Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 25 september 2002
Leestijd: 11 minuten

ADSL en OS X, all you need to know

Op veler verzoek volgt hier het artikel over ADSL en OS X. Dit artikel is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden. Het belicht de vele onduidelijkheden die er bestaan met ADSL (ja ook het verscil tussen 10.x en 10.2 ;-). Het artikel is behoorlijk volledig, maar alle toevoegingen door derden zijn van harte welkom. Behandeld worden o.a.: de varianten, snelheid, overboeking, lite, verschil met kabel, hardware, veiligeid en airport).

Wat is DSL
DSL staat voor: Digital Subscriber Line
Een digitale verbinding dus, die ‘gestapeld’ wordt op de normale telefoonlijn. Het koperen telefoondraadje wordt gesplitst in een hoogfrequent digitaal signaal (de data) en een laagfrequent analoog signaal. (de spraak) Daarvoor moet -vaak in de meterkast- een ‘splitter’ worden geplaatst die de signalen uit elkaar haalt. Vervolgens gaan de signalen ieder hun eigen weg. Het datagedeelte gaat naar het DSL modem, het spraakgedeelte gaat naar de toestellen of een (ISDN) huiscentrale. Zo kun je dus bellen en internetten tegelijk.

De varianten
Er zijn twee varianten van de DSL verbinding: een synchrone en een asynchrone. Bij een synchrone verbinding (SDSL) is de downloadsnelheid (wat je binnenhaalt) even groot als de uploadsnelheid (wat je wegstuurt). Bij de asynchrone verbinding (ADSL) is de downloadsnelheid groter dan de uploadsnelheid. Aangezien de meeste mensen alleen maar geïnteresseerd zijn in hoe snel iets binnenkomt, is de asynchrone variant –mede door de prijs- bijzonder populair. Bij bedrijven, die vaak grote bestanden willen uploaden, (b.v. grafische bedrijven) is de synchrone variant gewilder.

De snelheid
De maximaal haalbare snelheid is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.
Bij ADSL ligt de max. snelheid op 8 Mbit/s bij een afstand tot 2,7 km. Die loopt terug tot 1,5 Mbit/s bij een afstand van 5,4 km.
Bij een SDSL verbinding ligt de max. snelheid op 1,5 Mbit/s bij een afstand tot 2,9 km. Die loopt terug tot een snelheid van 160 Kbit/s bij een afstand van 6,6 km. We hebben het dan alleen over de downloadsnelheid. De uploadsnelheid is bij ADSL max.1 Mbit/s; bij SDSL max 1,5 Mbit/s. Let op: we hebben het over het aantal bits per seconde. Als we het b.v. hebben over een modem van ‘56k’, is de maximale snelheid 56000 Kbit/s. De aangegeven snelheid binnen de computer is in bytes. Dat is een groepje van 8 bits. Dus een 56k modem heeft een theoretisch maximale snelheid van 8Kbytes. In de volksmond: 8k snelheid. De populaire basic-ADSL (Mxstream) verbinding heeft een theoretisch max. downloadsnelheid van 512Kbit/s. Je zou verwachten dat je dus een downloadsnelheid hebt van 64 k. Mis! Door de vereiste ‘overhead’ voor protocolafhandeling in het netwerkverkeer verliest het ± 14 procent van de snelheid. De enige provider die daar eerlijk over is, is XS4all. Daar is de maximale downloadsnelheid ongeveer 53 Kbyte. De rest van de providers schreeuwt alleen over die 512 k verbinding. Verwarrend!

Overboeking
Er is nog een invloed op de maximale dl snelheid. Dat is ‘overboeking’
Overboeking ofwel versnijding, wordt aangeduid in een verhoudingsgetal, b.v. 1:50, 1:25 of 1:10. Als b.v. 1000 Mxstream Basic-gebruikers tegelijk zouden inloggen, hebben ze samen een bandbreedte van ruim 500 Mbit nodig. Bij een overboeking van 1:10 wordt de bandbreedte gedeeld en hoeft de provider slechts een 50 Mbit lijn te reserveren. Deze goedkopere oplossing heeft tot gevolg dat de dl snelheid bij extreme drukte kan teruglopen tot 10% van het maximum. Veel providers hebben een overboeking van 1:25 of nog slechter. Niemand laat zich daarover uit. Bij XS4all merk ik zelf weinig van die overboeking. Op het drukst van de dag (tussen 15.00 en 23.00 uur) heb ik altijd de maximale snelheid. (~53k) Van andere – goedkopere- ADSL gebruikers hoor ik regelmatig dat tijdens de piekuren de snelheid wél terugloopt. Iets om rekening mee te houden dus. Behalve het basic-Mxstream kan ook gekozen worden voor de fast versie. Met een twee keer zo hoge dl/ul snelheid (1024/256 Kbit/s)

Lite
Een nieuwe ADSL variant is de ‘lite’ versie. Met een lager maandtarief, maar vaak wel een dl limiet. Bij XS4all 2 GB per maand. XS4all controleert het data verkeer slechts via steekproeven. Als blijkt dat je dataverkeer extreem hoog ligt, treedt XS4all op. Je ontvangt dan een e-mail met het verzoek het internetverkeer te minderen. XS4all werkt aan een systeem om het verbruik inzichtelijk te maken. Sommigen hanteren een ‘fair use policy’. De echte heavy users wordt bij voortdurend grootgebruik – soms wel 50 GB per maand!- aangeraden om een duurder abonnement te nemen of op te stappen. De dl snelheid van de lite versie is lager.(256 Kbit/s)

Power
Nog een andere ADSL variant is de ‘Power’ versie. Die maakt gebruik van het netwerk van BBNed. Met een maximale dl snelheid van 8 Mbit/s. In de praktijk zo’n 590 Kbyte (590k) Dus nog eens 11 keer zo snel als de basic ADSL variant. Kost wel zo’n €120 per maand. Bij alle DSL abonnementen gaat een deel daarvan naar de netwerkverstrekker, een deel naar de provider.

Kabel versus DSL
Behalve via DSL kun je natuurlijk op een aantal plaatsen ook internetten via de kabel. Ook bij kabelaars is een splitter nodig om de tv en data signalen te scheiden. En een kabelmodem is nodig. Ook daar kun je met extra routers/switches werken. De grotere netwerken zijn die van UPC (Chello), Casema en @Home. In het verleden zijn vooral UPC en Casema in het nieuws geweest door een grote groep ontevreden klanten. De beloofde snelheid werd lang niet gehaald en regelmatig lag het netwerk plat. Met name door een aantal heavy users en verkeerde modems. Dit is gelukkig wel wat verbeterd de laatste tijd. De zeer gevoelige modems zijn vervangen en de echte heavy users zijn voor een deel overgestapt op DSL varianten met nog hogere dl snelheden. (b.v. BBNed) Het grote verschil tussen kabel en DSL is nog steeds dat in een straat met veel ‘zware’ kabelaars, de snelheid niet erg hoog ligt. De bandbreedte wordt verdeeld onder alle gebruikers. Bij DSL heeft iedereen een aparte verbinding met de wijkcentrale. Gemiddeld springen de kabelaars er op dit moment niet slecht uit. Voor rond de €48 heeft Chello een dl snelheid van 122 Kbyte/s. @Home heeft zelfs een snelheid van 255 Kbyte/s voor €45. En Casema/Wanadoo 61 Kbyte/s voor €45. Allemaal hoger dan het basic-ADSL abonnement. Gemiddeld over de drie ligt het op zo’n 120 Kbyte/s. Het varieert, afhankelijk van het tijdstip, wel sterker dan de ADSL verbindingen. (Bron: Onderzoeksbureau Speedtest.)

KPN heeft aangekondigd dat vanaf januari 2003 bij het basic/fast pakket de dl snelheid met 50% wordt verhoogd. Zonder extra kosten. Gebruikers hoeven daar verder niets voor te doen. Alles gaat op afstand.  

De hardware
Je kunt kiezen voor verschillende modems:
1. USB modem. Niet doen! Veel problemen mee.
2. Ethernet modem zonder router/switch
3. Ethernet modem met router/switch

Het verschil tussen 2 en 3: De versie zonder router/switch heeft alleen een ADSL modem ingebouwd en heeft 1 ethernetpoort. Aangezien dat modem geen ingebouwde DHCP server heeft en zelf geen pptp verbinding kan opbouwen, moet je met aparte software -pptp-gui- de tunnelverbinding opbouwen, iedere keer dat je op Internet wilt na een herstart.  De versie met router heeft een 4 poorts switch/router ingebouwd. Dus 4 computers tegelijk op Internet. Bovendien heb je gelijk een ethernetverbinding tussen de computers voor bestandsuitwisseling. De betere modems met router/switch hebben een ingebouwde DHCP server die alle netwerktaken verzorgt. Dus ook zelf de PPTP verbinding (Point-to-Point Tunneling Protocol) opbouwt en IP adressen uitdeelt aan alle computers. Die verbinding met Internet staat dus permanent open. Je hoeft alleen op je computer aan te geven dat hij via DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) moet werken en klaar. Dit soort modems is dus ideaal voor alle typen computers en OS-sen. Ook OSX. En PC’s. De betere modems met router/switch hebben ook vaak een eenvoudige firewall. Die beschermt je computer tegen aanvallen van buitenaf. Dat gebeurt vaak via NAT (Network Address Translation). Naar buiten toe wordt een ander IP adres getoond dan het eigenlijk is. Het configureren van de betere modems gebeurt gewoon via je internet browser. Eenmalig geef je aan wat voor adres, protocol etc. Vanaf die tijd heb je een permanente verbinding met Internet. Ben je al in het bezit van een modem zonder router/switch (b.v. het Alcatel Speedtouch modem), dan is een absolute AANRADER om daar een losse router bij te kopen. (b.v. de Vigor 2200E) Je hebt dan alle genoemde voordelen van het multi PC modem. (nooit meer inloggen, intern netwerk, firewall, op elke computer te gebruiken en makkelijke configuratie.)

Veiligheid
Die permanente verbinding met Internet brengt ook risico’s met zich mee. Een beveiliging door een eenvoudige firewall met NAT is vaak wel voldoende voor ongenode gasten. Een échte hacker is echter wel binnen 10 minuten bij je binnen. Nu zijn gelukkig de meeste hackers bezig op het Windows platform, dus met een Apple zit je wel redelijk safe. Wil je toch nog meer veiligheid, koop dan een modem/router/switch met een echte hardwarematige firewall. Die scant continu of er niet ingebroken dreigt te gaan worden. Bij versie 2 (alleen ADSL modem) heb je natuurlijk altijd minimaal een softwarematige firewall nodig. Apple heeft een simpele ingebouwd onder OSX. Andere kandidaten: Firewalk X (shareware) en Netbarrier X, hoewel de laatste niet echt van onbesproken gedrag is… Een firewall die uit eerdere strings van macosx.nl goed naar voren kwam is BrickHouse. Zie hiervoor o.a. de deze forum discussie. Het grote nadeel van softwarematige firewalls is echter dat ze je computer vertragen. Zeker bij Internetgebruik. Verder is een pakketje antivirus software natuurlijk ook wel handig. Gelukkig leveren de betere providers (waaronder XS4all) gratis een compleet pakket. Gelukkig hebben de Mac gebruikers ook hier hun voordeel. De meeste virussen worden voor Windows gemaakt. De Mac markt is niet interessant genoeg blijkbaar. Onder OS 9 was verspreiding van het virus ook tamelijk moeilijk. OS X zou echter, door de Unix kernel, vatbaarder kunnen worden.

Verbinding maken met Mxstream onder OS X  met modem ZONDER router/switch:
Alleen mogelijk met het programma pptp-gui. Kijk voor de instelling van pptp-gui en de netwerkinstellingen even op de helpdesk van XS4all.
Let er op dat onder 10.2 een iets ander server adres ingegeven moet worden als onder 10.1.5! (de toevoeging ‘pc1’  dus 10.0.0.138 pc1)
Gek genoeg waren er met pptp-gui onder 10.1.5 geen problemen. Sommige gebruikers klagen echter dat onder 10.2 (Jaguar) pptp-gui niet meer werkt. Anderen zeggen geen problemen te hebben. Wellicht ‘pc1’ vergeten? Feit is dat Apple heeft gezegd dat het onder Jaguar mogelijk zou zijn om zonder extra software een pptp (vpn) verbinding op te bouwen. Dat is absoluut niet waar. De enige manier is werken met pptp-gui of het ‘tweaken’ (hacken!) van je modem. Dat hierbij de garantie vervalt spreekt voor zich. Een aantal gebruikers hebben echter met succes hun Alcatel <a href=” https://www.weethet.nl/dutch/adsl_mxstream_alcatelhack.asp” target=_blank>speedtouch modem gehackt.

Instelling OS X bij een modem MET router/switch (b.v. het ‘multi PC modem’ (Alcatel) OF een los modem (Alcatel)en router (Vigor 2200E): Systeemvoorkeuren/netwerk/configuratie netwerkpoorten: Alleen Ingebouwd Ethernet aanvinken.

TCP/IP: configureer via DHCP
Verbinding tussen computers:
Wil je een verbinding tussen twee computers: Netwerk/ingebouwd Ethernet/Appletalk aan. En op de gastcomputer ook samengebruik aanzetten. De verbinding tot stand brengen: Ga menu/verbind met server… of appeltje-k)

Kabels
De verbinding in huis dient met goede kwaliteit UTP cat 5 (Unshielded Twisted Pair) te gebeuren. Deze zijn geschikt voor 100base-T(100Mbit) en 1000base-T (Gigabit) verbindingen.

Hub en switch
Het verschil tussen een hub en een switch: Bij een hub wordt aan alle poorten hetzelfde signaal aangeboden. Daardoor zakt de snelheid en beïnvloeden de computers elkaar. Bij een switch gaat alleen het datapakketje naar het gewenste IP adres. Dus geen beïnvloeding en door ‘autosensing’ wordt gelijk gekeken hoe snel de ethernetverbinding met die computer maximaal mag zijn. Ook hele ouwetjes (10base-T) krijgen wat ze aankunnen en beïnvloeden de snellere jongens niet.

Draadloos
Je kunt uiteraard ook draadloze verbindingen opbouwen. De industriestandaard voor draadloze verbindingen is IEEE 802.11b. Alle apparatuur die voldoet aan de WI-FI (Wireless Fidelity) standaard, is onderling uitwisselbaar. Uiteraard is het Airport Base Station van Apple WI-FI certified en kent een maximale datastroom van 11 Mbit/s. Dit is voor normaal internetten natuurlijk snel zat. Iets anders ligt het als je ook draadloos met computers onderling wilt verbinden. Dan is een snelheid van zo’n 1,3 MByte/s natuurlijk erg mager. In dat geval zou ik het Base Station achter een modem met router/switch plaatsen. Dan hebben je vaste computers een ethernetverbinding op 100 Mbit/s via een draadje. En je laptop een draadloze via Airport. Heb je alleen een laptop en wil je draadloos van ADSL gebruik maken, heb je een ADSL modem nodig, een Airport station en een extra kaartje voor je laptop. In het modem hoeft geen router of firewall te zitten. Dat zit allemaal in het Airport Base Station. Een alternatief voor het Airport station is een draadloze router met switch. Moet wel WI-FI certified zijn uiteraard. Veel verkocht zijn die van E-Tech en Vigor.

Wat prijzen (ex btw)
Airport Base Station: € 415
Airport kaartje: € 141
E-Tech draadloze router: € 200
Draytec Vigor 2200WE draadloze router: € 227

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.