Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 8 januari 2002
Leestijd: 2 minuten

REALbasic: Wat, waarom en hoe…

REALbasic is een BASIC programmeer taal voor MacOS (X) en kan voor MacOS, MacOS X en Windows de programma’s compilen. Dus het programma wat je op je Mac hebt gemaakt kan ook op Windows draaien.

REALbasic heeft een belangrijke geschiedenis voor de Mac gebruikers, aangezien het veel nieuwe programma’s mogelijk heeft gemaakt en nog zal maken. REALbasic is een typisch Mac programma, het maakt volledig gebruik van Drag & Drop. Het voordeel hiervan is dat u met gemak een mooie window kan maken met knoppen en bijvoorbeeld een “listbox”. Dubbel-klikken op een element (bijvoorbeeld een knop die u net in uw nieuwe window heeft gesleept) opend een nieuw scherm. Daarin kunt u de BASIC code schrijven. Oei, BASIC code? De basis zal iedereen binnen één week onder de knie hebben. REALbasic heeft een eigen “Language Reference”, waarin de uitleg staat van alle commando’s. En er zijn overigens ontelbaar voorbeelden en tutorials te vinden op het net.

Maak uw eigen MP3 speler, door gebruik te maken van de Quicktime mogelijkheden. Toch liever uw eigen chat programma-tje die gebruik maakt van de Socket? Of, zelfs een eigen game? Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het leukst is natuurlijk dat u zelf iets nieuws bedenkt.

Dus als u ooit overwogen heeft zich te gaan verdiepen in het programmeren en al een aantal C++ boeken heeft gekocht kunt u die beter weggooien en met REALbasic gaan beginnen. Het woord “basic” komt wel in de naam voor, maar met het programma kan oneindig veel gemaakt worden en u heeft vast en zeker (zonder het door gehad te hebben) een aantal REALbasic programma’s gedraait.
U kunt REALbasic gratis downloaden en 30 dagen proberen op de REALbasic 4 download site.

Voor de officiele REALbasic site ga naar REALsoftware.
Er is een Nederlandse leverancier van REALbasic die de nieuwste versies van REALbasic vertaald, neem een kijkje bij Noadis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
REALbasic: Wat, waarom en hoe…
Sluiten