Boris
Boris Nieuws 9 januari 2002

Je oude computer een nieuw tintje geven?

Iedere keer dat er nieuwe Apple computers worden uitgebracht zijn we in eerste instantie blij. We zijn blij met de snellere processoren, met de nieuwe ontwerpen en blij dat als we straks weer genoeg gespaard hebben we ook zo’n nieuwe snelle mooie hippe computer kunnen kopen. Maar dan kijken we weer meewarig naar onze eigen trouwe ouwe Powerbook die zachtjes staat te zoemen in een hoekje en waarvan we weten dat we het daar voorlopig mee moeten doen. We fantaseren even over per ongeluk de Powerbook van de trap laten vallen (een ongelukje met een kopje koffie zit ook in een klein hoekje) zodat we wel een nieuwe Powerbook moéten kopen. Maar dat kunnen we die trouwe computer en ons budget toch eigenlijk niet aandoen. Gelukkig kunnen we upgraden en aanpassen. Inmiddels hebben we onszelf de post-keynote-depressie doorgesleurd met een geheugenmodule van 512MB waardoor we nu 640MB intern geheugen hebben. Dat doet al wonderen voor de snelheid van Mac OS X.

Nog goedkoper en leuker is eigenlijk nieuwe leuke software toevoegen aan je computer. Gratis af te halen is natuurlijk iPhoto en daar vermaken we ons al enorm mee. Maar nog leuker misschien wel is het programma Visage. Eerder deze maand schreef Joost al heel gedetailleerd hoe je het Login Scherm van je Mac kan aanpassen. Het blijft toch even opletten als je het handmatig wilt doen en met Visage hoeft dat niet meer. Het programma is volledig iDiot Proof en dat is wel handig in ons geval.

Naast het login scherm kun je ook het opstartscherm en de Dock aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de Dock transparant maken of de streepjes weghalen en de ‘Pooof’ animatie veranderen in iets serieuzers. Bij ResExcellence kun je vervolgens opstartschermen ophalen en Dock animaties als je te lui bent om die zelf te maken. Een andere heel grappige feature is het Boot Strings kunnen aanpassen. Als je je computer opstart zie je van die korte tekstjes langs flitsen als ‘Starting Crash Reporter’ en ‘Configuring Network’. Die kun je ook aanpassen en er bijvoorbeeld ‘Bezig met wissen van alle schijven’ en ‘Koffie aan het gieten in G3 processor’. Maakt het opstarten weer wat minder saai!

Echt vernieuwend aan deze is software is trouwens dat het geen ShareWare of FreeWare maar NagWare is. Nagging betekent zeuren in het engels en het programma blijft dus zeuren totdat je $10 betaalt. Het zeurt echter alleen als je er mee bezig bent. Nadat de aanpassingen zijn bewaard krijg je geen meldingen meer tot je het weer opstart om nieuwe aanpassingen te doen.

Geef dus je ouwe Mac wat nieuwe schermpjes en tekstjes en hij kan weer een tijdje mee. Of zet een kopje koffie en neem het recht in eigen hand…

Visage

Reageer op artikel:
Je oude computer een nieuw tintje geven?
Sluiten