Pieter Coolsma
Pieter Coolsma Nieuws 16 februari 2002

Sander Temme reports: BSDCon 2002

Deze week vond in San Francisco BSDCon plaats, de conferentie gewijd aan het BSD Unix operating system. Apple was op deze conferentie zeer actief: Mac OS X is voor een belangrijk deel gebaseerd op BSD technologie en de laatste tijd werpt Apple zich op als actief deelnemer aan de BSD gemeenschap.

Afgelopen dinsdag organiseerde Apple een tutorial voor Unix programmeurs getiteld ‘Porting BSD Apps to Mac OS X’. In zijn pure vorm (als FreeBSD, NetBSD of OpenBSD) treffen we BSD Unix vooral aan op server machines en veel Unix software draait als ‘deamon’: een programma zonder interface met de gebruiker zoals sendmail, de Apache web server of de samba file server. Het idee van een Unix operating system dat op ‘desktop’ machines draait is voor veel Unix programmeurs nieuw. Ook nieuw voor deze groep is, dat Macintosh gebruikers over het algemeen gauwer bereid zijn voor software te betalen. Apple hoopt een aantal van hen over te halen software te gaan schrijven voor Mac OS X.

De tutorial behandelde de positie van Darwin, de Unix basis van Mac OS X; de developer tools die iedereen gratis bij Apple kan verkrijgen; specifieke problemen die kunnen optreden bij het porten van Unix software; en tenslotte de Cocoa frameworks waarmee een programmeur vrij makkelijk een command-line Unix programma van een grafische interface kan voorzien. Al met al een informatief dagje van een hoog technisch niveau.

Reageer op artikel:
Sander Temme reports: BSDCon 2002
Sluiten