Mozilla 1.2 released

Door: Adriaan Mol - 18 reacties

Gisteren is “the next generation” browser Mozilla 1.2 uitgekomen voor onderandere Mac OS X en Mac OS 9. Mozilla is een OpenSource browser die het tegen Internet Explorer van Microsoft probeert op te nemen. Volgens vele is de snelheid van Mozilla stukke sneller dan die van Microsoft. Hetzelfde team ontwikkeld ook Chimera, een Mac OS X only browser (geschreven in Cocoa). Zelf vind ik Chimera er fijner uit zien en fijner werken.

Download Mozilla voor Mac OS 9.x
Download Mozilla voor Mac OS X

Mozilla
Chimera

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  YoramIH

  Chimera 0.6 is top voor het dagelijkse browswerk. Heel soms merk je dat het een beta is (bij sommige geavanceerde functies) maar doorgaans is het supersnel en prettig in gebruik. Zeker de ondersteuning van Keychain is buitengewoon handig. Een verademing na IE. Houd Chimera in de gaten!

  Yoram

 • Profielfoto
  Bas

  OPERA? Ik gebruik deze als standaard browser op mijn werk, maar mis ik op dit moment thuis nog.

 • Profielfoto
  Freerk

  Ik gebruik Mozilla als browser. Deze is ongelooflijk stabiel. Chimera is wel sneller maar die gaat met regelmaat onderuit.

  Mooi stukje programmeerwerk!

 • Profielfoto
  YoramIH

  Dat lees ik wel vaker, bij mij is hij niet minder stabiel dan IE, terwijl IE vaak ‘witte vlakken’ heeft bij de weergave. Chimera nooit.

 • Profielfoto
  i-mac

  Alleen jammer dat de authenticatie nog niet werkt bij de nieuwsgroepen.Bij Telenet is dat nodig om te kunnen posten bij deze nieuwsgroepen.
  Als browser gebruik ik Chimera.(heb ze intussen gemakkelijkheidshalve vertaald naar het Vlaams)

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Inderdaad, het “witte vlakke” probleem is erg bekend, maar Microsoft blijkt dat niet zo’n groot probleem te vinden. Een kleine refresh bug, zo gefixt.

 • Profielfoto
  justi

  ik ben absoluut geen mickeysoft fan maar met Xplorer heb ik eigenlijk nooit problemen gehad… en als internet developer is Xplorer ook de basis van site ontwikkeling. Naast Xplorer gebruik ik ook Chimera en ben heel erg te spreken over deze browser. Chimera zal zeker een betere worden dan Xplorer wanneer versie 1.1 zich aan zal bieden…:p

 • Profielfoto
  YoramIH

  De grootste bug van IE is het niet onthouden van voorkeuren (MS zwijgt hierover in alle talen, maar ik vond dit probleem vele malen terug in forums). De oorzaak is eenvoudig maar verbijsterend: incompatibilieit met Entourage X van dezelfde fabrikant! Zorg dat als je je voorkeuren van IE hebt aangepast dat Entourage X niet draait wanneer je IE afsluit. Voor ik dit echter wist … Hoewel IE best een goede browser is, heeft deze bug het bij mij verbruit.

 • Profielfoto
  MacAttack

  Ik lees net dat chimera door iemand is vertaald naar het vlaams!!!! Geweldig!!!!!!! Maar het is toch geen west-vlaamse versie zoals die van windows (ruiten 98) hoop ik;)
  Als redo bvb niet vertaald is als “keereke weere”:p dan mag je zeker eens kontakt opnemen met mij.

 • Profielfoto
  Flipstra

  Net chimera .6 ge d/l, maar hij geeft nog steeds problemen met de Flash 6 plug-in. Ik hoor hier verder niet zoveel mensen over… ?

 • Profielfoto
  i-mac

  Stuur een mailtje naar : i_MacAddict@spymac.com

  Het is West-Vlaams, maar dan iets aangepast aan het ABN;-)

  Misschien een idee om het te vretalen in t’Brugs!!!

 • Profielfoto
  Zout

  Windows 2000 is een keer vertaalt naar het groningns, Roampies twaitoesent

 • Profielfoto
  HSL

  het is niet chimera die problemen heeft met flash, maar de engine waar chimera op draait (cocoa-gecko) je ziet een zelfde soort bug in netscape en mozilla (die draaien op gecko).
  cocoa is een afgeleide van gecko, alleen veel sneller door cocoa!! ze moeten dus de gecko engine gaan verbeteren.. op het moment dat er in een site maar 1 flash-filmpje zit is er geen enkel probleem, maar op het moment dat er meer in zitten, speelt chimera ze niet goed meer af.
  Chimera houdt er af en toe wel is mee op, maar als je regelmatig de laatste “nightly build” download dan merk je dat de browser heel snel vooruit gaat.
  ftp://ftp.mozilla.org/pub/chimera/nightly/

 • Profielfoto
  ckuijjer

  Die witte vlakken ben ik eerlijk gezegd nog nooit tegen gekomen in internet explorer. Wel in chimera helaas, als ik met de pijltjestoetsen door een document scroll kom ik soms een wit blok tegen dat horizontaal het hele kader inneemt en vertikaal iets als 50 a 100 pixels, scroll ik er dan met de muis langs dan ziet het er normaal uit. Stel dat dit hetzelfde probleem is als met IE ligt het dan niet aan de schermopbouw in Mac OS X zelf?

 • Profielfoto
  Flipstra

  HS-L: “het is niet chimera die problemen heeft met flash, maar de engine waar chimera op draait (cocoa-gecko) je ziet een zelfde soort bug in netscape en mozilla (die draaien op gecko).”

  Het gekke is dan dat ik nooit last heb van gebrekkige flash ondersteuning in Mozilla (1.1) terwijl ik die browser altijd gebruik. Met de pagina’s die ik goed kan bezoeken in Mozilla heeft Chimera problemen. Maar goed, misschien wordt het nog beter…

 • Profielfoto
  Freerk

  Bij mij gaat Chimera regelmatig onderuit als ik hem opstart en dan gelijk ga scrollen met mijn muis.

  Ik krijg dan een foutmeldingsscherm. Als ik daarna chimera nog een keer opstart is het goed. Iemand nog meer dit probleem?

 • Profielfoto
  Igor

  Ik heb hier nooit problemen. Vind het een geweldige en vooral snelle browser!

 • Profielfoto
  ckuijjer

  Chimera is inderdaad een erg fijne browser, naar mijn mening het beste wat er nu voor Mac OS X bestaat. Ik moet zeggen dat ik Mozilla nog niet echt gebruikt heb op deze computer maar de interface daarvan heb ik altijd wel vervelend gevonden.

  Daarom gebruikte ik toen ik met linux werkte altijd galeon (http://galeon.sf.net) ook een browser gebaseerd op de gecko engine die in Mozilla gebruikt wordt alleen dan geschreven voor Gnome (waar Chimera voor Aqua geschreven is). Qua features loopt die browser vele malen voor op Mozilla (en nog meer op Chimera), ze hadden bijvoorbeeld tabs voor Mozilla dat had en erg belangrijk de mogelijkheid om popups in een nieuwe tab te openen (weet niet of dat in Mozilla of Chimera te hakkelen is).

  Ik hoop dat Chimera dit ook snel gaat ondersteunen, evenals back en forward knoppen waar je makkelijk meer dan 1 stap terug dan wel voorwaarts mee kan gaan.

  (En als side note maar eens besloten galeon te gaan compileren met fink, hopen dat het lekker werkt)