Boris
Boris Nieuws 15 januari 2002

Review: iPhoto 2.0

iPhoto 2.0

Zoals met alle software het geval is komt ook van iPhoto spoedig versie 2.0 uit. We hebben hem nog niet maar met een beetje fantasie en natuurlijk onze iChing software kunnen we je nu toch al vrij exact vertellen hoe de nieuwe iPhoto er uit gaat zien. Hier alvast een opsomming van nieuwe features en verbeteringen.

IPhoto Organize Scherm

Hoewel het organiseren van foto’s al heel makkelijk gaat misten we toch de echte hiërarchie zoals we die bijvoorbeeld van GraphicConvertor gewend zijn. Dus; Folders links, dan een balkje met thumpnails en als je op een thumpnail klikt rechts de hele foto. Dubbelklikken op een foto opent edit window. Hele verbetering!

SlideShow extra opties

Nieuw in iPhoto 2.0 zijn de geweldige SlideShow features. We misten al een ‘Random’ optie om onze foto’s in willekeurige volgorde te tonen en die hebben we nu. Ook is het mogelijk om verschillende transitions te kiezen. Alle transitions die we al van iMovie kenden zijn nu beschikbaar in iPhoto 2.0

Title & Voice Annotation

De 2 ingebouwde tunes van iPhoto tijdens de SlideShow waren we al snel zat en zomaar MP3tjes toevoegen was ons iets te hip. Gelukkig kun je nu bij iedere foto een tekst inspreken en intypen. Tijdens de slideshow komt je ingetypte text keurig als ondertiteling onder de foto en je ingesproken text krijg je te horen. Natuurlijk gaat de foto pas weg als je uitgesproken bent.

Extra Photo Edit Features

In iPhoto 2.0 kun je zoals verwacht ook helderheid en contrast aanpassen en met de hand of automatisch stipjes en krasjes verwijderen van foto’s. Het ‘Auto-Clean’ filter werkt onverwacht goed! De support voor PhotoShop filters is ook een welkome aanvulling!

Text Balloons

Een feature die wij niet vaak zullen gebruiken maar waar ongetwijfeld veel mensen plezier van zullen hebben. Met de Text Balloons kun je een soort StickIt notes plakken op foto’s met daarin grappige teksten. Je kunt standaard kiezen uit een aantal teksten maar dubbelklik op een ballon en je kunt je eigen tekst intypen. Houd de CTRL knop in om de kleur aan te passen en opties als ‘Schaduw’ en ‘Animation’ te kiezen.

Video Support

Voor wie een digitale camera heeft die ook kleine filmpjes heeft is er nu ook een oplossing. De filmpjes worden keurig in iPhoto geïmporteerd en kun je verder behandelen als foto. Je kunt zelfs kiezen welk frame van het filmpje kan worden getoond als still. Dat is handig als je bijvoorbeeld een boek wilt laten drukken.

Snelheid!

IPhoto 2.0 is geweldig sneller geworden. Waar je in iPhoto 1.0 toch nog wel regelmatig naar je draaiende cursor zat te staren lijkt alles nu werkelijk onmiddellijk te gebeuren. IPhoto 2.0 laad de thumbnails allemaal in het geheugen (veel RAM is dus weer eens aanbevolen) in plaats van ze voor iedere verandering weer helemaal van de harde schijf te lezen. Vooral bij het samenstellen van boeken merk je dat.

Foto boeken ook in Europa!

Tsja, we waren toch wel een beetje teleurgesteld toen we er achter kwamen dat die boeken alleen in de USA te bestellen waren. Gelukkig heeft Apple een deal gemaakt met Kodak voor distributie in Europa.

Extra Share mogelijkheden

Wie in iPhoto 1.0 op Share drukte zal meteen dat er iets miste. In de balk onderaan stonden slechts 6 iconen terwijl er duidelijk plek voor 10 was. Die zijn er nu bij. Het iPhoto AppleScript setje wat je al snel kon downloaden is uitgebreid en geïntegreerd. Je kunt dus nu bij Share ook eMail kiezen. Je komt dat in een Edit scherm waar je je foto nog even kunt opfleuren met teksten en daarna kun je rechtstreeks vanuit iPhoto of via je favoriete emailpakket de foto versturen. Ook is er een optie om de foto’s te exporteren naar iMovie voor gebruik in filmpjes. Voor wie niet helemaal naar iMovie wil maar toch een beetje beweging wil simuleren is er nog de mogelijkheid om een Animated gif te maken.

Folders

In de Organize view kun je nu ook Folders aanmaken. Dit maakt het managen van meerdere fotoboeken een stuk overzichtelijker. Ik heb bijvoorbeeld een folder voor vakanties, een andere voor feesten en nog eentje voor familie. Samen met de uitgebreidere filtermogelijkheden ruimt dit enorm op!

Conclusie

We kunnen nog een tijdje doorvertellen over de nieuwe filters, archivering en bijvoorbeeld de Camera Remote Control mode maar we laten de rest maar aan je fantasie over. Download het pakket zodra het uit is en geniet van de nieuwe opties. Het eerste wat je trouwens zal opvallen is het nieuwe en veel toepasselijker icoontje!

Weet jij trouwens nog andere features of verbeteringen in iPhoto 2.0 (of iPhoto 3.0?) die wij over het hoofd hebben gezien meld het dan even…

Apple iPhoto
Kevin Fox: ideeën over iPhoto 2

Reageer op artikel:
Review: iPhoto 2.0
Sluiten