30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 41)
 • Q:
  Bijdrager
  syltheboy

  24" iMac 2.8GHz (Early 2008) – Problemen

  Goedendag,

  Eergisteravond was ik zoals gewoonlijk met muziek bezig op m’n iMac. Niks bijzonders, dus. Toen werd hij ineens traag en vervolgens liep hij vast. Ik zette hem dus helemaal uit met de aan/ uit knop en probeerde hem opnieuw op te starten. Maar nee hoor, hij vertikte het. Toen heb ik een complete herinstallatie van Leopard > Snow Leopard > Lion gedaan. Daar had ik ook al problemen mee, want het ging ontzettend traag.

  Vanmiddag is het me pas gelukt om Lion erop te krijgen. Nou, toen ging ik de programma’s van Adobe (Photoshop etc.) installeren. Dat ging allemaal goed, maar na een tijdje (tijdens de installatie) liep hij weer vast. Maar goed, ik heb dus al een tijdje het gevoel dat mijn harde schijf niet goed is. Dit omdat ik hem de laatste tijd een stuk trager vond werken. Ik probeerde net weer van vooraf aan te beginnen, maar hij zag de betreffende schijf niet. Zou hij kapot zijn?

  Bijdrager
  Catbert

  Schijfhulpwerkset al geprobeerd?

  Bijdrager
  G-Force

  Valt me op dat er veel schijven kapot gaan de afgelopen dagen.:razz:

  Zou je eens met SMART Utility kunnen kijken wat de status is van je schijf? Als je je OS tenminste werkend krijgt.

  http://www.volitans-software.com/

  Bijdrager
  syltheboy

  Ja, heb ik al gedaan en toen gaf hij aan dat alles oké was.

  Bijdrager
  syltheboy
  G-Force op 13 september 2011

  Valt me op dat er veel schijven kapot gaan de afgelopen dagen.:razz:

  Zou je eens met SMART Utility kunnen kijken wat de status is van je schijf?

  http://www.volitans-software.com/
  Met dat programmaatje heb ik het nog niet geprobeerd. Ik krijg mijn iMac heel niet meer opgestart. Ik krijg alleen zo’n wit scherm met een appeltje en daaronder zo’n rondje wat ronddraait.

  Bijdrager
  G-Force

  En je temperaturen, hoe zijn die?

  iStat widget kan die wel laten zien.

  Edit: oh wacht, je hebt enkel de SMART status van Schijfhulpprogramma gezien? Die is zo onbetrouwbaar als maar kan. Als het lukt om een OS erop te krijgen zou ik nog even kijken met SMART Utility, maar als je de schijf al niet ziet ben ik bang dat ie al behoorlijk kapot is.

  Bijdrager
  syltheboy

  De windows partitie ziet hij gek genoeg wel.

  Bijdrager
  syltheboy

  Ik ben nu EFI boot aan het doen, of zoiets. Onder het Appeltje zie ik nu zo’n rond draaiend cirkeltje en daaronder zie ik een balkje. Over een half uur moet hij klaar zijn.

  Bijdrager
  Macosxachist

  Ga er maar gerust van uit dat die harde schijf naar zn grootje is.

  Bijdrager
  syltheboy

  Hij is nu opgestart in Lion, maar het ging wel traag. Als ik een nieuwe harde schijf erin laat plaatsen (want zelf durf ik het niet) dan neem ik denk ik gelijk 1TB. Da’s toch het maximale?

  Bijdrager
  Afroman

  Nee, 3. Althans, ik zie 3,5 inch disks van 3 Tb.

  Bijdrager
  syltheboy

  Maar goed, die moeten natuurlijk wel geschikt zijn voor mijn iMac en zoveel ruimte heb ik nou ook weer niet nodig. Als het prijsverschil klein is, dan neem ik natuurlijk gelijk een grotere. Ik wil vooral een goeie.

  Inmiddels heb ik mijn Mac OS X schijf kunnen wissen en ben ik Leopard erop aan het herinstalleren. Bij 9 minuten resterend gaat hij alleen niet zo vlot. Ik weet niet of dat erg is?

  Edit: En nu geeft hij ineens 14 minuten aan, vreemd.

  Bijdrager
  Afroman

  113 euro voor 3 Tb vind ik geen geld. En hij past in je iMac hoor. Is een normale 3,5 inch disk. En anders stuur je hem terug met oeps, verkeerd besteld.

  Bijdrager
  syltheboy

  Dat vind ik ook geen geld, nee. Maar goed, nu heb ik Leopard erop gezet en nu ga ik naar Snow Leopard. Daarna kijken we wel verder. Wat kost het ongeveer om hem erin te laten zetten?

  Bijdrager
  Afroman

  Ligt aan je APR. Zelf doen is ook geen kunst. Kijk maar op iFixit.

  Bijdrager
  jobz

  Laten inbouwen kost ca €80. Schijf kost ca €100. Dus totaal €180.

  (bij iedereen die zegt “geen kunst” twijfel ik of ze het zelf hebben gedaan)

  Bijdrager
  Afroman

  Ja.

  Bijdrager
  jobz

  [/twijfel]:grin:

  Bijdrager
  Afroman

  Ja dat zal mij verder aan mijn reet roesten. Als ik een harddisk moet vervangen scheelt het mij in ieder geval inbouwkosten.

  Bijdrager
  G-Force

  Het is helemaal niet moeilijk, maar de boel weer stofvrij krijgen achter de glasplaat is wel vrij lastig zonder de juiste spullen.

  Bijdrager
  syltheboy

  Nou, het is echt geen doen zo. Heb ik Leopard geïnstalleerd, installeer ik gelijk de updates, herstart m’n iMac en vervolgens blijft hij op het Apple logo steken met daaronder het ronddraaiende cirkeltje. Verder gebeurt er niets. Morgen zal ik eens proberen hoe het met m’n Windows partitie gesteld is. Als ik hierbij hetzelfde probleem krijg, dan kan ik er haast zeker van zijn dat m’n harde schijf zijn beste tijd heeft gehad.

  SSD lijkt me ook wel wat, maar momenteel vind ik dat te duur. Daarom wordt het toch een harde schijf van minimaal 1TB. Minder kan ook, maar ik vind 320GB (die er nu inzit) toch wat aan de krappe kant.

  Edit: Is deze harde schijf trouwens geschikt? En zijn Hitachi schijven een beetje goed, in mijn 15″ MacBook Pro zit er ook eentje. Maar dan 500GB.

  Hitachi Deskstar 1TB SATA300

  Bijdrager
  syltheboy

  Bij Amac vragen ze belachelijk veel geld voor een 1TB harde schijf (€ 95,-) en daarnaast zijn de inbouw-kosten ook schrikbarend duur (€85,-). Misschien dat MyCom het doet, maar ik wil wel dat ze weten waar ze mee bezig zijn. En anders Pro Warehouse, maar die is gevestigd in Amsterdam. Dat is voor mij ongunstig.

  Edit: Pro Warehouse rekent slechts € 60,- voor de harde schijf en € 25,- aan inbouw-kosten. Daar kost het dus minder dan de helft dan bij Amac. Schandalig vind ik het van Amac zo veel rekent.

  Bijdrager
  syltheboy

  Maakt het eigenlijk veel uit of ik een 5400rpm of een 7200rpm harde schijf neem. Een langzamere is vanzelfsprekend stiller dan een snellere, maar standaard mijn een 24″ iMac 2.8GHz (Early 2008) toch uitgerust met een 5400rpm harde schijf?

  Bijdrager
  G-Force

  Standaard zat er een 7200 rpm in. Ik zou er ook weer een 7200 in laten zetten.

  Bijdrager
  syltheboy

  Oké, maar maakt het nog uit welke harde schijf ik erin laat plaatsen? Zijn het gewoon dezelfde schijven die in normale computerkasten zitten?

  Edit: Ik zit nog te twijfelen tussen 1TB (€ 85,- incl. plaatsing) en 2TB (€ 150,- incl. plaatsing).

  Is dit een goeie?:
  Western Digital Harde Schijf Caviar Black – 2TB – 3.5inch

  Bijdrager
  Afroman

  Ja

  Bijdrager
  G-Force

  Ja het zijn gewoon dezelfde schijven, die WD schijf is prima.:)

  Bijdrager
  syltheboy

  Die kunnen ze bij Pro Warehouse dus voor € 150,- plaatsen. Maar goed, ik vraag me af of ik die extra ruimte wel nodig heb. 1TB zou ik sowieso wel prettig vinden en dan ben ik voor € 85,- klaar.

  Bijdrager
  syltheboy

  Zou het niet de Windows-partitie kunnen zijn die problemen geeft? Momenteel gaat het namelijk steeds fout en misschien moet ik er gewoon 1 partitie van maken. Dus gewoon de Windows installatie verwijderen en de hele schijf formatteren?

  Bijdrager
  G-Force

  Het kan geen kwaad om dat te proberen als je zeker weet dat de harde schijf niet defect is. Ik kan me alleen niet voorstellen dat een corrupte Windows partitie ervoor zorgt dat een complete schijf niet meer zichtbaar is of dat OS X dan gaat nukken.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 41)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.