Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 4 december 2002
Leestijd: 1 minuut

Tekst laten voorlezen.

Het is geen nieuws maar toch een vermelding waard. In Appleworks, dat standaard op de meeste macs is geïnstalleerd, kun je tekst laten voorlezen. Maar hoe doe je dat:

In appleworks ctrl+klik op de toolbar. Selecteer dan “pas knoppenbalk aan…” In de lijst met knoppen en functies staat een knop “Spreek tekst uit”. Deze sleep je in je knoppenbalk. Nu kun je een deel tekst selecteren en op de knop drukken en de tekst wordt voorgelezen. Engels doet het programma goed en spreekt Nederlands met een zwaar Amerikaans accent, wat ook wel komisch is.

De stem en snelheid kun je aanpassen onder systeem voorkeuren -> Spraak. Daar kun je kiezen uit ongeveer 20 verschillende stemmen. Dus net wat je het prettigst vind om naar te luisteren. Ook kun je bijvoorbeeld bubbels selecteren zodat je een leuk effect krijgt als de woorden worden uitgesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.