Boris
Boris Nieuws 5 januari 2002
Leestijd: 2 minuten

Een programma wat het leven makkelijk maakt!

Het programma Launchbar zou eigenlijk ingebouwd moeten zijn in Mac OS X. Het is verreweg de makkelijkste en snelste manier om zonder muis een programma te openen. Toegegeven, een HD icoontje in je dock gooien en daar op klikken en dan je weg vinden naar je applications map gaat ook prima. En COMMAND-OPTION-A en dan de eerste letter van het programma typen wat je wilt openen en daarna COMMAND-O doet het ook. Maar dat zijn allemaal vrij ‘domme’ methodes. Dom in die zin dat je niet echt de G4 processor kracht gebruikt om je doel te bereiken. Met smart wachten we op de dag dat je gewoon tegen je computer zegt ‘ik wil een brief schrijven naar Adriaan dat hij onslagen is’ en dat je computer dan zegt ‘U bedoelt Adriaan Mol?’. In 1986 zagen we al een demo video van Apple met de Navigator, een boek met LCD schermen waartegen te kon praten en die werkte als een personal digital assistant. Maar helaas moeten we het voorlopig doen met een computer die af en toe ‘ping’ zegt.

Launchbar geeft je nou eens het idee dat je computer een beetje met je meedenkt. Het werkt als volgt; zodra je Launchbar opstart (in alle programma’s COMMAND=SPATIE) maakt hij eerst een overzicht van alle files op je computer. Dat overzicht wordt opgeslagen in een tekstbestand. Als je vervolgens ‘Te’ intypt in het tekstveld van Launchbar zoekt hij naar bestanden die beginnen met ‘te’, maar ook bijvoorbeeld bestanden die ‘te’ bevatten. Dus Launchbar zal in eerste instantie ‘Terminal’ voorstellen maar in het pop-up veldje staat ook meteen ‘TextEdit’. En als je dan ‘TextEdit’ aanklikt zal Launchbar dat onthouden en de volgende keer als je ‘Te’ intypt als eerste ‘TextEdit’ laten zien en deze keer als alternatief ‘Terminal’ laten zien.

Dat is nu precies het soort intelligentie wat we missen in OS X en trouwens alle computer sustemen. Jaren geleden probeerden we eens een programma wat ons keurig aansprak als ‘Commander’ en beweerde onze gedragingen in de gaten te houden. Als we dan de prullenbak leegden nadat we iets weg hadden gegooid sprak dit programma ‘Commander, I have noticed you are showing some repetitive behaviour, would you like me to automate that?’. We hadden het gevoel de toekomst te hebben gezien! Helaas bleef het bij de prullenmand legen en de computer opstarten. Maar nog steeds iedere keer dat ik de datum, mijn naam of adres intyp vraag ik me af waarom de computer dat niet voor me doet. Met Launchbar komen we stapje dichterbij de toekomst…

Launchbar Site

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een programma wat het leven makkelijk maakt!
Sluiten