13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Q:
  Bijdrager
  applefreak020

  ……………………………………………………………………..

  ………………………………………………………………………………………………….

  Bijdrager
  Brombeer
  applefreak020 op 18 februari 2014

  -Is het slecht voor je Mac om hem ’s nachts aan te zetten en overdag weer op te starten?
  -Is een tijdschakelaar veilig?
  -Wat doen jullie met apparatuur qua aan en uitzetten?

  -Bedoel je niet ’s nachts* uit zetten? Een computer slijt sneller door het telkens aan en uitzetten, maar vergeleken met de verouderingssnelheid, is dat niet zo significant.
  -Met tijdschakelaars geen ervaring.
  Ik laat ’s nachts de mini’s sluimeren. Die computer wacht maar op mij, in plaats van andersom bij het inloggen. Buizenversterker gaat wel uit. Die trekt 250W.
  -Ik haal wel geregeld de stofzuigermond langs de ventilatieopeningen en ik heb de mini’s niet direct op het bureau staan, maar op een op maat gemaakte verhoging (dat klink chiquer dan ‘blokje hout’) zodat ze ook minder stof opzuigen. Met meewerkende poezen is dat wel zo relevant.

  *Dat schrijf je met de apostrof vóór de s, het was ooit des nachts.

  Bijdrager
  computer space

  Hier gewoon een wipschakelaar in de stekkerdoos. ’s avonds alles uit, router incluis.

  Bijdrager
  MrHammond

  Vóór je de computer uitzet: netjes afsluiten, anders gaat het waarschijnlijk 100x zonder problemen goed, en één keer zet je de boel precies uit op het moment dat de Mac net dat ene belangrijke systeembestand aan het schrijven was… Tijdschakelaar kan ik je daarom afraden (en kost natuurlijk ook weer extra stroom)
  Of je qua energieverbruik zoveel spaart met uitzetten ipv slapen, daar kun je over discussiëren. Feit is dat een opstartende computer vrijwel het volle vermogen trekt, en dat opstarten best nog wel eens eventjes kan duren, zeker wanneer de computer ervoor niet goed is uitgezet en de machine bij het opstarten nog even bezig is met de schijven controleren. Allerlei randapparatuur uitschakelen doet waarschijnlijk meer tegen het energieverbruik, ook hier weer oppassen met harde schijven: eerst netjes verwijderen in het systeem, dan pas uitschakelen.

  Bijdrager
  computer space

  Sorry hoor, maar 20 seconde opstarten op vol vermogen of 8 uur volledig uit behoeft geen discussie over wie er wint qua energieverbruik!

  Bijdrager
  Brombeer
  computer op 18 februari 2014

  Sorry hoor, maar 20 seconde opstarten op vol vermogen of 8 uur volledig uit behoeft geen discussie over wie er wint qua energieverbruik!

  Dat is ma die onderaan de trap roept dat het eten klaar is, in plaats van een sms te sturen.

  Bijdrager
  fred44nl
  Brombeer op 18 februari 2014

  Dat is ma die onderaan de trap roept dat het eten klaar is, in plaats van een sms te sturen.

  geweldig:)

  Bijdrager
  GoeieDag

  Sluimer gebruik is zo weinig, dat je het daar niet voor hoef te doen. Een keer je auto laten staan en de fiets pakken bespaart je meer dan een jaar sluimeren met verschillende Mac’s.

  Bijdrager
  Domtoren
  MrHammond op 18 februari 2014

  Vóór je de computer uitzet: netjes afsluiten, anders gaat het waarschijnlijk 100x zonder problemen goed, en één keer zet je de boel precies uit op het moment dat de Mac net dat ene belangrijke systeembestand aan het schrijven was…

  Terechte opmerking. Je kunt wel via systeemvoorkeuren -> Energiestand -> Schema instellen dat je Mac op vaste tijden aan en uit gaat. Dan sluit hij netjes af.

  Bijdrager
  iPrincess

  Als je regelmatig de stekkers uit het stopcontact haalt, ga er dan even met de stofzuigerslang overheen, zodat de stof er uit gaat. Zeker in stoffige ruimtes is dit belangrijk.

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Alles blijft aan, we hebben panelen op het dak.

  Bijdrager
  TBITW
  Usain op 10 maart 2014

  Alles blijft aan, we hebben panelen op het dak.

  Idem hier, alleen leveren onze panelen ’s nachts geen stroom… Hé Jammer!

  Bijdrager
  SunKeeper

  ^ Zolang ze dan overdag maar terugleveren aan het energienet, dan mag je in de nacht weer een beetje stroom ‘gratis’ van het net plukken.

  Ik ben zelf ook regelmatig met dit onderwerp bezig. Zeker als je nieuwberichten ziet langskomen van mensen die het niet gered hebben bij een woningbrand of laatst het bericht dat er tegenwoordig in het gemiddelde huis zoveel licht brandbare voorwerpen staan dat je nu nog drie minuten hebt om buiten te komen, 25 jaar geleden was dat nog ruim twaalf minuten.

  Het punt randaarde-verbinding is ook interessant, omdat veel (oudere) huizen niet in alle ruimten voorzien zijn van randaarde-stopcontacten. Vaak ligt de draad er wel, dus het kan van toegevoegde waarde zijn om de stopcontacten te vernieuwen.

  Apparatuur met de ronde stekkers* maakt gebruik van randaarde. Apparatuur die in de afgelopen jaren is verkocht met een platte stekker** heeft standaard een veiligheidszekering in de stekker zitten. Maakt het apparaat kortsluiting, springt de zekering in de stekker eruit. Als het apparaat daarna juist gerepareerd wordt, kan het weer werken, mits het snoer+stekker ook worden vernieuwd.

  *

  **

  —-

  W.b.t. het aanlaten of uitzetten: ik geloof zelf ook in het constant houden van de variabelen, dus apparatuur die binnen 12 uur na het laatste gebruik weer opnieuw gebruikt gaat worden, blijft aanstaan. Neem dit nou niet te letterlijk, dus een televisie valt erbuiten, maar een Mac blijft lekker aanstaan en een versterker ook. (het grootste deel van het verbruik van een versterker zit hem in het versterken zelf. Zonder actief ingangssignaal valt het verbruik dus reuze mee. Het hangt ook er ook vanaf of je wilt dat de buren meetrillen, of juist niet:)

  In het algemeen zijn het de sluipverbruikers die voor het merendeel van het verbruik verantwoordelijk zijn. Denk aan koelkast, vriezer, CV-ketel, eventueel verouderd buitenlampje wat in de nacht brandt.

  Test het zelf maar eens uit door de meterstanden te noteren, een week heel heel zuinig te zijn, weer meterstanden noteren, en nogmaals een gelijke periode jezelf helemaal uit te leven met elektriciteit. Dan weer meterstanden noteren. Is het verschil noemenswaardig?

  Kun je daarop Ja antwoorden, dan heb je weinig sluipverbruik.
  Moet je Nee antwoorden, zul je veel vaste verbruikers hebben en heeft je persoonlijk verbruik weinig invloed op het grote geheel.

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.