admin
admin Nieuws 1 januari 2001
Leestijd: 2 minuten

Beta: OMT schakelt over op Markdown

Binnenkort schakelt OMT over op een nieuwe opmaaktaal voor tekst. Zowel de artikelen, reacties als community gaan gebruik maken van Markdown en we laten bbcode achter ons.

Opmaaktaal?

Simpel gezegd de code die je gebruikt om tekst vet of cursief te maken en andere reacties kunt quoten. Vette tekst? Dan dien je het momenteel tags [b] [/b] te plaatsen. Een quote wordt als volgt opgemaakt: [quote] [/quote]

Wat is Markdown?

Markdown is een alternatieve en moderne opmaaktaal, uitgevonden door Apple-blogger John Gruber. Het werkt met iets andere opmaak, zo maak je een woord vet door het tussen **twee sterretjes** te zetten en maak je een quote door een zin simpelweg met ‘>’ te beginnen

Waarom switchen?

Markdown is gestandaardiseerd. Dus geen bugs met quotes en smilies meer. Het heeft een goed geteste basis en is daarom ook makkelijker uitbreidbaar. Op mobiel laat het je sneller opmaak typen en door één standaard te hanteren voor artikelen, reacties en de community kunnen we eenvoudiger verbeteren en uitbreiden.

Hoe werkt het?

OMT’s Markdown-implementatie is gebaseerd op de Commonmark-standaard, met een paar uitbreidingen en beperkingen. Hier is een kort overzicht met basiszaken (dit kan nog veranderen):

  • Je mag geen HTML-blokken gebruiken en inline-html is beperkt.
  • Doorhalen kan door een woord met dubbele tildes te omringen
  • Je kunt gebruikers mentionen door een @ in te geven, gevolgd door hun gebruikersnaam.

je typt:

je ziet:

*cursief* cursief
**dikgedrukt** dikgedrukt
<http://www.onemorething.nl> http://www.onemorething.nl
[Schattige plaatjes!](http://www.onemorething.nl/2015/11/nachtelijke-push-excuus/) Schattige plaatjes!
* item 1  * item 2  * item 3  
  • item 1
  • item 2
  • item 3
> geciteerde tekst  

geciteerde tekst

~~strikethrough~~ strikethrough

Testen maar!

In deze eerste beta werkt markdown alleen in de reacties op dit artikel. Je kunt de quote-functie gebruiken, maar de opmaakknoppen in de visuele editor zijn nog niet aangepast. Gebruik bovenstaande tabel om opmaak te testen.

Voornaamste doel van deze beta: bugs aan het licht brengen. Probeer gerust alles uit en sloop het. Denk aan quotes in quotes, emoji en smilies in quotes en vreemde html-code. Als je het kapot krijgt, weten we wat me moeten verbeteren in de volgende beta.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beta: OMT schakelt over op Markdown
Sluiten