iChat wordt stukke interessanter?

15 reacties

Volgens SpyMac word iChat totaal vernieuwd. De grootste verandering is dat het gebruik gaat maken van Jabber. Jabber is een OpenSource technologie waarvan al aardig wat programma’s gebruik maken. Het word vooral gebruikt voor IM (Instand Messaging) programma’s. Een voorbeeld van een chat programma die Jabber gebruik is Proteus. Proteus is compatible met vrijwel alle IM protocollen, zoals ICQ, AIM (dus ook iChat), MSN, Jabber.

SpyMac artikel
Nog een SpyMac artikel

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Igor

  dit is pas goed nieuws! Eindelijk MSN-en met iChat!:)

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Je zal nog niet kunnen MSN-en met iChat! Jabber is gewoon een ander protocol, zoals je AIM, ICQ en dergelijke hebt. Proteus is het programma, waarmee alle andere programma’s (zoals ICQ en MSN) overbodig zijn. Proteus ondersteunt immers alle protocollen. Zodoende kan je al je accounts in Proteus steken en in één venster al je chatvrienden (van verschillende protocollen) zien en lastig vallen.

 • Profielfoto
  Igor

  maar het is wel mogelijk…

 • Profielfoto
  bz2

  Jabber is best intelligent opgezet. Als je eenmaal een Jabber account hebt kun je via de Jabber server toch MSN, AIM en ICQ gebruiken. De Jabber server doet zich namelijk voor als ICQ-, MSN- en AIM-client en stuurt alles door als Jabber berichtjes naar jou. Mika heeft wel gelijk dat Proteus MSN, AIM en ICQ zelf ondersteunt, maar in principe hadden de auteurs van Proteus zich deze moeite kunnen besparen.

 • Profielfoto
  Adriaan Mol

  Nee, volgens mij gebruikt Proteus ook puur Jabber, zoals Fire doet.

 • Profielfoto
  bz2

  Ik weet vrij zeker dat Fire elk protocol appart ondersteunt. De homepage van Fire noemt namelijk dat het een aantal populaire open source libraries die het gebruikt om deze protocollen te kunnen ondersteunen. Ook een snel onderzoek van de bestanden die Fire.app meelevert wijst uit dat Fire apparte libraries gebruikt. Er is in elk geval een apparte Mach-o bundle voor elk protocol.

  Nu ik er naar kijk blijkt ook Proteus een appart stel libraries voor de apparte protocollen te bevatten. Ook blijkt de AIM plugin van Proteus het woord ‘firetalk’ te bevatten (firetalk is de naam van een open source library voor het ondersteunen van AIM).

  Dit alles neemt niet weg dat Proteus en Fire Jabber ook ondersteunen, maar kennelijk maakt geen van beide gebruik van de multi-protocol functie van Jabber en dus alleen communicatie met andere Jabber gebruikers faciliteert.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Proteus ondersteunt ook Jabber, maar enkel en alleen onder gebruikers van Jabber onderling. Hopelijk is iChat anders.

 • Profielfoto
  bz2

  Als we het MacSpy artikel mogen geloven zal er geen MSN- of ICQ-ondersteuning komen in iChat, maar mogelijk begrijpen de mensen van MacSpy het idee achter Jabber niet.

 • Profielfoto
  G. Melis

  Wanneer leren jullie nu eens goed met d’s en t’s schrijven? Het doet steeds weer pijn aan mijn ogen.

 • Profielfoto
  yeehaa

  Ik kan zo snel geen d t fouten ontdekken, maar misschien heb ik er in de haast een of twee over het hoofd gezien. Dramatisch is het in ieder geval niet. Op tweakers.net daar is het pas echt een ramp!

 • Profielfoto
  eric-t

  Als Apple een beetje netjes Jabber implementeert kan je over het Jabber protocol via de Jabber-server via MSN (en ICQ) met andere MSN-gebruikers (en ICQ-gebruikers) chatten. Ik hoop dat dit de boel verduidelijkt.

  En inderdaad: Fire ondersteund de protocollen los, maar dat zou niet hoeven omdat de Jabber-server MSN kan.
  Het nadeel aan deze situatie is dat als je Jabber-server het om een of andere reden niet doet, je ook verstoken bent van MSN (en ICQ)

  Eric

 • Profielfoto
  bz2

  De enige d/t fout die ik kan ontdekken is in een bericht NA dat van ‘yeehaa’, ironisch genoeg (‘Fire ondersteund de protocollen los’). Waar ik me wel erg aan stoor is de (opzettelijke?) spelfout van Adriaan in de titel van het artikel:)

 • Profielfoto
  Flipstra

  …de mekker.

 • Profielfoto
  SvS

  … wat maakt het nou uit, als de boodschap maar overgekomen is. Kinderachtig hoor, dat gemiereneuk naar spelfouten.

 • Profielfoto
  Whymme

  Het is gemiereNneuk:-)