Adriaan Mol
Adriaan Mol Nieuws 28 januari 2002

Cron-jobs

Het Unix-systeem onder de motorklap van Mac OS X gaat er vanuit dat de computer nooit wordt uitgezet. Elke nacht tussen drie en vijf uur zal uw Mac OS X-computer automatisch enkele huishoudelijke taken uitvoeren. Deze taken bestaan voornamelijk uit backuppen, comprimeren en verwijderen van logbestanden en databases die door het systeem worden gebruikt. Elk weekeinde en eens per maand voert de computer ‘s nachts een grotere onderhoudstaak uit. Als u uw computer niet altijd aan laat staan, bestaat de kans dat deze huishoudelijke taken nooit op uw computer worden uitgevoerd. Met name de logbestanden die Mac OS X aanmaakt, hebben dan de neiging na verloop van tijd zeer omvangrijk te worden.
Met het programma MacJanitor kunt u de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken met de hand uitvoeren. Als u al een tijd Mac OS X draait maar altijd de computer ‘s nachts hebt uitgezet, bestaat de kans dat MacJanitor u tientallen tot honderden megabytes aan diskruimte oplevert.
De huishoudelijke systeemtaken van Mac OS X en andere taken die automatisch op een Unix-computer worden uitgevoerd, worden cron-jobs genoemd. Met het eenvoudige programma Cronnix kunt u ook eigen taken instellen die dan periodiek worden gedraaid.

MacJanitor
Cronnix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cron-jobs
Sluiten