System 9 has left the building!

1 reactie

Ik zit al een tijdje te wachten op een voor Mac OS X geoptimaliseerde Systeem 9 installatie CD. Ik kon me zo voorstellen dat er een speciale optie in de installatie software van Systeem 9 zou komen die getiteld zou zijn “Install Optimized for Mac OS X”. In die installatie zouden dan niet de extra fonts, Classic Apple tools, Apple Menu items en regelpanelen worden ge├»nstalleerd die je niet meer nodig hebt als je Systeem 9 alleen vanuit Mac OS X gebruikt.

Nu blijkt dat Apple nog verder denkt en Systeem 9 straks alleen nog maar als System Preference optie gaat laten bestaan in Mac OS X. Je kunt dus binnenkort niet meer opstarten vanaf 9.4 maar alleen binnen Mac OS X in 9 werken. We krijgen nog 3 nieuwe versies van Systeem 9: 9.3, 9.4 en uiteindelijk 9.5. Er wordt niet echt meer verder ontwikkeld vanaf systeem 9.3 behalve dan wat extra hardware support.

Systeem 9.4 en 9.5 zullen echter geen ‘stand alone’ systemen meer zijn maar onlosmakelijk verbonden zijn met Mac OS X. Op die manier kan heel veel Systeem 9 code weggelaten worden en zullen classic programma’s veel sneller kunnend draaien onder 9.4. De eerste tests tonen al dat systeem 9.3 gestript van de ‘stand alone’ code onder Mac OS X vele malen sneller draait dan Systeem 9.2.2 als ‘stand alone’.

Op deze manier krijgt Apple dus zeker iedereen over naar Mac OS X…

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Gijs

    Ik heb dit nog nergens gelezen, maar als het klopt is het goed nieuws. Niemand houdt twee systemen in ontwikkeling. Ik zit eigenlijk al een tijdje te wachten tot OS 9 (Classic) wordt geïntegreerd in OS X. Dan ben je (hopelijk) af van dat lange opstarten van Classic. En Maccers die nog niet over zijn naar OS X kunnen nog jarenlang gewoon OS 9.3 of zo blijven gebruiken toch? Alleen zal op een gegeven moment de softwarestroom daarvoor opdrogen, maar dat zal toch wel gebeuren.