IBM kondigt 64-bit PowerPC processor aan

2 reacties

Een tijd geleden heeft Danny Dikker een artikel geschreven dat IBM bezig was met een nieuwe PowerPC voor Apple (lees artikel). Gister heeft IBM de eerste 65-bit PowerPC processor voor desktops en low-end servers aangekondigd (PowerPC 970).

Apple heeft bekend gemaakt de nieuwe processors te gebruiken (lees Apple to buy new IBM 64-bit processor). We kunnen de nieuwe processor ergens eind volgend jaar verwachten met een kloksnelheid van 1,8GHz.

Nu Apple afhankelijk is van de Motorola G4 lopen de kloksnelheden achter op die van x86 (Intel, AMD, etc.). Afgezien van dat blijven de snelheden van de machine naar mijn gevoel hetzelfde. Maar zeker zal zijn dat met deze nieuwe processor van IBM veel meer kloksnelheid bereikt kan worden dan dat nu mogelijk is.

Meer informatie

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Martino

  Nou, eind volgend jaar heeft Intel, naast AMD, vast ook wel 64-bits processors, :( en die draaien dan op 8 GHz…. Laten we hopen dat Apple de nieuwe Macs er in januari al mee uitrust…. en dat 1,8 GHz de uiterste ondergrens van de kloksnelheid is. ???

 • Profielfoto
  Ganymedus

  IDD hebben AMD en Intel reeds 64 bit processoren in concept staan. Echter draaien deze niet op 8 ghz. Overigens is de prestatie van processoren niet geheel afhankelijk van de snelheid. Als apple zou zeggen dat ze een g5 3000+ uitbrengen, dan doen ze exact hetzelfde als bijv. AMD doet. De eigenlijke mhz-en vermeld je ergens in de technische gegevens van de processor. De gemiddelde consument zal de apple dan zonder blikken en blozen verkopen. Overigens hoop ik niet dat apple dit doet, want ik vind het toch een vorm van bedrog.

  De komst van deze processoren in macs in januari kun je wel vergeten. De processoren komen pas veel later in het jaar beschikbaar. Tevens lijkt het mij verstandiger voor apple om een hele korte periode te wachten tot ze gemaakt worden met 90 nanometer technologie ipv 0.13 micron S.O.I.

  Tevens verbaas ik me over het feit dat de site dus ergens info heeft gevonden dat de processore AltiVec instructie (G4 motorola familie) compitable is. Daar er tot op heden nog geen informatie van te vinden is op de site van IBM.

  Wat ik jammer vind aan dit nieuws is dat het nog niet is onderbouwd door apple. Het neigt dus veel naar een gerucht. Een gerucht die te verwachten was na de mededeling van IBM dat ze deze processor klaar hadden staan. (zie forum hardware voor nadere info.)