Boris
Boris Nieuws 27 december 2001

Geen muziek meer?

Deze maand heeft Universal Music Group (zo ongeveer de grootste muziekuitgever ter wereld) de eerste CD van een serie uitgebracht met een nieuw anti-kopieer systeem. Dat betekent dat de CD niet meer gekopieerd, naar MP3 omgezet, op een DVD speler, Game computer of Mac afgespeeld kan worden. Ja je leest het goed. Deze CD werkt dus helemaal niet op je Mac. Universal heeft ook aangekondigd dat ze binnen 2 jaar al hun CDs met deze kopieer beveiliging gaan uitrusten.

In europa zijn er al eerder tests gedaan met de beveiligde CDs en dat ging niet heel erg goed. Veel consumenten zijn ontevreden en er zijn al verschillen de rechtzaken tegen de fabrikanten. De CDs blijken vaak ook zelfs in gewone CD spelers niet meer te werken en in zeldzame gevallen je versterker en boxen je kunnen slopen.

De muziekuitgevers en de RIAA (Recording Industry Association of America) zeggen dat ze geen keuze hebben omdat mensen steeds vaker en makkelijker CDs kopieren of omzetten naar MP3. De meeste PCs worden al geleverd met CD branders en Apple zelf maakt in zijn reclames duidelijk hoe makkelijk het is om CD mixen te maken of muziek op je iPod te zetten.

De gebruikte methode is nog niet bekend maar waarschijnlijk wordt de digitale data doorspekt met kleine foutjes. De ingebouwde chip in een audio CD speler filtert de foutjes uit de muziek. Een PC/Mac CD speler heeft niet zo’n chip en dan krijg je dus ruis. Audiofielen en andere mensen met een goed gehoor horen echtter wel degelijk het verschil in kwaliteit.

Universal
Klagen bij Universal

Reageer op artikel:
Geen muziek meer?
Sluiten