Labs: Sonos

Jan David op 15 maart 2015

Vorig jaar lieten we het draadloze speakersysteem van Sonos al even zien in LABS. Sonos heeft het systeem ondertussen uitgebreid met nieuwe componenten en de configuratie ervan is versimpeld. Het is daarom tijd voor een update.

Met Sonos speel je draadloos muziek af van je Mac, iOS-apparaat of TV. Je kunt klein beginnen met één Sonos-speaker in één kamer, maar het Sonos-systeem laat zich uitbreiden totdat in alle ruimtes waar je muziek wilt, muziek is.

Het idee achter Sonos is als volgt: het systeem verbindt via Wi-Fi met álle muziekbronnen in huis, van netwerkschijven vol gepirate-bayde albums tot de iTunes-bibliotheken van verschillende computers. Muziek die is gevonden, wordt gebundeld in één doorzoekbare Sonos-bibliotheek. Daarnaast werkt het samen met streamingdiensten als Spotify, Rdio en Deezer.

Sonos verzamelt alle muziek in huis: iTunes-bibliotheken, muziek op externe schijven én online diensten

Sonos verzamelt alle muziek in huis: iTunes-bibliotheken, muziek op externe schijven én online diensten

Van elke kamer waarin één of meer Sonos-speakers staan maak je een zogenaamde zone. Meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd hun eigen muziek naar één of meerdere zones streamen. Zo’n zone kun je aanmaken door een Connect aan een bestaande versterker of een Connect:Amp aan je luidsprekers te hangen, maar Sonos maakt ook eigen speakers die als zelfstandige zones dienen.

Voor onder de tv heeft Sonos de PlayBar, die het infrarood signaal van de TV overneemt, zodat je maar één afstandsbediening nodig hebt om het volume aan te passen. Met de optionele wall mount hang je de PlayBar, die maar liefst 9 speakers bevat, eenvoudig aan de muur. Daarnaast zijn er de Play:1, de Play:3 en de Play:5 speakers. Mocht het allemaal niet genoeg oempf geven, dan kun je er nog de SUB aan koppelen.

Al die muziek is toegankelijk via de Controller, een app voor Mac-, Windows, iOS en Android. Je kiest een nummer, album of playlist, de zone of zones waar je wilt afspelen en klaar.

Je bestuurt Sonos vanaf je telefoon, tablet of computer.

Sonos kan gebruik maken van een bestaand goed werkend Wi-Fi netwerk. Is de kwaliteit van je Wi-Fi dubieus of wil je een home-cinemaopstelling creëren, dan moet je Sonos een eigen draadloos netwerk op laten zetten door één van de Sonos-apparaten met een netwerkkabel te verbinden met je router.

Wil je hierbij geen kabel trekken omdat je router bijvoorbeeld in de meterkast zit, dan kun je een Sonos Bridge of Boost nemen. Ze maken allebei een draadloos netwerk aan, maar het signaal van de Boost reikt twee keer verder.

De app gebruik je ook om je systeem in te stellen of aan te passen. Dat gaat zó eenvoudig dat je soms bijna het gevoel hebt dat je een stap overslaat. Het toevoegen van nieuwe zones is een eitje: even de volume- en pauze-knop tegelijkertijd indrukken en het systeem verbindt hem met je Sonos-systeem. De zone komt in beeld in de controller-app en je kunt beginnen met muziek streamen.

Maar dat is niet alles. Als je twee Sonos-speakers hebt kun je ze via de controller app samen één stereo-zone laten maken. Met een Playbar, twee Play:speakers en eventueel een SUB is het zelfs mogelijk je eigen draadloze 5.1 surround-systeem te maken waarmee de actie bij je op schoot lijkt plaats te vinden.

Airplay

Maar ja, ook in een Sonos-wereld wil je misschien wel eens AirPlayen. Dat kan door een AirPort Express aan te sluiten op een zone met audio-input en in de Sonos app te kiezen voor Lijningang. Sonos kan een dure hobby worden wanneer je je hele huis ermee volzet, maar gelukkig kun je klein beginnen met een enkele zone en het systeem later uitbreiden en upgraden. Wat overblijft is een systeem dat álle muziek in huis, storingsvrij en super-eenvoudig afspeelt.

Veel draadloos luisterplezier!

PLAY:1zone met 1 luidspreker€199
PLAY:3zone met 3 luidsprekers€299
PLAY:5zone met 5 luidsprekers en analoge audio input€399
PLAYBARzone met soundbar met 9 luidsprekers (ook voor TV te gebruiken)€699
SUBSubwoofer voor Play:1, 3, 5 of PlayBar€699
CONNECTzone met analoge en digitale audio-input€349
CONNECT:AMPzone met ingebouwde versterker, kan direct op luidsprekers aangesloten worden€499
BRIDGEmaakt een eigen draadloos netwerk aan voor Sonos€49
BOOSTmaakt een 2x zo sterk eigen draadloos netwerk aan voor Sonos€99

En nu?