Labs: Control Center, Multitasking en Mail in iOS 7

Lucas op 30 januari 2014

Apple heeft iOS na 6 jaar compleet overhoop gegooid. In positieve zin, welteverstaan. Het eerste dat opvalt is de nieuwe look. App icons zijn plat, folders animeren meer dan ooit en knoppen zijn vaak tekstueel. Behalve de looks zijn er ook nieuwe functionaliteiten in iOS 7 te vinden. We behandelen er drie: Control Center, Multitasking en de nieuwe Mail app.

Control Center
Control Center open je door van onder naar boven te swipen. Dit kan op ieder moment, vanuit het lockscreen of vanuit een app. Het maakt niet uit. Vervolgens vind je hier alle basale instellingen die snel aan- of uitgezet kunnen worden. Zoals Airplane mode, Wi-Fi, Bluetooth, Niet Storen en de rotatievergrendeling. Daarnaast kun je de helderheid van je scherm aanpassen en de muziek app bedienen.

Android had het al, iOS nu eindelijk ook

Android had het al, iOS nu eindelijk ook

Behalve deze shortcuts voor deze veelgebruikte functies is Control Center ook de nieuwe plek geworden waarmee je content naar de televisie of je speakers kunt streamen.

De onderste rij icoontjes zijn shortcuts die je regelmatig snel bij de hand wilt hebben. Zoals de zaklamp, het alarm, de rekenmachine en de camera. Kortom, Control Center bedient het gemak. Android telefoons hadden al zoiets. iOS devices nu ook!

Multitasking
Multitasken doe je nog steeds door tweemaal snel op de homeknop te drukken. Je ziet hier nu alle iconen van openstaande apps op een rijtje. Maar in iOS 7 zie je nu ook een preview van de app waardoor je een app sneller zult herkennen. Het hele scherm kan nu gebruikt worden om te bladeren door alle openstaande apps.

Wil je een app verwijderen, dan veeg je hem gewoon uit het beeld. Wil je snel in één klap al je apps sluiten? Helaas, dit kan nog steeds niet in iOS. Maar je kunt apps wel gedrieën uit beeld swipen.

In één keer alle apps verwijderen kan niet, je kunt er wel 3 tegelijk wegvegen

In één keer alle apps verwijderen kan niet, je kunt er wel 3 tegelijk wegvegen

Apple heeft ervoor gezorgd dat apps nooit je batterij kunnen leegslurpen. Zo worden updates binnen apps als bijvoorbeeld Facebook en Twitter gedaan op momenten dat je toch al online bent. Kortom, multi-tasken gaat in iOS 7 is makkelijker, sneller en slimmer!

Mail
Apple heeft in iOS 7 de Mail-app een flinke update gegeven. Om te beginnen kun je het overzicht van je postbussen aanpassen aan je eigen wensen. Zo kun je hier altijd de mails met een bijlage laten tonen of bijvoorbeeld je ongelezen mailtjes.

Eenmaal in een postbus kun je mailtjes snel verwijderen met een swipe beweging. In iOS 7 werkt dit alleen als je van rechts naar links veegt. Er verschijnt ook een meer-knop waarmee je mailtjes ook kunt antwoorden, doorsturen, verplaatsen of markeren.

Je kunt naar eigen inzicht postbussen toevoegen of verwijderen

Je kunt naar eigen inzicht postbussen toevoegen of verwijderen

Ben je een mailtje kwijt, dan kun je natuurlijk zoeken. Mail zoekt standaard in de postbus waarin je je bevindt. Maar weet je niet op welk mailadres je iets ontvangen hebt, dan kun je hem ook laten zoeken in alle postbussen.

Tot slot heeft Mail nog een mooie feature voor mensen die regelmatig zipbestanden krijgen toegestuurd. In iOS 7 kun je de inhoud zip-bestanden gewoon bekijken. Zo zitten er in dit geval een aantal vakantiefoto’s in het zipje. Kortom, de Mail app in iOS 7 is ondanks zijn schijnbare eenvoud erg krachtig.

En nu?