B kunnen worden gesleept.Hier kunnen tevens ook via de koptelefoon ingang de nummer van te voren nog even worden afgespeelt om te checken of je wel bv het goede nummer te pakken hebt.

Volledige screenshot:
Conclusie:
Mijn persoonlijk mening over dit stukje software is dat het lekker te gebruiken, zoals ik al eerder meldde heerlijk gebruiksvriendelijk, en goed voor de beginnende als voor de gevorderde DJ. Daarnaast is de kwaliteit/prijs verhouding erg goed. Voor een Traktor pakket betaal je €199,-. Voor twee Pioneer platenspelers en een mengpaneel ben je al gauw duizende euro’s kwijt. 🙂

Geschreven door: Danny Dikker, aanpassing en toevoegingen door Adriaan Mol.

Traktor Studio 2.0

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.