Nieuw in iOS 11: half verborgen dark mode

Raymon op 07 juni 2017 7 reacties Laatste door Dennis

Een donkere interface voor iOS is een veelgehoorde wens. Apple heeft er zijn vingers niet aan durven branden, maar maakt in iOS 11 wel een beginnetje. Een nieuwe functie heet officieel geen dark mode, maar doet wel wat je van een dark mode verwacht.

De nieuwe functie heet “keer kleuren slim om” en maakt de interface donker, zodat witte schermen zwart worden. De kleuren van afbeeldingen, app-iconen, je wallpaper en video’s worden echter niet omgekeerd.

Dark mode door deels omgekeerde kleuren

iOS had altijd al een optie om de kleuren om te keren en die blijft beschikbaar, maar slim omkeren is nieuw. In iOS 11 is de nieuwe modus te vinden onder InstellingenAlgemeenToegankelijkheidAangepaste weergaveKeer kleuren omSlim. Het werkt in de meeste Apple-apps al aardig, maar externe apps worden nog niet ondersteund.

ios 11 dark mode keer kleuren slim om 001

De instellingen app. Links in gewone weergave, rechts met slim omgekeerde kleuren – Klik/tap voor groter.

De functie lijkt nog in de kinderschoenen te staan en dat is niet zo gek als je je bedenkt dat iOS 11 nog in betafase is. In de foto’s-app worden afbeeldingen bijvoorbeeld in een donkere interface getoond terwijl de foto zelf zijn originele kleuren behoudt. Ga je naar de bewerkingsmodus, dan wordt de foto zelf ook ineens met omgekeerde kleuren getoond.

ios 11 dark mode keer kleuren slim om 002

Klik/tap voor groter.

Bij video’s gaat met wisselend goed. Apps die de native videospeler van iOS gebruiken, hebben geen problemen. YouTube gebruikt een eigen videospeler en toont beelden nog met omgekeerde kleuren. In Safari gaat video goed, maar afbeeldingen nog niet.

ios 11 dark mode keer kleuren slim om 003

Klik/tap voor groter.

Apple heeft nog geen toelichting op de nieuwe functie gegeven. Het zou ons echter niet verbazen als in een komende WWDC-sessie over toegankelijkheid uitgelegd wordt hoe apps aangepast kunnen worden. (Tipgever: Niels)

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als beta voor ontwikkelaars. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden. Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

7 reacties

Profielfoto

Pjotr op 07 juni 2017

Joepie

Profielfoto

SunKeeper op 07 juni 2017

Yes, dit moet erin! Veel beter.

Profielfoto

seek op 07 juni 2017

Logisch alle dus ook externe apps moeten handmatig opnieuw gestyled worden.

Profielfoto

GT1988 op 07 juni 2017

Af en toe zie ik ook een zwart keyboard zonder dat ik aan de instellingen heb gesleuteld. Ziet er erg straks uit!

Profielfoto

MacbookTo op 07 juni 2017

Prima, ik gebruik nu vaak: keer kleuren om, als ik buiten in de zon zit.

Profielfoto

wensink op 07 juni 2017

Ik hoop dat het dan ook automatisch foto’s en video’s gaat herkennen in 3th party apps..

Profielfoto

Dennis op 10 juni 2017

Helaas worden webpagina’s in safari ook in omgekeerde kleuren getoond.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?