25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 25)
 • Q:
  Bijdrager
  Orgeldraaier

  Welk Apple-sites en fora bezoek jij, en waarom?

  Beste allen,

  Hier wil ik een overzicht laten ontstaan van verschillende Apple gerelateerde sites. Het gaat niet om een lijstje met namen van sites, maar vooral waarom je deze sites bezoekt en wat je de voor- en nadelen vindt.

  Punten van belang kunnen bijvoorbeeld zijn:

  – ontwerp (zowel van de site als van het forum)
  – de bezoekers
  – de taal
  – hoe actief is de community is
  – de kwaliteit van de geschreven berichten (op de voorpagina en van de bezoekers)
  – het aantal artikelen en de gekozen onderwerpen
  – de kennis van zaken (bij de site en bij de bezoekers)
  – de sfeer
  – etc.

  Het forum iculture dat bij iPhoneclub.nl hoort vind ik zelf qua ontwerp wat onoverzichtelijk en ouderwets aandoen. Maar er is een actieve groep mensen daar met verstand van zaken. Maar de Mac valt er wel wat tussen wal en schip. Er zijn wel veer artikelen en ook leuk geschreven en informatief.

  appleforum.nl ziet er erg nieuw uit, of er is iig weinig tot geen activiteit. Verder lijkt het erop dat er vooral heel veel niet mag ( http://www.appleforum.nl/ios-f27/ ) (het moet even zo aangezien de header voor de mogelijkheid tot het invoegen van een hyperlink zit).

  tweakers.net heeft ook een actieve groep leden, leuk is ook dat er andere merken besproken worden, doch er is ook een duidelijke Apple-afdeling. Het forum ziet er helder en overzichtelijk uit. Er verschijnen geregeld nieuwe artikelen welke informatief geschreven zijn.

  Bij macfreak.nl lijkt er een iets kleinere en minder actieve community te zijn. De site zelf is overzichtelijk en er verschijnen geregeld nieuwe berichten. Het forum doet wat ouderwets aan qua ontwerp maar werkt verder vertrouwd.

  Bij macrumors.com is het forum qua ontwerp ook wat ouderwets, wat niet betekent dat het daardoor slecht is! Dit geldt ook voor de bovenstaande wat meer traditioneel vormgegeven fora natuurlijk. De site zelf kent veel nieuwe en uitgebreide artikelen die een behoorlijk brede oriëntatie kennen. Verder is er een actieve gemeenschap die ook veel kennis in zich heeft.

  Dit even al heel summiere aanzet, ik wil zelf niet al te veel een stempel drukken en ben vooral benieuwd naar jullie ervaringen!

  Bijdrager
  KarelWillem

  Goed man. Doe hem gewoon drie keer…:)

  – Ooit begonnen bij MacFreak.
  Toen daar de boel om allerlei ‘conspiracy theory’ redenen dreigde te ontploffen en ik ongeveer voor de vierde keer werd geband, kwam ik ergens terecht waar ik de naam van ben vergeten. Dat ging later geloof ik samen met deze site.
  Overigens bezoek ik MacFreak ook nog steeds met grote regelmaat.

  Verder… iPhoneclub. Meer niet.

  Bijdrager
  Orgeldraaier

  Zie dat het topic drie keer geplaatst is, doch ik kreeg telkens het “Oeps, de servers etc…” scherm te zien, vandaar dat ik het opnieuw plaatste. Misverstand dus.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Het forum draait als dikke poep de laatste dagen. Ik kan het je niet kwalijk nemen.:)

  Bijdrager
  Orgeldraaier

  Dank je dat je het me niet kwalijk neemt:)

  Ben nu wel benieuwd geworden naar de samenzweringen aldaar!

  Wat vind je van het ontwerp van de verschillende sites?

  Bijdrager
  JoopJoopJoop

  Gezien de vele bugs hier en maling hebben aan de lezers op dit forum, zou ik ook graag een alternatief hebben om af en toe eens Apple advies te geven of een vraag te stellen..

  Voorlopig alleen de iPhone club???

  Bijdrager
  Plainey

  Ik heb er verder (nog!) geen ervaring mee, maar Appletips.nl heeft tegenwoordig ook een forumidee uitgerold in de vorm van de Genius-hoek.:)

  Moderator
  Maarten

  Ik heb je dubbele topics even verwijderd. Je kreeg de 508 pagina te zien omdat er programmeurs bezig zijn met fixen van problemen.

  Bijdrager
  KarelWillem
  Orgeldraaier op 23 februari 2014

  …Ben nu wel benieuwd geworden naar de samenzweringen aldaar!…

  De grote initiator van de website aldaar leed lichtjes aan paranoia, en kon op een gegeven moment werkelijkheid nauwelijks meer van fictie onderscheiden.

  Dat was al een tijd een bommetje die op ontploffen stond, en uiteindelijk gebeurde dat ook op dramatische manier.

  Inactief
  Anoniem

  Er is ook nog macminds.nl, ooit gestart door gefrusteerde gebruikers van dit forum.

  Moderator
  Jan David Hanrath

  Er loopt nu een database repair. Die lost probleem op, maar tijdens het lopen is het posten langzamer. Wanneer je ongeduldig bent kunnen hierdoor dubbele topics ontstaan.

  Bijdrager
  Orgeldraaier

  @Maarten Dank je, opgeruimd staat netjes:)

  Jan op 23 februari 2014

  Er loopt nu een database repair. Die lost probleem op, maar tijdens het lopen is het posten langzamer. Wanneer je ongeduldig bent kunnen hierdoor dubbele topics ontstaan.


  @Jan
  David Hanrath Je hebt echt niet door wat je nu doet, he? Je schuift mij de schuld van de dubbele topics in de schoenen, wat natuurlijk echt wel een zwaktebod is als eigenaar/beheerder van de site en verre van professioneel of netjes. In de foutmelding staat heel duidelijk dat je het over enkele seconden nogmaals moet proberen. Ik probeerde het enkele minuten later nogmaals, en weer hetzelfde. Wanneer je nu echt een slechte relatie wilt met je bezoekers moet je vooral zo doorgaan. De sfeer wordt er echt niet beter door wanneer je je bezoekers ongeduld in de schoenen schuift, zeker niet wanneer ik de overige reactie hier lees betreffende hoe lang dit alles zich al voordoet, en daarnaast spreek je ook nog eens de foutmelding tegen van de site die je zelf beheert. Maar eenzelfde instelling heb ik ook al waargenomen bij Raymon, de nieuwste aanwinst in jullie team. Hij begon onschuldig als stagiair las ik, maar hij is grondig door het OMT virus besmet geraakt.

  Veel succes verder!

  Bijdrager
  BoniMacX
  Orgeldraaier op 23 februari 2014

  Bij macfreak.nl lijkt er een iets kleinere en minder actieve community te zijn.

  Dat lijkt zo is mijn indruk.
  Op Macfreak reageert men wel vaker (beleefd) corrigerend op regelmatig terugkomende vragen als aankoopadvies over welke Mac, welke NAS te kopen etc.
  Hier zie ik die bijna wekelijks voorbijkomen en word er steeds opnieuw op ingegaan.
  Ondanks de schitterende nieuwe zoekmachine.

  Elk forum heeft ook zo zijn karakters, die elkaar vinden of steeds maar weer botsen met soms ban’s als gevolg. Zo kan ik me (inmiddels al meer dan 10 jaar) niet voorstellen op Macfreak ooit geband te worden, waar Karel Willem er vier keer in geslaagd is.
  Op een Belgisch forum – http://www.intermactivity.be – waar ik het onlangs keer op keer aan de stok kreeg met één individu, kon ik me dat wel voorstellen. Opvallend genoeg was zonder dat ik het wist een veteraan mede Macfreaker ook al verschillende keren in aanvaring gekomen met datzelfde forumlid.
  Dus elke forum heeft zo zijn stijl, persoonlijkheden, en dus manier van doen niet in het minst bepaald door een kern van deelnemers. Andere ‘kroeg’, ‘ploeg’, andere sfeer. Klikt of klikt niet, of kan nog komen, mits effe aanpassen soms (nodig)…

  Ben hier nog maar sinds kort actief maar volg al vele jaren topics.
  Het is hier actiever, maar zoals ik al eerder opmerkte, vooral door een herhalend patroon van aankoopadvies en er op ingaan.
  Enfin, da’s mijn indruk.
  Op tweakersnet hebben ze dat slim opgelost door een aankoopadviesforum aan te maken: http://tweakers.net/tag/Aankoopadvies/forum/
  Ik ken nog geen één Mac-fora met zo’n systeem.

  – Het ‘ouderwetse’ ontwerp van Macfreak spreekt me iets meer aan.
  – Voorbeeldig vind ik Apple support communities. Topic mag 5 of 20 pagina’s lang zijn, in de eerste post vind je het antwoord meteen onder ‘this solved my question’. Zie voorbeeld: https://discussions.apple.com/thread/5525710?tstart=0

  Bijdrager
  KarelWillem
  Orgeldraaier op 23 februari 2014

  …@Jan David Hanrath Je hebt echt niet door wat je nu doet, he? Je schuift mij de schuld van de dubbele topics in de schoenen… … Wanneer je nu echt een slechte relatie wilt met je bezoekers moet je vooral zo doorgaan. De sfeer wordt er echt niet beter door…

  Nou, nou.

  Het is maar net wat je in een simpel regeltje leest hè?!:)

  Bijdrager
  KarelWillem
  BoniMacX op 23 februari 2014

  …Zo kan ik me (inmiddels al meer dan 10 jaar) niet voorstellen op Macfreak ooit geband te worden, waar Karel Willem er vier keer in geslaagd is….

  Waarmee het paranoïde karakter van de ‘banner’ naar weer eens duidelijk is gemaakt.

  Er speelde destijds heel veel bij MacFreak. Zelfs op televisie is hier over gesproken.
  De goede man werd bedreigd, kon topics naar boven halen die niemand ooit gezien had, etc.

  Er was daar echt iets aan het ontsporen.
  Gelukkig is het roer daar tijdig omgegooid, en hebben we nooit meer iets gehoord van …. .

  Ik hoop echt dat er rust in dat hoofd is gevonden.:)

  Bijdrager
  BoniMacX

  karelWillem: helemaal met je eens wat betreft de reactie van orgeldraaier op Jan david. :lol:

  aan orgeldraaier: lijkt me dat je te hard aan je orgel gedraaid hebt. hihihi.
  Ik kan ook niets verkeerds in de post van Jan David zien hoor.
  Bekijk em nog is.:-)

  Jan op 23 februari 2014

  Er loopt nu een database repair. Die lost probleem op, maar tijdens het lopen is het posten langzamer. Wanneer je ongeduldig bent kunnen hierdoor dubbele topics ontstaan.

  Ok, je was niet ongeduldig, het was te wijten aan een technisch mankement. Bijgelegd.

  To karel nog: ‘k heb die periode ook meegemaakt op Macfreak. Heb me er nooit over uitgelaten of deelgenomen aan de discussies. Nu zijn de moderators anoniem, lijkt me de juiste aanpak in een virtuele club waarin velen ook onder een pseudoniem deelnemen. Robert heeft jaren onder zijn eigen naam (denk ik toch) nieuwsberichten gebracht en kreeg ook de nodige kritiek, zij het van een enkeling of twee (die inmiddels al een tijdje geband zijn).
  Nu word nieuws onder ‘de redactie’ gebracht’.
  Erg dat het zo moet, meer beste aanpak in onze “ik heb recht op’ ten koste van alles” maatschappij waarin het egoïsme en individualisme hoogtij viert.
  Waar gaat dat naar toe:-)

  Bijdrager
  Orgeldraaier

  @BoniMacX Ja, wellicht wel, doch het is wel tekenend dat de reactie die komt er eentje van dergelijk formaat is. No hard feelings, maar weet ondertussen ook voldoende;)

  Bijdrager
  Shmoo

  Bestaan ze nog bij MacFreak;)

  Bijdrager
  wouter57

  Oja even weer to the point. MacWereld ook zo,n forum waar je wel een groot excuus moest hebben om daar een vraag te mogen stellen. Als je van het vrouwelijk geslacht was werd je niet aangevallen door die moderator met dat groentetuintje (een echte MacFreak weet wie ik bedoel) ook al had je de post al vaker geplaatst of je had het nog niet opgezocht via Google. Hij is ook hier al eens langs gekomen maar zag teveel bekende en is maar weer vertrokken. Bij Appletips zie ik veel vaste specialisten van MacWereld dus die waren de gang van zaken daar ook een beetje bue.

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Ik werd een jaartje of twee geleden op Macfreak voor trol uitgemaakt en gebant nadat ik iemand had gesuggereerd dat we misschien eens over die Microsoft-haat heen moesten stappen (in precies die bewoordingen ook). Vond ik toch een wat overspannen reactie. Sindsdien niet meer geweest.

  Op het redactionele werk op OMT is nog wel wat aan te merken (eindredactie, in ’s hemelsnaam), maar de community vind ik erg fijn en kritisch op een constructieve manier.

  Voor de rest bezoek ik geregeld Macworld.com (voor de Macalope, vooral), ondanks alles toch ook John Gruber (daringfireball.net) en het blog van Aleh Cherp (http://blog.macademic.org) over academisch gebruik van de Mac en Mac-software.

  Bijdrager
  BoniMacX
  ilja.nieuwland op 25 februari 2014

  Ik werd een jaartje of twee geleden op Macfreak voor trol uitgemaakt en gebant nadat ik iemand had gesuggereerd dat we misschien eens over die Microsoft-haat heen moesten stappen (in precies die bewoordingen ook)…

  En enkel daarvoor, om een andere forumlid iets (beleefd) te suggereren werd je geband?
  Ga je mij niet wijsmaken.:lol:

  Geblokkeerd
  Anoniem

  @BoniMacX: je hebt gelijk, ik herinnerde het me wat dramatischer dan het was. Ik ben niet gebant, maar er werd wel mee gedreigd. Mijn opmerking behelste dat we als Mac-gemeenschap eens over die anti-Microsoft-reflex heen moesten stappen omdat de wereld veranderd was – en MS ook. De reactie van een admin daarop was zeer agressief; ik werd bijkans van hoogverraad (en in elk geval van trollen) beticht. Die toon was voor mij in elk geval reden om mijn account daar op te heffen. Ik kan de forumdiscussie niet meer terug vinden, dat zegt misschien ook wel iets.

  Moderator
  Mac Daddy

  Uiteraard OMT en laatste tijd zo af en toe weer Macminds.

  Verder haal ik het Apple gerelateerde nieuws her en der vandaan. Meestal komt het via Twitter of Facebook vanzelf langs en dan kom je op OMT of iPhoneclub terecht. Maar ook Bright, Engadget of The Verge zijn sites die ik af en toe bezoek. Die zijn breder, maar schrijven ook over Apple en hebben vaak ook een bredere kijk dan bijvoorbeeld een OMT. Beide visies zijn verschillend, maar daarom niet goed of slecht.

  Maar het werkelijke Apple nieuws haal ik bij de bron vandaan. Apple zelf met zijn productpresentaties.

  Bijdrager
  Shmoo

  @ilja.nieuwland

  Dat komt omdat het geen forumdiscussie was maar een reactie op het nieuws van die dag ( wat zeg ik een aantal reacties op verschillende nieuws items );)

  Ik herinner me dit ook nog heel goed want het was in dezelfde periode dat ook ik MacFreak verlaten heb.

  Bijdrager
  MouseMighty
  koen op 23 februari 2014

  Er is ook nog macminds.nl, ooit gestart door gefrusteerde gebruikers van dit forum.

  Niet door gefrustreerde gebruikers maar door twee handenvol aan mensen die hier heel veel hebben betekent voor MacOSX.nl (redactie, moderators) maar waar voor geen ene meter naar geluisterd werd. Eigenlijk net zoals nu dus.

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 25)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.