G4 wordt vervangen door een AMD processor

Door: MacAttack - 25 reacties

AMD gaat morgen bekend maken dat Apple de nieuwste aanwinst wordt voor de Intel-concurrent. Dit volgens geruchten die circuleren over de keynote van AMD Ceo Hector Ruiz aangaande een nieuwe licentiehouder.

De AMD hammer zou de niewe opvolger worden voor de Motorola processor.

SpyMac

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  iAgree

  Dus toch niet met IBM in zee, is dit beter of minder voor de Apple apparaten dan IBM

 • Profielfoto
  Flipstra

  Kan me niet voorstellen dat Apple nu overgaat op x86. Als ze dat al zouden doen zou dat betekenen dat de komende 5 jaar in ieder geval aan een inferieure processor vast zitten, je kan niet de ene maand deze gebruiken en de andere maand weer PPC. Apples zullen eind volgend jaar volgens mij op IBM’s nieuwe processor draaien en niet op AMD’s. :p

 • Profielfoto
  MacAttack

  Het zijn speculaties!!

 • Profielfoto
  Elger

  Het is natuurlijk wel grappig als amd in de strijd voor goede computers macosx zou addapten. Het zal denk ik niet beteken dat apple zelf amds in zn kasten gaat proppen. Dat zal nergens op slaan.

 • Profielfoto
  jangg

  Op zich volkomen oninteressant om te weten welke processor er in een Apple zit (tenzij een defecte). Maar veranderen van processor betekent voor Apple volgens mij een bijna totale re-write van het OS. En dus een enorme investering zonder dat de gebruiker er direct iets van merkt (behalve een mogelijk behoorlijke snelheidswinst). Ik denk dat dat alleen gebeurt als IBM/Motorola stoppen met verdere ontwikkelingen van hun PPC. Zo’n vaart zal het toch niet lopen?
  Over die snelheidswinst: staar je niet blind op de kloksnelheden van een processor. De manier van omgaan met de processor en zijn instructies, dus de wijze van programmeren, zijn van veel grotere invloed op de snelheid dan de kloksnelheid.

 • Profielfoto
  justi

  Als dit bericht waar zou zijn dan zou AMD natuurlijk een RISC CPU maken voor Apple zodat er helemaal geen software hoeft te worden herschreven… AMD heeft namelijk voordat ze CISC (x86) CPU’s gingen bouwen, altijd al RISC CPU’s gebouwd… Toch heb ik zelf liever IBM/Motorola :)

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Een totale rewrite van het OS is misschien niet nodig, misschien krijgt AMD het voorelkaar om een PPC compatible processor te maken.

 • Profielfoto
  isikko

  Kan aan mij liggen, maar draait Darwin/BSD niet heerlijk op een x86? Welke rewrite dan? Lijkt mij zo te regelen.
  Overigens hoeft het van mij niet, ook al is het de hammer processor! Doe mij maar gewoon een Mac only-proc.

 • Profielfoto
  Elger

  Das nou echt weer onzin. Zoals isikko al zei. De Darwin/BSD werkt op zon x86. x86 is gewoon fout. RISC is good:) zie de film hackers 1:D

 • Profielfoto
  justi

  Dat Darwin/BSD lekker op een x86 draait dat klopt maar dan is deze wel voor een x86 geschreven… De Darwin/BSD die Apple gebruikt voor MacOS X is van de RISC versie en is MacOS X dus niet zomaar ff overtezetten naar x86 CPU’s.

 • Profielfoto
  Stof

  Ik zie dit niet gebeuren. Om te beginnen omdat ik denk dat Apple al teveel energie heeft gestoken in optimalisatie van het OS voor de PowerPC. En ten tweede zou Apple nooit op zo’n anonieme Comdex dergelijk wereldschokkend nieuws laten vertellen door iemand anders dan Steve Jobs. Als Apple zou overstappen op AMD dan hoor je dat op MacWorld uit de mond van STeve Jobs en nergens anders.

 • Profielfoto
  Gobbledigook

  Die AMD Proc’s zijn snel, maar worden ontzettend heet. Maat van me heeft een AMD, en het is net een stofzuiger als hij zijn PC aanzet. Hij zegt dat het door zijn processorkoeler komt.
  De nieuwste upgrades zulen dus niet in een cube werken:p

 • Profielfoto
  Flipstra

  In het orginele bericht van spymac staat:
  “In the Comdex press briefing we were told that [AMD CEO Hector Ruiz] would make a “shattering” announcement about a new licensee”
  op webwereld staat nu te lezen: “AMD heeft een nieuw topmodel voor zijn mobiele Athlon XP-serie gelanceerd.”
  Lijkt me dat de rumors weer de wereld uit zijn…

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ik zie een AMD wel zitten, tevens halen deze stukke hogere CPU snelheden dan de huidige Motorola processor. Apple en AMD kunnen weleens een goede toekomst hebben. PPC compatile AMD processor zou toch perfect zijn?

 • Profielfoto
  justi

  Een PPC compatible AMD CPU met hoge Mhz snelheden is nu juist het probleem. Doordat RISC (PPC) een geheel andere architectuur heeft dan de CISC CPU’s is het juist zo moeilijk om daar ook hoge Mhz snelheden uit te halen…
  ??? Heb dan toch liever dat IBM en Motorola daar dan mee aan de slag gaan… :p

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Het lijkt mij uitermate onwaarschijnlijk dat apple dit zou gaan doen. Zeker nu ibm en motorola hebben aangegeven nieuwe processoren productie klaar te hebben. Waaronder ook processoren die op 64 bit draaien.

  Hoeverre het moeilijk is osx te compileren naar x86 valt te bezien. Daar osx eigenlijk een rebuilt is van darwin met een mooie grafische schil, is het niet moeilijk deze structuur te kopieren naar de darwin x86 versie. Waar je echter wel rekening mee dient te houden is dat de amd hammer een 64 bit processor is. Dat is een heel ander verhaal. Daar dien je veel meer voor aan te passen. Tevens maakt de x86 structuur gebruik van een hele andere layout betreffende bussen. Daar dien je ook rekening mee te houden. Maar, daar de nieuwe processoren van ibm ook 64 bit is, vrees ik dat het werk toch wel gedaan zal moeten worden. Of het nu is voor een ppc of voor een x86.

  Verder een nieuw topmodel in de mobiele athlon xp-serie staat geheel los van de Hammer. Welke tussen haakjes ook een stuk minder energie vreet dan zijn voorgangers, en dus ook minder warmte produceert.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Sorrie mensen, ik dien duidelijk mijn nederlands te verbeteren. Dus let aub. niet op de spelfouten. ???

 • Profielfoto
  Zout

  hoe zit het met de g4 dan, die is toch ook al lang 64 bit? OSX wel toch?

 • Profielfoto
  michelvdb

  justi,

  ik denk dat die Athlon chip RISC is doch zo gebouwd dat ie RISC naar CISC kan omzetten.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Nee, helaas is de G4 tot opheden nog 32 bit. En OSX is zeker nog 32 bit. Kijk anders eens naar de string over de nieuwe ibm processoren, daar wordt het een en ander uitgelegd.

 • Profielfoto
  isikko

  Ik heb gisteren nog geen nieuwe aankondiging gehoord, het was dus onzin blijkbaar.
  Verder even nog even over het porten van Gx naar x86 of Hammer code, BSD én Darwin lopen op alledrie de platformen, dan is het porten van de extra apps een fluitje van een cent, alleen marketingtechnisch niet zo lekker.
  Dit dus afgezien van mijn idee dat ik liever een eigen proc voor de mac zie als weer een sterfgeval als SGI/Sun/Intergraph, die allen met x86 Workstations dachten te moeten komen, en daardoor de systeemeigen voordelen moesten laten varen.
  Even voor alle duidelijkheid, Mac OS is stabieler/beter omdat het niet met alles compatible hoeft te zijn, en een systeem als linux of MickySoft wel. Dit kost een hoop vooruitzien, en als je weet welke apparatuur hij mee moet kunnen werken, kun je daar alles op aanpassen.

 • Profielfoto
  MacAttack

  Dit stond op een franstalige site

  (vertaald)
  I have just received some rumors you will like. Of course they’re from an anonymous yet reliable source:
  – Apple will start using 64 bit CPU during the following months
  – The processor will probably be made by AMD rather than by IBM, the former having a much higher production capacity.

  It should be noted that AMD’s 64 bit proc for PCs is almost ready.
  The processor has the advantage of being compatible with 32 bit busses.

  So an x86 proc in a Mac or a PPC by AMD?

  Hmmmmmmm toch eens benieuwd wat het gaat worden

 • Profielfoto
  verbeek.h

  De switch van Apple zou toch als een “major scoop”
  op zowel de Apple als de AMD site worden gepropageerd. Helaas niets van dit alles 9 (en ik verwijs naar “morgen” gezien vanaf 19 november – het is nu de 22e).
  Dat 64-bits verhaal doet al langer de ronde en zou neerkomen op een rewrite van OSX. In cupertino wten ze waarschijnlijk toch al langer waar ze mee bezig zijn, dus in dat geval zou je kunnen verwachten dat XI al op de plank ligt. Niet morgen, maar over twee jaar. En over tien jaar fluisteren we tegen een bakje vloeistof hoe we een webpagina eruit willen zien. Flauw?:p

  Hans

 • Profielfoto
  Spiderman

  Inderdaad niet te vinden via de zoek engine van Apple. Maar kijk op http://www.apple.com/macosx/features/compare.html en zie helemaal onderaan … “Amd support”.
  :)

 • Profielfoto
  Toon.B

  Verhip… het staat er echt Spiderman…

  …enig idee waarom er “Amd” staat ipv. “AMD” ??

  …en wat betekent dat nou feitelijk ??

  ;)