Stopt Chipmunk met Apple verkoop?

14 reacties

Het lijkt er op. Vandaag kwam de Chipmunk nieuwsbrief binnen met een schrijnend verhaal. Ik heb het maar integraal overgenomen hier:

“Apple draait de dealers een poot uit.

Vorige week schreven wij nog: “Zoals het er nu naar uit ziet gaan de prijzen van alle Apple produkten per 1 oktober met 4,5% omhoog.”

Echter is ons ondertussen pijnlijk duidelijk geworden dat Apple nog veel gekkere dingen aan het uitspoken is. De prijzen die wij voor de Apple machines moeten betalen zijn wel degelijk omhoog gegaan. De iMac met 4,5%, de iBook valt mee met 3,4%, en de PowerMac G4 is maar liefst met 5,6% omhoog. Echter de prijzen waar Apple zelf voor verkoopt op de applestore (http://store.apple.com/Apple/WebObjects/nlstore/) zijn onveranderd. Het prijsverschil tussen onze inkoopsprijs en de applestore is daarmee gezakt tot 5%. Met andere woorden als wij voor de applestore- prijs zouden verkopen is onze brutto marge 5%. Die 5% dekt net (gemiddeld) onze kosten dus zijn wij dan voor de kat zijn viool aan het werken. Onder de applestoreprijs verkopen is dus al helemaal niet meer aan de orde. Boven de applestoreprijs verkopen is ook niet reeel want dan kunt u als klant net zo goed gewoon bij apple zelf bestellen.

Maar het wordt nog gekker… Er is ook een “AppleStore voor het Onderwijs”! http://store.apple.com/Apple/WebObjects/nlInd Voor “docenten en studenten […] Kies deze optie als u producten voor eigen rekening wilt aanschaffen en wilt profiteren van de kortingen die Apple biedt voor het onderwijs.” Iedere student kan daar dus bestellen. Volgens ons weet geen hond van het bestaan van deze site, maar hij staat er echt. Voor wie student of leraar is (of een buurjongen heeft…) is het uiterst lucratief om daar te bestellen want de educatieve korting is maar liefst 5%. Heee ?! Vijf procent, die kwamen wij eerder in dit verhaal ook al tegen! En ja hoor, het klopt precies. De educatieve prijs is precies (nou ja, op een cent na) gelijk aan onze inkoopsprijs. Dus als u voor een student kunt doorgaan kunt u bij Apple tegen onze inkoopsprijs inkopen! Wat wilt u nog meer?

Voor ons is het daarmee dus niet reeel om nog langer Apple computers te verkopen. Wij hebben nog wat modellen staan die wij nog voor de oude prijs hebben ingekocht. Die vindt u hieronder als aanbiedingen terug. Daarna kunt u wat ons betreft bij de AppleStore terecht.

Wij betwijfelen sterk of Apple hier goed aan doet. De dealers doen met zijn allen veel goed werk voor Apple. Met veel liefde voor de Mac wordt er klant voor klant uitgelegd wat het is wat een Mac nou zo mooi maakt. Maar die liefde moet wel van twee kanten komen.

Apple heeft ons al wat vaker streken gelapt. Daar zijn achteraf wat half-bakken compromissen uitgekomen die enige tijd later zelfs teruggefoezeld zijn. Maar nu zijn wij het dus echt zat…

Wij gaan uiteraard door met het verkopen van alles voor uw Macintosh. Zoals wij overigens al weer 15 jaar doen. Deze maand vieren wij ons 15-jarig bestaan. De feeststemming is alleen een beetje verprutst door bovenstaande perikelen.

Wij zijn bezig om ons assortiment wat te verbreden om het weg vallen van de Apple-omzet op te vangen.”

Chipmunk

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  onem

  Hier baal ik nu van, ik maar ook het bedrijf waar ik werk doen veel zaken met chipmunk, en toen ik dit las en het daarna hardop voorlas, hoorde ik iedereen het zelfde zeggen dit is pas sh#t zeg. Ze waren niet altijd de goedkoopste maar voor de service en hoe je op de meest vriendelijke wijze werd geholpen bleven wij terug komen. Ik heb ze al een mailtje gestuurd, dat ik dit schandil vind en ook ik ben het er niet mee eens hoe Apple met zijn dealers omgaat.

  Wij weten dat alles duurder wordt, en dat zal beslist ook wel moeten als iedereen met zijn hoofd boven water wil blijven, maar dan moet je niet zulke streken gaan uithalen waar Apple nu mee bezig is. Chipmunk is een van die bedrijven die Apple groot hebben gemaakt in Nederland.

 • Profielfoto
  mailking

  Dag dag…
  deze had ik jullie ook gisteren al gestuurd rond 02.45 geloof ik… maakt niet uit… mk

 • Profielfoto
  Macfan1965

  Ook mijn dealer (klein, locaal dealertje) gooit waarschijnlijk de handdoek in de ring !!!

  De marges waren al klein, nu blijft er helemaal niets meer voor hem over.

  Waar moet ik nu weer heen ?!?!?

 • Profielfoto
  Dennis Bijl

  Misschien wil Apple op dezelfde manier als Dell gaan werken?

  Gr, D

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Ik denk dat door de marge van de verkopers hoog te maken juist een goede verkoop strategie is. Des te meer winkels Apple computers zullen verkopen, des te liever de winkels de computers willen verkopen. Meestal is het vraag -> aanbod. Het blijkt dat de vraag naar Apple hoger word, maar dan moet het aanbod dit ook worden. Daarnaast kunnen de winkels met deze lage marge ook geen leuke aanbiedingen of kortingen bieden, schiet Apple dus totaal niks mee op. Hopelijk houden ze hier nog een goede vergadering over in Bunnink.

 • Profielfoto
  Elger

  geen idee wat dat is. Het is wel sonde dat op deze manier de echte retailers van de planeet geschopt worden. Maar het is en blijft een keiharde geld business, en ik vind dat apple wat dat betreft wel een beetje mag buigen voor de verkopers (lagere inkoopsprijzen voor dealers mss.).

  Het is natuurlijk een weloverwogen besluit van apple om hun trouwe “vrijwillige” medewerkers te dumpen maar daar mogen ze na al die jaren van werk wel wat goeds voor terug krijgen. Zeker nu het redelijk gaat met apple.

  MVG
  EJ

 • Profielfoto
  Chris

  Kijk ook eens op site van Mac&PC Solutions. Zij hebben sinds gisteren de volgende mededeling op hun website staan:

  Geachte relatie,

  Door de gewijzigde marktomstandigheden hebben wij besloten ons te bezinnen op de toekomst.
  Daar wij op dit moment de door ons gewenste leveringssnelheid en kwaliteitsniveaus niet kunnen waarborgen, hebben wij besloten om vooralsnog geen orders aan te nemen.

  Bij vragen over garantieafhandelingen e.d. kunt u per e-mail contact met ons opnemen.

  Sorry voor het ongemak.

  het Mac & PC Solutions team.

  Het zou kunnen zijn dat het om dezelfde redenen gaat als bij Chipmunk.
  Jammer is het wel dat Apple het nu weer probeert de dealers de nek om te draaien.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Ik ben en blijf klant bij Chipmunk (al meer dan 12 jaar).
  Het is niet alleen de handel die moet bloeden, ook de gebruiker wordt zwaar gen…..!
  OS 10.2 kost stukken van mensen en ook itools omvormen naar .Mac is veel te duur.
  Om toch maar te zorgen dat men overstapt beginnen ze bij apple met gemene truckjes.
  Voorbeeld: pak iSync en probeer het via je LAN. Het werkt niet je moet een .Mac rekening hebben.
  Je e-mail adres ben je ook kwijt. Je webpagina’s zijn weg. God mag weten wat ons nog meer te wachten staat. Dit alles is precies het tegenovergestelde waar Apple vroeger voor stond.
  Het geld verdienen met computers bouwen, maar dat is lang geleden. Nu wordt alleen een stukje front vervangen, de snelheid minimaal verhoogd en hopla weer een nieuwe G4.
  Andere tijden? Zeker! Maar of het ook betere tijden zijn durf ik te betwijfelen.

 • Profielfoto
  Macfan1965

  Kijk ook op http://www.ontmoeting.nl en reageer…
  Laat uw dealers niet in de kou staan !!!
  Wij hebben ze nodig, zij hebben ons NU nodig…..
  (of het helpt naar Apple toe weet ik niet, maar nooit geschoten is altijd de Apple gemist !!!)

 • Profielfoto
  i-mac

  Ik verneem volgens een Mac gebruiker op http://www.aquafiles.com —forum dat dit ook gebeurd is in Australie.

  Vreemd wat Apple bezield.
  Ik ben al bang dat Apple weeral zoals vroeger word. Een beetje meer succes, een stuk meer “hautain”. Wij kopen toch, waarom zou Apple daar iets tegenover plaatsen.

  Apple…pas op : wie hoog klimt, valt zeer laag.

 • Profielfoto
  SvS

  Ze zullen wel kapsones hebben gekregen nadat ze paar promilles zijn gestegen in het marktwaarde… Valt me zeer tegen van Apple…

 • Profielfoto
  verbeek.h

  Slecht nieuws. Al jaren koop ik bij Chipmunk en dit jaar mijn nieuwe Mac ook daarvandan laten komen. Spijtig dat na jaren van dealerschap dit op een zo groffe wijze door Apple’s eigen toedoen zowel dealer als klante worden teleurgesteld. En Chipmunk is niet de enige…
  Jammer ook dat we net wat meer Apples begonnen te zien in de winkels. dat zal nu ook wel teruglopen. Om via internet op de Applestore te komen heb je wel eerst een computer nodig, dus tenzij Apple zeer overtuigd is van zijn succes met het “switch” programma heb ik daar een hard hoofd in.
  Harald, sterkte verder, ook zonder Macs!

 • Profielfoto
  tony blair

  Ik vind het eigenlijk wel ok als een dump winkel verdwijnt die het toch alleen had van het goedkoop zijn. Als je alleen een doos wilt kopen dan kan je het net zo goed kopen bij de Apple Store. Apple wil blijkbaar dealers die meer doen dan een doos verkopen voor weinig aan iemand die al een Mac heeft … Kwaliteit kost geld (net zoals de Mac zelf)

 • Anoniem

  Ik was ook geschokt door het mailtje van Chipmunk, en heb gelijkt de stoute schoenen aangetrokken en naar Apple gemaild (heb het emailadres gebruikt voor ‘how to become an Apple dealer :p )

  Hier de reactie;

  ——————————-

  Helaas kennen we elkaar niet persoonlijk, maar vanwege je veronruste mail over Chipmunk hier dan toch een (onpersoonlijke) mail terug.

  Na zeven vette jaren van groei in de PC industrie, zit Apple nu in een dalende tot stabiele PC markt. Dit vereist andere activiteiten en andere toegevoegde waarden van Apple en van de partners van Apple in het dealerkanaal. Bijna alle PC leveranciers maken verlies op hun PC business. De nieuwe normen en waarden om te overleven zijn meer gericht op groei en het binnenhalen van nieuwe klanten voor Apple. Dat is de reden van de nieuwe kortingstructuur voor dealers.

  Deze verandering heeft in het algemeen geen effect op de prijs die u betaalt. Gemiddeld over Nederland blijft de hoogte van de kortingen die Apple geeft exact gelijk.

  Dealers die geautoriseerd zijn voldoen aan de kwaliteitseisen om Apple produkten te verkopen. Ik ben persoonlijk al meer dan drie jaar met Harald in gesprek om hem over te halen ook aan die eisen te gaan voldoen. Het is zijn eigen keus om dat niet te doen. Chipmunk is dus niet geautoriseerd als Apple dealer en gaat er in de nieuwe structuur inderdaad op achteruit.

  Apple heeft ongeveer 80 geautoriseerde dealers die samen ongeveer 400 lokaties hebben. Al deze dealer voldoen aan de kwaliteitseisen. Van deze geautoriseerde dealers gaat ongeveer 95% er in inkoopprijs op vooruit.

  Al met al lijkt mij dat het niet zo schokkend is als Chipmunk probeert voor te stellen. Ik nodig Chipmunk bij deze nogmaals uit om de certificaten te gaan halen die nodig zijn voor de autorisatie.

  Ik hoop dat dit een geruststellende uitleg voor u is.

  Met vriendelijke groet,
  Hans Voorn

  ——————————-

  Sebastiaan van Stijn