Boris
Boris Nieuws 8 januari 2002
Leestijd: 3 minuten

Waarom Apple nog steeds ‘insanely great’ is…

Er zijn mensen teleurgesteld na de Keynote van Steve Jobs. Ze hadden er toch meer van verwacht. Geen G5, geen snellere torens, geen iWalk, geen iPad, geen ‘one more thing…’. In een Nederlandse Apple Nieuwsgroep vertelde iemand erg teleurgesteld te zijn over ‘een nieuwe trage iMac (wat mot je met zo’n ding)’ en ‘een fotoprogrammaatje’. Die teleurstelling is alleen begrijpelijk als je je hoop had gevestigd op een G6 iMac met een en 39inch LCD scherm. Iemand anders verwees naar in 1993 gemaakte schetsen van een Apple computer die erg veel lijken op wat er gisteren gepresenteerd is en schreef er bij dat er dus ook op dat vlak niets nieuws is gepresenteerd.

Al met al niks om vrolijk van te worden. Toch lijkt het me goed om deze uitspraken even te relativeren. De iMac is misschien geen snelheidsmonster maar dat is dan ook meer het terin van de towers en inmiddels zijn we met consumer computers op een punt gekomen dat de snelheid niet meer het eerste verkoop argument is. De uitstraling, mogelijkheden en prijs zijn belangrijker. Een ander verwijt is dat deze iMac lijkt op een bureaulamp. De eerste Mac werd vaak vergeleken met een spelletjescomputer omdat hij zo’n vriendelijke uitstraling had. De lamp uitstraling van de iMac is geen bug maar een feature. Zet de iMac op een bijzettafeltje naast je bank en niemand zal het meer gek vinden dat er een computer naast je bank staat. Hij zal hoogstens opvallen om zijn mooie vormgeving.

Dan iPhoto. Het is maar ‘een fotoprogrammaatje’ inderdaad. Net zoals de Mac slechts een mooiere en makkelijkere computer is. Apple heeft als kernwoord ‘Innovate’ en niet ‘invent’ en dat is iets waar ze trots op kunnen zijn. De techniek achter Airport bestond al een paar jaar voordat Apple er een product van maakte wat betaalbaar en gebruiksvriendelijk was. MP3 files gebruiken was al mogelijk voordat iTunes bestond maar met de komst van iTunes was het opeens niet meer iets wat nerds deden maar een vanzelfsprekende techniek die iedereen kon gebruiken. Apple is heel erg goed in het toegankelijk maken van technieken.

IPhoto heeft alles in zich om een killerapp te worden voor de digitale fotografie. Opeens is het makkelijk en vanzelfsprekend om al je foto’s digitaal te maken. Tot gisteren zag ik er erg tegen op om mijn ouders aan de digitale camera te helpen. Het beheer van de foto’s was op mijn computer weliswaar goed geregeld maar ik gebruikte daar wel een folder structuur voor waar ik toch even goed over na had moeten denken en vervolgens PictureViewer, GraphicConvertor en ImageReady om de plaatjes per stuk, in slideshow of via internet te vertonen. Met iPhoto is dat allemaal in een keer goed geregeld. De weg is vrijgemaakt voor al die mensen die geen zin hebben om zich te verdiepen in technologie maar toch de voordelen van digitale fotografie willen hebben.

Er zal nog een tijdje gemopperd worden. Iedereen met een beetje verstand van Apple computers heeft er natuurlijk wat over te zeggen en mensen met een mening willen graag gehoord worden. Ik stel voor die mensen voorlopig maar even te negeren. Ga maar lekker iPhoto downloaden en ontdekken en onthoud: ‘Opinions are just like assholes, everybody has one…’

iPhoto
iMac

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Apple nog steeds ‘insanely great’ is…
Sluiten