Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 14 juli 2002

Multimedia database?

Op 9 juli werd hier al kort vermeld dat FileMaker 6 uit is! De twee reacties erop waren vooral van teleurstelling: eigenlijk heeft FileMaker 6 niks nieuws! Hoe zit dat nu met FileMaker? En wat biedt dan de plug-in van de Nederlandse software bouwer Troi Automatisering voor extra’s?


Overgang naar een nieuw versienummer suggereert toch nieuwe functionaliteit. In het geval van FileMaker 6 zijn dat er een aantal:
* Importeren van een bestanden of zelfs hele mappen
* Zoeken en vervangen van tekst
* Exporteren naar XML

Op de eerste functie ga ik hier wat dieper in.
Het importeren van bestanden en mappen is op zich natuurlijk handig. Je zou in een handomdraai een database kunnen maken van alle documenten op de harde schijf en op het netwerk. Een prachtig middel voor bedrijven die aan documentbeheer willen doen. Filemaker importeert daarbij mooi de bestandsnamen en het pad. Dus zou je zo snel in kaart kunnen brengen welke documenten waar staan en de inhoud ervan kunnen indexeren. De beperking die FileMaker daarbij helaas heeft gemaakt is dat ze alleen tekstbestanden (.txt) neemt. En daar hebben we in de regel niets aan omdat, laten we daar maar van uitgaan, meer dan 70% van de gebruikers teksten opslaat Word. De importspecificatie voor plaatjes, geluid en video heeft FileMaker wel veel breder gemaakt: bijna alle gangbare formaten kunnen worden ingelezen.

Wie dus is teleurgesteld door de beperking die FileMaker heeft gegeven – en dat is wel wonderlijk omdat ze juist de aansluiting met Office hebben gezocht – moet gaan kijken bij www.troi.com (opgericht door Peter Baanen). Hierachter schuilt een Nederlandse software bouwer die al jarenlang met succes erg mooie plug-ins voor FileMaker op de markt brengt. De “Troi File plug-in” (waarvan er versie 2.5 ontwikkeld is) geeft veel meer functionaliteit dan de nieuwe versie van FileMaker. Bij de Troi File plug-in kan je dus wel Word bestanden (en veel meer tekstbestandsformaten) inlezen. En wat nog veel handiger is: met de plug-in kan je zelfs echt documentbeheer doen! Met de plug-in kan je documenten en mappen aanmaken en verwijderen. Voor een uitgebreide vergelijking tussen de plug-in de FileMaker 6, zie hun rapport. De plug-in voegt maar liefst 48 functies toe aan het bestaande palet van FileMaker. Troi levert er rijkelijk goed uitgewerkte bestanden bij die als basis zijn de gebruiken voor maatwerk.

Dus iedereen die net heeft geïnvesteerd in FileMaker 5.5 en denkt nu iets te missen: geen enkele reden tot paniek: een investering in de plug-in levert veel meer functionaliteit voor een geringere prijs. En als je dan enthousiast bent, heeft Troi nog een serie andere plug-ins die het werken met 5.5 tot een groot genoegen maakt. Want FileMaker is en blijft een erg fijne database-applicatie voor de Mac, PC en Linux!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Multimedia database?
Sluiten