Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 8 maart 2002

Zijn we nog wel veilig sinds Mac OS X?

UNIX-based. Sja, een nieuw systeem brengt natuurlijk heel wat problemen met zich mee. UNIX is het perfecte systeem voor de basis van Internet. Zonder UNIX zou internet niet draaien. Daarom werken hackers het liefst op UNIX systemen, omdat het veilig is en omdat de meeste “internet-mainports” UNIX servers zijn. Hackers zijn altijd een stapje voor de beveiliging. Maar MacOS 9 en daaronder was niet gebaseerd op een systeem dat als server bedoeld was, dus was het ook onmogelijk om binnen te dringen. Tenzij er een backdoor programma geinstalleerd is op de computer.

Nu wij als Mac gebruikers ook onder het dak zitten van UNIX moeten wij dus ook af en toe opletten op de UNIX exploits. Wees maar niet al te bang, want als normale Mac gebruiker zul je deze security updates waarschijnlijk ook niet nodig hebben. En heb je deze wel nodig houd dan MacOSX.nl in de gaten!

In je systeem voorkeuren onder “Sharing” en dan het tab-blad “Application” is het mogelijk om “Remote login” aan te vinken. Dit houd eigenlijk in dat er een SSH server word gestart, waardoor mensen via een SSH client (wat ook in de Terminal zit onder het commando “SSH “) bij wijze van spreken in jouw terminal zitten. Er is een probleem gevonden in de SSH server waardoor het makkelijker wordt voor mensen met verkeerde bedoelingen toegang (rechten) kunnen krijgen die ze helemaal niet horen te hebben.

Op MacintoshSerucity.net is een security update te vinden voor mensen die gebruikt willen maken van de SSH server.

Reageer op artikel:
Zijn we nog wel veilig sinds Mac OS X?
Sluiten