Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 16 januari 2002

The Power Of UNIX? Gebruik Fink!

Zoals iedereen nu inmiddels weet is MacOS X gebaseert op UNIX, maar dat zegt waarschijnlijk weinig mensen iets nuttigs. Nou, wij kunnen u wel vertellen dat dit een grote opening naar een hele nieuwe wereld. Doordat MacOS X gebruikt maakt van Darwin word het voor ons mogelijk 10.000den programma’s meer te kunnen draaien.

Het enige echter is dat er een aantal kleine dingentjes af en toe veranderd moeten worden voordat het op MacOS X kan draaien. De programma’s voor Unix zijn immers in Open Source gemaakt, dit betekend dat iedereen er aan kan knutselen. Wij als Mac gebruikers hebben daar totaal geen verstand van, dus daar heeft “Fink” iets op gevonden.

Fink “port” de Unix programma’s, zodat ze goed op MacOS X geinstaleerd kunnen worden. Erg handig dus, helaas werkt het nog niet 100% bij alle programma’s, maar ze zijn al aardig op weg, zie hier een lijst waarop ze het allemaal al hebben getest.

Fink site

Reageer op artikel:
The Power Of UNIX? Gebruik Fink!
Sluiten