📱 10 jaar iPhone: 15 modellen, 2 gates, 3 revoluties, alle foto’s

Raymon op 30 juni 2017 17 reacties Laatste door midas

De iPhone bestaat tien jaar. In 2007 werd de eerste iPhone onthuld en sindsdien is er veel gebeurd. Apple heeft maar liefst 15 modellen uitgebracht, zichzelf door twee schandalen (gates) geworsteld en drie technische revoluties veroorzaakt.

Weet jij nog hoe de iPhone geëvolueerd is en welke revoluties Apple te weeg heeft gebracht? Dit zijn alle 15 iPhones van de afgelopen 10 jaar. 

iPhone (2007): de eerste revolutie

De eerste iPhone verscheen in 2007 en was het voorbeeld voor de moderne smartphone. Apple was de eerste fabrikant die een smartphone met multitouch-scherm uitbracht. Er was geen fysiek toetsenbord en slechts één belangrijke knop. De eerste iPhone was relevultionair, maar liep technisch achter op de concurrentie. De camera was slecht, het toestel had geen 3G, kon geen video opnemen en apps installeren was niet mogelijk.

iphone 2g (2007)

Klik/tap voor groter.

iPhone 3G (2008): tekortkomingen aangepakt

De volgende iPhone pakte een groot deel van de tekortkomingen van de eerste iPhone aan. Het toestel had 3G, een App Store en GPS. Het uiterlijk were subtiel gewijzigd, de achterkant bestond uit één stuk plastic en Apple introduceerde een witte variant.

iphone 3g (2008)

Klik/tap voor groter.

iPhone 3GS (2009): speed en video

Met de iPhone 3GS begon Apple zijn vaste ritme. Het ene jaar grote vernieuwingen, het andere jaar een S-model met verbeteringen onder de motorkap. De S bij 3GS stond voor “Snelheid” en het toestel was twee keer zo snel als zijn voorganger. De buitenkant van het toestel was ongewijzigd, net als het scherm dat nog steeds 3,5-inch en 480×320 pixels was. Aan de achterkant was een nieuwe 3,2 megapixelcamera te vinden. Die maakte een kleine revolutie mogelijk: de iPhone kon filmen in VGA-kwaliteit. In iPhone OS 3.0 werd het mogelijk om te kopiëren en plakken.

iphone 3gs (2009)

Klik/tap voor groter.

iPhone 4 (2010): revolutionair op meerdere gebieden

Het jaar 2010 was een revolutionair jaar voor de iPhone. Het toestel kreeg een compleet nieuw uiterlijk. Apple verving plastic door glas en aluminium en introduceerde een retina-scherm dat aanzienlijk scherper was. De iPhone 4 was ook de eerste iPhone met een selfiecamera voor FaceTime. Aan de binnenkant zat Apple’s eerste zelf ontworpen A4-chip die met iOS 4 ook kon multitasken. Het toestel had ook de nodige problemen. De witte variant kwam veel later uit door problemen met de camera en Apple had zijn eerste gate te pakken: antennagate.

iphone 4 (2010)

Klik/tap voor groter.

iPhone 4s (2011): Siri en Steve

De S stond in 2011 voor Siri en misschien ook wel een beetje voor Steve Jobs. De Apple-oprichter overleed één dag na de introductie van de iPhone 4s op 4 oktober 2011. Siri was zijn tijd ver vooruit, maar sprak nog geen Nederlands. De iPhone 4s werd verder voorzien van een nieuwe 8-megapixelcamera en opnieuw ontworpen antenne die de problemen met een wegvallende verbinding oploste.

iphone 4s (2011)

Klik/tap voor groter.

iPhone 5 (2012): de moderne basis

In 2012 introduceerde Apple wat volgens velen nog steeds het meest iconische iPhone-ontwerp is. De iPhone 5 werd voorzien van een aluminium buitenkant en een nieuw 4-inch scherm. Volgens Apple het ideale formaat, omdat je het nog steeds met één hand kon bedienen. De iPhone 5 was ook de eerste iPhone met een Lightning-connector. Apple nam afscheid van de 30-pins connector en dat veroorzaakte nogal wat ophef door onbruikbare accessoires en kabels.

iphone 5 (2012)

Klik/tap voor groter.

iPhone 5s (2013): de moderne revolutie

Hoewel het ontwerp van de iPhone 5s op een gouden kleur na ongewijzigd was, ontketende Apple de met dit toestel de grootste revolutie. Vingerafdrukscanner Touch ID (tegenwoordig ook op iPad en Mac) werd geïntroduceerd en Apple maakte als eerste fabrikant een chip die volledig 64-bits was.

iphone 5s (2013)

Klik/tap voor groter.

iPhone 5c (2013): Vreemde, plastic eend

Naast de iPhone 5s kwam ook een goedkoper broertje uit. De iPhone 5c aan de binnenkant een iPhone 5, maar verpakt in een nieuwe kleurrijke buitenkant die Jony Ive als “unapologetically plastic” omschreef. Niet alleen de iPhone 5c was een grote sprong in design, ook iOS 7 dat tegelijkertijd uitkwam rekende af met het donkere skeuomorphisme van iOS. De interface werd dun, helder en plat.

iphone 5c (2013)

Klik/tap voor groter.

iPhone 6 en 6 Plus (2014): Eindelijk groter

Nadat Samsung talloze phablets op de markt had gebracht, volgde Apple volgens velen ‘eindelijk’ met een grotere telefoon. De iPhone 6 was 4,7-inch en had een platter, ronder en dunner ontwerp. De 5,5-inch iPhone 6 Plus bezorgde Apple zijn tweede ‘gate’. Door het nieuwe, platte ontwerp was de telefoon makkelijker buigbaar. Bendgate was het Apple-schandaal van 2014.

iphone 6 (2014)

Klik/tap voor groter.

iPhone 6s (2015): De diepte in

De S-telefoon bracht in 2015 twee nieuwigheden. Het scherm kreeg 3D Touch, waardoor het niet alleen lang, maar ook stevig in te drukken was. De camera werd verbeterd met Live Foto’s, al voelen die nog steeds een beetje als een gimmick. Belangrijker is dat Apple de telefoon van sterker alluvium maakte en ‘bendgate’ definitief de baas was.

iphone 6s (2015)

Klik/tap voor groter.

iPhone SE: (2016): Klein is fijn

Begin 2016 kwam Apple met een verrassing. In maart werd de iPhone SE onthuld, een kleine en goedkope iPhone die op de iPhone 5s lijkt. Aan de binnenkant was het toestel een combinatie van de iPhone 6s en iPhone 6. Het 4-inch scherm viel bij veel mesen die nog niet aan een grotere telefoon toe waren in de smaak, maar de toekomst bestaat uit grotere iPhones.

iphone se (2016)

Klik/tap voor groter.

iPhone 7 (2016): De basis voor de volgende revolutie

Waar de iPhone 5 de basis legde voor nieuwe innovaties zoals Lightning en Touch ID, legt de iPhone 7 de basis voor de volgende generatie. De Home-knop is niet langer fysiek, het toetsen is waterbestendig en het 5,5-inch model heeft twee camera’s. Hoewel het uiterlijk niet veel afwijkt van de iPhone 6, legt de iPhone 7 de basis voor de volgende generatie iPhone en technieken als Augmented Reality die diepte gebruiken.

iphone 7 (2016)

Klik/tap voor groter.

iPhone ??? (2017): De volgende revolutie

Het is overduidelijk dat de iPhone 7 de basis voor de volgende revolutie legt. De virtuele home-knop kan in ieder oppervlak verwerkt worden, de dubbele camera met diepte gaat een belangrijke rol spelen bij Augmented Reality. Met een Depth API en ARKit in iOS 11 hint Apple naar nieuwe toepassingen die in de volgende iPhone pas écht zullen landen. Volgens de geruchten wordt het een iPhone 8 naast de iPhone 7s, maar wij zijn daar nog niet zo zeker van. (Zie → Waarom de ‘iPhone 8’ anders gaat heten)

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

17 reacties

Profielfoto

Jrn.- op 30 juni 2017

…prachtige vertyping: “relevultionair”.

Profielfoto

Jrn.- op 30 juni 2017

Oh was dit maar de enige typefout.. :x. Verder leuke samenvatting.

Profielfoto

GT1988 op 30 juni 2017

Volgens mij had de iPhone 4S een 5 megapixel camera en de iPhone 5 een 8 megapixel camera. 🤔

Profielfoto

iAmRenzo op 30 juni 2017

Wat een boel typefouten!

Anyway, de iPhone. Het blijft toch een bijzonder product. Hoe vaak ik wel niet moest ‘verdedigen’ dat Apple inderdaad niet vaak de eerst was maar wèl de gene die het allemaal groots maakte.
Maar de rek is er nu wel uit. Tijd voor een volgende stap, Apple?

Profielfoto

Polonium-210 op 30 juni 2017

Ik vond de 4s toch de mooiste.

Profielfoto

René Wissink op 30 juni 2017

Met de iPhone en alle apps die er zijn ging ook de fotografie een nieuwe weg in.
Snapchat, Instagram, Facebook, en Twitter om er een paar te noemen zouden niet staan waar ze nu zijn zonder die fotorevolutie.

Profielfoto

Broer T. op 30 juni 2017

Mooi compact overzicht Raymon. Dank.

Ik heb ooit een dure eed gezworen dat ik nóóit een T-Mobile-abonnement zou nemen. Daardoor uiteindelijk pas bij de 4S ingestapt. Maar we hebben hier nog de oude 3GS van mijn vrouw, veilig opgeborgen in een laatje:smile:

Profielfoto

Nilkes op 30 juni 2017

Bij de iPhone 4: “Het toestel had ook de nodige problemen. De witte variant kwam veel later uit door problemen met de camera (…)”.

Was dat niet vanwege de homeknop die nét niet dezelfde kleur wit had als de rest van het toestel, omdat ie door een andere fabrikant werd gemaakt, of omdat het materiaal anders was o.i.d.?

Profielfoto

hfolkertsma op 30 juni 2017

Fijn overzicht, maar oh oh oh wat waren de typefouten afleidend.

Profielfoto

Pokerface op 30 juni 2017

Mooi overzicht inderdaad, maar laat het even door iemand nalezen voordat je het online gooit. Scheelt een hoop ergernissen.

Profielfoto

neuerburg op 30 juni 2017

Polonium-210 6 uur geleden
Ik vond de 4s toch de mooiste.

Helemaal eens. Lekker compact. Zou ik zo weer nemen met een nieuwe processor. Hoop dat dit jaar de 8 uitkomt in drie maten ter vervanging van SE

Profielfoto

tomc op 30 juni 2017

Was dat niet vanwege de homeknop die nét niet dezelfde kleur wit had als de rest van het toestel, omdat ie door een andere fabrikant werd gemaakt, of omdat het materiaal anders was o.i.d.?

Kwam in feite door de proximity sensor. Deze was zichtbaar bij de witte iPhone, maar Apple wou een mooiere oplossing. Dit gaf echter problemen met de sensor en dus werd er uiteindelijk dan toch gewoon voor een uitsparing gekozen

Profielfoto

Dydefox op 30 juni 2017

Heb ze nu bijna allemaal, verzamelen is net zo verslavend als roken (en net zo duur). Lijkt wel alsof iedereen denkt dat alles van Apple ooit net zo veel geld waard is als de eerste Apple computer…

Profielfoto

Roybakker1999 op 30 juni 2017

@Dydefox
Hier ook een een verslaafde verzamelaar heb ze ook bijna allemaal. Vooral de nodige 2G’s

Profielfoto

Barika Cala Saidah op 01 juli 2017

Bedngate is en blijft gezever, talloze apparaten met op het eerste zicht een superieure structuur, zoals de HTC One M8, zijn met veel minder kracht te buigen.

Profielfoto

Dydefox op 01 juli 2017

@Roybakker1999
Ja, die 2g in “vreemde uitvoeringen” is zeldzaam aan het worden. Heb er eentje via eBay gekocht uit USA, keurig gekregen, maar de verkoper berichtte dat ie toch spijt had. Het is er een met een licht (dus wit) origineel beeldscherm, was een tester van Apple die niet ingeleverd is. 😉

Profielfoto

midas op 02 juli 2017

Vanaf 4 is t niks!

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?