OMT Special: iBeacons in het Groninger Museum

8 reacties
[jwplayer aspectratio="16:9" width="100%" primary="html5" autostart="false" file="https://www.youtube.com/v/LoeYCMEhLg4" image="https://cdn.onemorething.nl/uploads//2014/03/iBeacons.png"]

Abonneer je gratis op OMT Specials in iTunes

In het Groninger Museum opent vandaag De Collectie. Op deze tentoonstelling is een groot aantal topstukken uit de collectie van het museum te zien. Toch zul je er mensen tegenkomen die vooral naar het scherm van hun iPhone of iPad staren. De Collectie is namelijk de eerste museumtentoonstelling in Nederland die gebruik maakt van iBeacons.

De tentoonstellingszalen van De Collectie zijn door de Groningse startup TapMe volgehangen met iBeacons. Deze Bluetooth 4.0-kastjes communiceren draadloos met smartphones en tablets binnen een straal van 70 meter en kunnen zo informatie over specifieke kunstwerken pushen naar een speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde app.

In de app krijgen bezoekers achtergrondsinformatie over het kunstwerk in de vorm van tekst, audiofragmenten en video. Ook kan een sterrenclassificatie gegeven worden aan het werk en is het mogelijk om het direct te delen via Twitter.

Om met iBeacons te kunnen werken moet een telefoon of tablet Bluetooth 4.0 hebben. Apple ondersteunt het vanaf de iPhone 4s en de derde generatie iPad. Om ook bezoekers zonder modern iOS-apparaat te bedienen heeft TapMe Media ook een Android-versie van de app gebouwd.

Naast iBeacons ondersteunt de Collectie-app ook NFC. Daarvoor moet een compatible apparaat zich wel binnen 5 centimeter van de zender begeven, zo legt Sietze de Jong van TapMe uit voor de OMT-camera. Voor mobiele betalingen gelooft hij dat NFC de toekomst heeft, maar musea, pretparken en andere openbare gelegenheden zijn meer gebaat bij iBeacons.

Het Groninger Museum is dan ook de eerste in Nederland die iBeacons gebruikt maar zal zeker niet de laatste zijn.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Ik ben geen filmfetisjist maar dat eerste shot is wel echt slecht gefilmd. Het is totaal niet scherp, de presentator is zwaar onderbelicht en het geluid is ook niet geweldig.

  OT: intressante ontwikkeling

 • Profielfoto
  Donnie Darko

  Mooi dat dit kan in Groningen! Hopelijk trekt het een nieuw publiek wat anders niet het Groninger Museum zou bezoeken. Het zou nog mooier zijn als ik mijn entree tickets van het museum ook bijvoorbeeld via Passbook kan gebruiken. Dat wanneer ik bij de ingang sta meteen het museum kan ontdekken. Kortom, een mooie ontwikkeling! Zeker eens naar Groningen gaan om dit te ervaren.

  Weet iemand misschien de link naar de app voor de familieleden met Android?

 • Profielfoto
  Tapme Media

  @Donnie: Je kan de Android App vinden in de Play Store: https://play.google.com/store/search?q=tapart:)

 • Profielfoto
  maxtje

  Dus kunnen android apparaten ook iBeacons gebruiken? Dacht dat dit alleen voor Apple apparaten is. (Heb zelf iPhone, maar wil dit eens weten)

 • Profielfoto
  Tapme Media

  @Maxtje: Onze Android App kan communiceren met de iBeacons. Dit werkt met devices met Android 4.3 of hoger

 • Profielfoto
  maxtje

  Oh leuk! Dan is de kans echt enorm groter dat iBeacons een succes wordt!

 • Profielfoto
  remcob00

  Dit is inderdaad een interessante technologie waar wel veel toepassingen voor te bedenken zijn. Trouwens leuk dat jullie weer eens een OMT special hebben gemaakt (de laatste was volgens mij al bijna een jaar geleden). Zou misschien leuk zijn als jullie deze weer eens vaker gaan doen:) ? Ook al is OMT Live en Café uiteraard ook leuk.

 • Profielfoto
  gertonderweg

  Slimme en gave toepassing van nieuwe technologie waar je als gebruiker wijzer van wordt. Ga dit zeer binnenkort proberen in het Groninger Museum.