Tips om X sneller en schoon te maken

Door: - 12 reacties

Naar aanleiding van een forum bericht, waar tips gevraagd werd om X sneller en “schoner” te maken, werden er een aantal goede tips gegeven.

Omdat Mac OS X meertalig is staan er meerdere talen in het systeem die veel ruimte in nemen. Het schilt al gauw zo’n 400 Mb als je deze weg haalt. Dit kan met twee programmatjes namelijk: Delocalizer en Youpi Opitmizer.

Verder maakt mac OS X elke dag bestanden aan die hij eigenlijk ’s nachts verwerkt, dit komt doordat OS X unix based is en unix draait normaal 24 uur per dag. Maar omdat de meeste mensen vaak hun Mac ’s avonds uit hebben staan hopen die bestanden zich op en wordt het systeem langzamer. Hier zijn weer twee programmatjes voor: Macjanitor en Macaroni. De laatste doet de taken volgens schema, hier hangt echter wel een prijskaartje aan verbonden. Macjanitor is gratis.

Voor een optimilisatie van het gehele systeem is System Optimizer X een goed programma. Aan dit programma hangt natuurlijk ook weer een prijskaartje maar het is maar een kleintje en het is het geld zeker waard!

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  mailking

  485 mb eraf… pfffff
  zal die vertaal module wel weer niet werken.. naja gebruikte ik toch nooit… en 485 mb op 60 gig is ook nix

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Je kunt meer resultaten behalen als je de console induikt. Maar, dan moet je wel redelijk goed weten wat je doet. Gelukkig dien je dan in tel oggen als root, en gelukkig weet de algemene gebruiker niet hoe dat moet. ;)

 • Profielfoto
  Seven

  niet onderbreken dus..
  macjanitor heeft alle voorkeuren en instellingen verwijderd.
  alles moet nu opnieuw , mmmm

  ???

 • Profielfoto
  Pieter Coolsma

  Een ander alternatief voor Macjanitor is bv Cronnix. Met dit gratis programma kan je de crontab wijzigen zodat de nachtelijke verwerking bv overdag kan draaien. Kies zelf het juiste moment uit! ???

 • Profielfoto
  Lrnsz

  Al direct na installatie, gisteren, crasht dit programma. Mijn console.log zegt: *** Warning: ATSUMeasureText has been deprecated. Use ATSUGetUnjustifiedBounds instead. ***
  Unixtaal? Ja, dan haak ik als gewone mac-gebruiker af. Zeker als System Optimizer blijft melden: Sorry, an error occurred during the last optimization:p
  Een uitvoerige mail naar support heeft nog geen reactie opgeleverd.

 • Profielfoto
  YoramIH

  Hoi Igor,
  Bij version tracker zijn de oordelen over System Optimizer niet zo positief:

  Goon Nov 20, 2002 WJN: BroadbandOptimizer is also no longer necessary in Jaguar.

  gconway Nov 13, 2002 Pretty useless on my iMac 800 Mhz, and actually destructive — the internet optimizer caused my router to keep dropping by cable connection whenever the system went to sleep, and only rebooting the cable modem got it started again, until I figured out it was SOS that screwed things up. (Possibily I screwed them up by misapplying the settings, but a “simplifier” app should… simplify, not confuse you.) Anyway, one star for a nice interface.

  Jason Kessel Nov 11, 2002 I noticed NO IMPROVEMENT on my machine!!! Old G4 450 896 MB ram running 10.2.1. The uninstaller didn’t work either. Don’t you think that if there was a better way to improve performance of the MacOS that Apple would have done it in the first place?

  WJN Nov 11, 2002 My understanding is that updating of prebindings is not required in Jaguar. Broadband Optimiser works well and is free.

  cfreger Nov 5, 2002 Window buffer compression, prebinding — both are included in OS X v.10.2 and should not be overriden with a third-party app. As for internet connection optimization (which only benefits broadband users), use Broadband Optimizer. It’s a free startup item that comes with a clear set of instructions for changing the OS X defaults. “Application Prioritizing” sounds like mumbo-jumbo to me. Do they mean renicing? Plenty of freeware to do that, although most users are probably better off leaving the defaults. Forget about this product and send your $12 to a worthwhile charity, instead.

 • Profielfoto
  i-mac

  :D
  Om van al deze programma’s en hun eventuele oplossingen af te raken, heb ik deze tip.
  Laat eens om de 2 weken je Mac eens een nachtje sluimeren. Dan gaat dit allemaal vanzelf.
  Enige uitzondering hierop zijn de verschillende talen die mee geinstalleerd worden. Maar daar bestaan er zoals al eerder vermeld andere programma’s voor.

 • Profielfoto
  justi

  Ik heb System Optimizer gebruikt op mijn ibook 500 met 10.2 en ik heb zeker verschil gemerkt direct na de uitvoer ervan…. Het is niet veel maar alles is net ff wat snappier. Na verloop van tijd ben je daar ook weer aan gewend en lijkt het allemaal weer “gewoon”. De opmerking waarom Apple dit zelf er niet al in heeft verwerkt lijkt op zich wel logisch, ze hebben het er ook in verwerkt maar we werken nu met unix en volgens mij zijn daar wel meer mogelijkheden voor dezelfde soort zaken waaronder deze dus…

 • Profielfoto
  jackgr

  Tot nog toe geen klachten , lijkt wel iets sneller (cube 450) niet wereldschokkend allemaal.

 • Profielfoto
  Sikko

  Na de 10.3.2 update downloade ik macjanitor van versiontracker. Na opstart van dit programmaatje klikte ik op “all” dwz daily+weekly+ monthly routines. Omdat dit zeer lang duurde besloot ik op een gegeven moment op cancel te klikken. De routines stopten maar Macjanitor bleek niet meer af te sluiten te zijn. Ook het vernster forceer stop kreeg ik niet meer in beeld. Daarop geforceerd afgesloten contr-appeltje- aan/uit knop.
  Daarna kon ik niet meer opstarten. Via de Panther installatie-cd permissies gereapareerd. dit hielp verder niet. Opnieuw Panther installeren bleek niet mogelijk. Het geinstaleerde systeem op HD is een nieuwere versie. het bleek onmogelijk een installatie optie te kiezen.
  Een dag later bleek de computer toch te kunnen opstarten, maar uitloggen en afsluiten/uitzetten blijft een probleem. dit kan enkel geforceerd.
  Misschien moet ik ‘em inderdaad eens een nachtje in sluimerstand laten staan? Doet OS X dan wel z’n routines? Of ik moet een van de andere hierboven genoemde programma’s proberen.:(

 • Profielfoto
  Rocker

  Bij Youpi Optimizer heb ik een beetje het probleem dat ik niet goed weet of ik wel goed bezig ben. Ik heb een aantal talen geselecteerd die ik zeker wil behouden maar ik denk altijd, het kan toch geen kwaad om dat en dat ook nog bij te houden ???
  Maar voor de rest vind ik het wel handig, dan zie je pas eens wat er allemaal op zo een maccie staat.:)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Die programmatjes om de boel te versnellen, werken dus ok Mac OS X, ik neem aan dat deze ook gewoon op het toekomstige 10.5 volledig functioneert? ???