Labs: Wat is AirPrint?

Jan David op 27 maart 2014

Als je vroeger informatie wilde bewaren of in contact wilde komen met iemand ver weg, dan was er maar één manier: pen en papier.
Tijden veranderen, maar zelfs in dit papierloze tijdperk kun je soms echt niet zonder papier en ontstaat de behoefte aan een fysiek printje. Dàt is waar AirPrint in beeld komt. Met AirPrint stuur je draadloos je printjes vanaf je iOS-apparaat of Mac naar de printer.

AirPrint is een door Apple ontwikkelde standaard die door steeds meer printers ondersteund wordt. Als voorbeeld hebben we hier de HP Photosmart 6520 van net geen 130 euro. Steek de stekker in het stopcontact en de cartridges in de printer. Daarna verbind je de printer met je Wi-Fi-netwerk en klaar is kees. Nou ja, op een stapeltje good-old A4-tjes na natuurlijk.

Op de Mac werkt AirPrint vanuit alle apps, op iOS werkt het in Apple’s apps, zoals Mail, Safari, Foto’s en iWork, maar ook apps als AiWriter en Dropbox ondersteunen AirPrint.  Vanaf je Mac print je via AirPrint op dezelfde manier als je gewend bent. Als je de printer voor het eerst gebruikt hoef je alleen nog even op het plusje te klikken. De printer wordt meteen gevonden en je kunt aan de slag. In iOS-apps die AirPrint ondersteunen gaat het zo mogelijk nog simpeler: druk op het deel-icoontje, selecteer de printer, en tik op Druk af. Dat is alles.

Zoals zo vaak brengt dat gemak ook beperkingen met zich mee. Buiten het aantal af te drukken velletjes en enkel- of dubbelzijdig printen kun je in iOS niets instellen. Wil je kiezen voor kleur of zwart/wit, afdrukkwaliteit of een ander papierformaat, dan moet je dat instellen op de printer zelf. of printen vanaf de Mac.

Een groot voordeel aan AirPrint is dat je geen drivers hoeft te installeren. Alle compatible printers werken ‘out-of-the-box’, zowel op de Mac als op iPhone, iPad en iPod touch. Daarin verschilt het van de draadloos printenoptie die de AirPort Express en Extreme aanbieden. Hierbij kan via USB een printer aangesloten worden die draadloos via het internet netwerk beschikbaar komt, maar alleen als de goede drivers geïnstalleerd zijn en alleen voor Macs of PC’s.

Kortom, kom jij nog wel eens in een situatie waarbij je papieren printjes nodig hebt, zou je dat graag zonder tussenkomst van een kabel willen doen én heb je naast een Mac ook een iOS-apparaat? Zorg dan dat je volgende printer een AirPrint-printer wordt.

En nu?