Labs: Apple TV

Jan David op 31 januari 2014

De Apple TV is een klein zwart kastje van 10 bij 10 centimeter dat met een aanschafprijs van € 111,- een wereld van Full HD beeld en geluid toevoegt aan je bestaande televisie of beamer. Apple zag de Apple TV in de eerste jaren als hobby, maar met een aandeel van meer dan 56% op de markt van streaming apparaten en ongeveer 20 miljoen verkochte apparaten én sinds kort een eigen rubriek in de online Apple Store, kunnen we die fase wel als afgesloten beschouwen.

Aansluiten
Het apparaatje verbind je via Wi-Fi of Ethernet met je netwerk, sluit je via HDMI aan op je TV. Daarnaast kun je de Apple TV ook met een optische aansluiting met een versterker verbinden. Vervolgens heb je toegang tot de iTunes- en iPhoto-bibliotheken op de computers in je netwerk, tot je muziek op iCloud via iTunes Match, tot de iTunes Store, waar je muziek en films kunt kopen of huren, tot gratis diensten als YouTube, Flickr en Vimeo en tot abonnementsdiensten als Netflix.

De Micro-USB poort is voor service en diagnose.

De Micro-USB poort is voor service en diagnose.

De Apple TV is een streaming device en heeft daarom geen harde schijf. Er zit een relatief oude A5 processor in en de software draait op een aangepaste versie van iOS. In de verpakking vind je naast de Apple TV een netsnoer en een Apple Remote. Een HDMI-kabel zul je er los bij moeten kopen.

De derde partijen die nu in Nederland en België in het menu van de Apple TV verschijnen.

De derde partijen die nu in Nederland en België in het menu van de Apple TV verschijnen.

Instellen
Heb je al een iOS 7-apparaat in huis? Dan is het instellen van een nieuwe Apple TV heel simpel. Je houdt je iOS device met Bluetooth geactiveerd in de buurt van de Apple TV en na het invoeren van het wachtwoord van je Apple ID worden alle instellingen waaronder Apple ID en Wi-Fi netwerk en wachtwoord automatisch overgezet naar de Apple TV.

Een Apple TV voor het eerst instellen? Een kwestie van je iOS-apparaat erop leggen.

Een Apple TV voor het eerst instellen? Een kwestie van je iOS-apparaat erop leggen.

Met de fraaie aluminium afstandsbediening navigeer je eenvoudig door de menu’s, maar door het beperkte aantal knopjes is het invoeren van zoektermen tijdrovend. Gelukkig kun je in de App Store een gratis Apple Remote-app downloaden voor iPhone en iPad die je met de Apple TV kunt verbinden. In deze app verschijnt bij het zoeken een normaal toetsenbord.

Maar wat kun je nu eigenlijk doen met de Apple TV? Om te beginnen natuurlijk televisie kijken. Je kunt films en tv-series huren of kopen in iTunes, of via je Netflixabonnement bekijken. Daarnaast zijn je eigen iTunes- en iPhoto-bibliotheken ook toegankelijk.

AirPlay
Misschien wel het leukste van de Apple TV hebben we voor het laatst bewaard: AirPlay. Daarmee kun je heel eenvoudig foto’s, video’s, presentaties of zelfs je hele scherm van je iOS-apparaat via de Apple TV streamen naar je TV, zodat je vrienden mee kunnen kijken. Ook zijn er spel-ontwikkelaars die hun iOS-games AirPlay compatible maken. Daarmee wordt de Apple TV bíjna een echte spelcomputer.

Met AirPlay speel je alles van je iOS apparaat af op de Apple TV

Met AirPlay speel je alles van je iOS apparaat af op de Apple TV

Met z’n aankoopprijs 111 euro is de Apple TV een must have voor iedereen met een iOS-apparaat en een grote TV. En wie heeft dat nou niet tegenwoordig…

En nu?