Update firmware voor het installeren van Jaguar

Door: Adriaan Mol - 7 reacties

door Geoff Duncan (geoff@tidbits.com) [vertaling: DPF]

Vorige week verschenen steeds meer geloofwaardige verhalen dat het installeren van Mac OS X 10.2 Jaguar op sommige iMacs de moederborden “opblies”. Gebruikers draaiden de Jaguar installer, en alhoewel alles in eerste instantie goed leek te gaan bleven de schermen zwart na een herstart, waardoor de machines onbruikbaar waren. Bovendien: de schermen bleven zwart, het herstarten van de machine vanaf een Mac OS 9 CD of een andere opstartschijf maakte geen verschil. Sommige gebruikers die contact opnamen met hun Apple dealers kregen te horen dat de enige oplossing was het moederbord van hun iMac te vervangen, met kosten van soms meer dan 700 dollar.

Ik heb wat onderzoek gedaan en dit is er aan de hand:

1. Het installeren van Jaguar op sommige sleuf-ladende iMacs kan de machine onbruikbaar maken doordat het interne scherm zwart wordt, zelfs nadat je herstart in Mac OS 9. Het probleem blijkt in Jaguar te zitten, niet in de installer.

2. Het probleem is volledig te vermijden door de firmware van je iMac te upgraden voor het installeren van Jaguar. De huidige versie is 4.1.9; een 1,2 MB download.

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75130

3. Wanneer je tegen het probleem aangelopen bent is het fijn te horen dat het moederbord van de iMac niet opgeblazen is, en het niet vervangen hoeft te worden. Lees verder voor de oplossing.

4. Het ligt misschien voor de hand dat de Jaguar installer de versie van de firmware zou controleren voordat de boel geƔnstalleerd wordt. Dat is echter niet het geval, alhoewel de LeesMij en de kleine installatiefolder die bij Jaguar geleverd wordt suggereren dat een firmware update nodig is.

Firmware versies — Op dit moment is nog niet volledig duidelijk welke iMacs gevoelig zijn voor het probleem. De oorspronkelijke sleuf-ladende iMacs en iMac DV”s die geĆÆntroduceerd werden in september 1999 lijden onder het probleem; de latere iMac modellen met ingebouwde CRT”s hebben het misschien ook, die bij Apple bekend zijn als “Summer 2000,” “Early 2001,” en “Summer 2001.” LCD iMacs en eMacs hebben het in elk geval niet.

Zorg ervoor dat je de instructies leest voordat je de firmware update start: je moet de plek van de programmeursknop weten aan de zijkant van je iMac. Firmware updates kunnen alleen gestart worden vanaf een beschrijfbare disk onder Mac OS 9.x (of Mac OS 8.x, voor oudere machines). Onder Classic is onmogelijk, en wanneer je machine is opgestart vanaf een CD-ROM of netwerk disk gaat het ook niet werken. Je PRAM zal gereset worden na installatie van een firmware update, het is dus misschien nodig om je instellingen te controleren. Zorg er in elk geval voor dat de instelling in je opstartschijf regelpaneel correct is wanneer je meerdere opstartschijven hebt.

Wanneer je niet weet welke firmware versie je op dit moment geinstalleerd hebt (en wie weet dat wel?), kun je dat opzoeken in Apple”s Systeemprofiel; er is een onderdeel “Opstart ROM versie,” “ROM revisie,” of “Opstart ROM info” onder het Systeemprofiel tabvenster. Wanneer je Mac OS 9 gebruikt zal het versienummer verschijnen in een raar decimaal formaat zoals $0004.17f1 – wat overeenkomt met firmware versie 4.1.7.

Het volgende Knowledge Base artikel toont de huidige firmware revisies voor Macs die Mac OS X ondersteunen:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=86117

Ziet het zwart? Wanneer je al een poging gewaagd hebt Jaguar te installeren en een zwart scherm ziet, kun je het weer herstellen, maar het is niet eenvoudig. Je moet in feite een manier vinden om de firmware van je iMac te updaten vanaf een beschrijfbare drive zonder dat je het scherm van de iMac hoeft te gebruiken.

De beste benadering is misschien wel het openen van de iMac, het verwijderen van de harde schijf en deze verbinden met een andere machine (zoals een Power Mac G3 of G4 met een beschikbare sleuf. Kopieer vervolgens de firmware updater naar de schijf van de iMac, installeer een programma waarmee je je Mac van afstand kunt besturen, zoals Timbuktu, op de harde schijf en stel het zo in dat je er van buitenaf bij kunt, en zorg ervoor dat de schijf opstart in Mac OS 9. Stop de schijf vervolgens weer in je iMac en start je machine op in Mac OS 9 (het scherm zal zwart blijven). Zoek vervolgens verbinding met de iMac over een netwerk vanaf een andere Macintosh met datzelfde Timbuktu en draai de firmware updater. Zodra je dat gedaan hebt zou je weer beeld moeten hebben op je iMac. Wanneer je iMac nog garantie heeft, houd dan in gedachten dat het openen van je iMac misschien die garantie verbreekt.

Niet iedere iMac eigenaar zal een tweede computer of iets als Timbuktu hebben, of zelfs maar de technische vaardigheden om de harde schijf te verplaatsen. Een Apple dealer zal misschien bereid zijn om de bovenstaande procedure voor je te doorlopen, maar waarschijnlijk niet gratis zelfs wanneer je iMac nog onder garantie is: verwacht daar minstens de werklonen voor te moeten betalen. Op zijn minst is dat goedkoper dan een nieuw moederbord. Een goede Mac consultant is misschien sneller en goedkoper. Accepteer echter nooit dat men zegt dat het moederbord van je iMac vervangen moet worden. Dit was in eerste instantie de officiƎle oplossing van Apple, maar dat is niet langer het geval. Vraag in dat geval van je dealer dat hij het probleem beter onderzoekt.

Ziet het rood? Deze situatie is lastig. Het is ongelooflijk dat Apple software uitbrengt die afhankelijk is van specifieke firmware revisies en zich er niet van vergewist dat deze firmware ook ter plekke is voor het installeren. Kom op: dat is niet meer dan goed nadenken! Het stoort ons ook dat Apple dealers en service centers vertelt dat het moederbord vervangen moet worden – kostbaar, in het bijzonder voor machines waarvan de garantie is verlopen – terwijl er niets mis is met die moederborden, en de eigen software van Apple de oorzaak is van het probleem. We realiseren ons dat het zo snel mogelijk zorgen voor oplossingen voor dit soort problemen lastig is, maar we hopen wel dat Apple ervoor zal zorgen dat er geld teruggegeven wordt aan klanten die al hun moederbord hebben laten vervangen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  rbroen

  :( Wij hebben 4 a 5 maanden geleden een G4 iMac gekregen die bij de derde start-up besloot zwart te blijven. Voordat Apple kwam om het om te ruilen heb ik het verplaatst en weer aangezet, Voila hij werkte weer. De vervangende machine had het ook een keer, even schudden en het probleem was opgelost.

  Maar het updaten van de firmware lijkt mij toch een goed idee!

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  het “updaten” van je G4 TFT-iMac met firmware voor een ouwe G3 iMac lijkt me GEEN goed idee! :p

 • Profielfoto
  veraberg

  :( Ik heb een imac dv 500 mhz.
  Ik wou het komende jaar os10.2 kopen.
  Als ik dit bericht niet had gelezen, dan ik argeloos os10.2 gekocht en waarschijnlijk het zelfde gesodemieter met mijn imac gehad.
  Bedankt apple voor het verkopen van zo’n
  wanproduct. En hier ook nog ā‚¬165,- voor te
  vragen. Schandalig.
  persoonlijk ben ik niet zo lovend over 10.1.5.
  Er mankeert nog van alles aan.
  Het lijkt wel windows, de eerste dag draait het soepel, een week later een stuk stroefer. Nee, crapple, ik hou van mijn Imac,
  en daarom hou ik maar bij OS9.2.
  dat loopt soepel en blijft soepel.

 • Profielfoto
  Paul Sondervan

  Er is nog een envoudigere oplosssing voor een iMac met een externe monitor aansluiting.
  Leen een monitor van iemand, sluit deze aan op de iMac, iMac aanzetten en eureka je hebt beeld.
  Je kunt nu de firmwareupdate gemakkelijk installeren en daarna werkt de iMac weer zonder de externe monitor.
  Voordeel: je hoeft de iMac niet open te maken. :D

 • Profielfoto
  The_Solution

  :) Ik ben eruit,
  Bij mij is eerder beschreven probleem dus ook opgetreden. Had een gedeeltelijke installatie gedaan maar wegens tijdgebrek afgebroken maar het leed was al geleden. Zwart scherm maar ondertussen hoorde ik de mac opstarten. Oplossing was bij mij de mac volledig op te laten starten tot dat hij niet meer ratelde. Toen de aan/uit knop ingedrukt zodat hij in slaap stand kwam. Even laten knipperen op oranje en vervolgens weer knop ingedrukt om m wakker te maken. Met het wakker worden kwam ook het beeld terug. Welliswaar heel donker en vervormt maar het kwam terug. Ik kon alles net aan lezen en ben braaf de firmware gaan updaten. Tijdens het updaten de mac gewoon laten gaan en 5 minuten met rust gelaten omdat je de voorgang niet kan volgen. Toen ik het geluidje hoorde van voltooide upgrade na het opstarten, ben ik weer gaan herstarten en TADAAAAA….!!! Ik had een werkende imac met nieuwe firmware. Lijkt me bij andere dus ook de moeitje waard om te gaan proberen. Mail me maar als je niet helemaal snapt wat ik bedoel.

  Succes,

  Floris

 • Profielfoto
  Ronaldusminimus

  Hoi Floris, ik heb het exact zelfde probleem met mijn zieke i-mac, de dokter(fa CARD Maarsen) zei dat ik een nieuw moederbord moest installeren(600 euri,s).
  ik was toen heel verdrietig maar nu maakt jouw bericht me weer blij.
  ook ik heb een vervormd beeld plus dat het heel donker is maar ik kan nog wel wat zien en als ik de monitorinstellingen in regelpanelen wat opkrik (lees verkracht) dan nog wat beter.
  Ik hoop van je te horen, je kunt me ook bellen 0629057370

  met vriendelijke groet Ron van Gemert

 • Profielfoto
  eus

  anno 2006, ben ik blij met dit artikel..geen mac zaak die wilde helpen, geen mac dealer die een oplossing wist…nouja zeg.
  geweldig!!!
  welliswaar was ik via een ander macforum al hiermee geholpen, maar ik wilde verder zoeken en kwam hier weer terecht.

  erg suf hoor, dat apple dealers zo klantontvriendelijk reageren. ( gooi maar weg, niet meer te repareren. tja……zo gooien we er maandelijks wel meer weg…noem maar op.) bah@