Sonos onthult PlayBase-speaker voor TV’s

Raymon op 07 maart 2017 20 reacties Laatste door oldpeer

Sonos voegt een nieuw lid aan de familie van zijn draadloze speakersysteem voor thuis toe, de PlayBase. Deze speaker is ontworpen om onder een staande televisie te plaatsen en kan door middel van een optische kabel op het toestel worden aangesloten.

De behuizing zelf bevat tien drivers: drie tweeters, zes midrage en een woofer. De PlayBase is 58 mm dik en is gemaakt van polycarbonaat en glas, waarop een TV van maximaal 34 kg geplaatst kan worden.

Soundbar voor staande TV

De PlayBase bevat 43.000 kleine gaatjes aan de voor- en zijkant om het geluid door te laten. De PlayBase kan samen met een een Sonos Sub en twee Play:1-speakers een 5.1-configuratie vormen. Dat is echter niet binnen ieders budget, maar de PlayBase zelf moet meer dan voldoende zijn. Iedere driver heeft een eigen versterker die aangestuurd wordt door software om het geluid dat naar buiten komt precies te controleren. Het resultaat is een geluidsveld dat veel breder is dan de speaker zelf.

PLAYBASE setup 001

Klik/tap voor groter.

Er zijn drie poorten aan de achterzijde: Ethernet, optische audio- en natuurlijk stroom. Naast de primaire functie van home theater, kan de speaker worden gebruikt met de Sonos-app voor het afspelen van muziek via onder andere Spotify en Apple Music.

Liefhebbers van home cinema zullen het ontbreken van ondersteuning voor CEC (dat de bediening van apparaten die via HDMI op de TV aangesloten zijn vereenvoudigt met één afstandsbediening) betreuren. Ook DTS multichannel audio is opvallend afwezig. Een woordvoerder Sonos legt uit dat de fabrikant zich in eerste instantie richt op gebruikers van streamingdiensten zoals Netflix en Hulu, waar DTS over het algemeen niet beschikbaar is.


 
Volgens Sonos heeft 70 procent van de huishoudens hun TV niet opgehangen, ze hebben dan ook weinig aan een PlayBar, die gemaakt is voor bevestiging onder televisies. De PlayBase is in dat geval een prima alternatief. De speaker gaat € 799 kosten en komt in zwart of wit, de verkoop start 4 april.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

20 reacties

Profielfoto

KR1275 op 07 maart 2017

Is Sonos ook van Apple?

Profielfoto

Raymon [moderator] op 07 maart 2017

Nee, Sonos is een onafhankelijk Amerikaans bedrijf, maar heeft wel producten die kwa premium look and feel aansluiten bij Apple. Het wordt ook in de Apple Store verkocht (en is ons favoriete speakersysteem ;-))

Profielfoto

Bas Derksen op 07 maart 2017

Godsamme ik denken steeds dat er Soros staat; erg vreemde headlines krijg je dan

Profielfoto

KR1275 op 07 maart 2017

Ik deel die mening niet, en persoonlijk vind ik het bericht ook raar: erg veel folderpraat. Het lijkt op 1) persoonlijke voorkeur of 2) sporsorwerk. Koop ‘m anders en test ‘m.

De hele mediamarkt staat vol met deze soundbars, al dan niet draadloos. Veel merken leveren veel betere, vaak voor minder geld. Besteed daar dan ook aandacht aan.

Profielfoto

Raymon [moderator] op 07 maart 2017

Ik deel die mening niet, en persoonlijk vind ik het bericht ook raar: erg veel folderpraat. Het lijkt op 1) persoonlijke voorkeur of 2) sporsorwerk. Koop ‘m anders en test ‘m.

De hele mediamarkt staat vol met deze soundbars, al dan niet draadloos. Veel merken leveren veel betere, vaak voor minder geld. Besteed daar dan ook aandacht aan.

Het is aan de hand van een persbericht geschreven, maar geen sponsored post (daar doen we haast niet aan). Ik heb door het ontbreken van DTS multichannel en waarom dat precies zo is nog getracht wat aan het “standaard persbericht herschrijven” toe te voegen.

Zodra de speaker beschikbaar is ga ik ‘m laten testen door mijn ouders (50’ers, weten hoe je een iPhone en iPad gebruikt, maar verder niet echt into tech) om de claims van eenvoudigheid etc van Sonos eens te evalueren door non-techies.

OMT is niet echt het medium voor speakertests. Dit lijkt me meer iets voor de consumentenbond ofzo. Die hebben tientallen onderzoekers in dienst. Zo’n test zou dagen duren en dan zou er dagen niets op OMT verschijnen. Er zitten maar zoveel uur in de week waarin ik betaald wordt om te schrijven. Daarom verschijnen vooral individuele merken die ons (en aan de metrics te zien onze lezers) aanspreken en Sonos is daar één van.

Profielfoto

Shmoo op 07 maart 2017

Is Sonos ook van Apple?

.
Nog niet!

Binnen nu en 2 jaar wel en zo niet dan wordt Sonos binnenkort wel Apple. Want ze doen alles wat Apple vroeger ook deed.

Profielfoto

Shmoo op 07 maart 2017

Wat ik mij afvraag…

Stel ik koop een Sonos Play 1 speaker om te beginnen, kan ik die dan op mijn bureau zetten en als standaard speaker aan mijn Mac mini koppelen of is dat enkel voor AirPlay en Spotify wireless muziek af te spelen.

Nu heb ik van die goedkope Logitech speakertjes en die doen het verder prima, zoveel geluid komt er niet uit de computer maar als bezoek komt dan schuif je ze liever even achter het gordijn. Zeg maar.

Profielfoto

Raymon [moderator] op 07 maart 2017

@Shmoo: De Play:1 heeft geen lijn-ingang (de Play:3 en Play:5 wel) en de Sonos-app speelt op de Mac alleen muziek en niet system wide audio. Er zijn volgens mij wel onofficieel manieren om de gehele output van je Mac naar de Sonos te sturen, maar dat is onofficieel een hacky.

Profielfoto

Shmoo op 07 maart 2017

Oké, dat moet ik niet hebben.

Dat wacht ik wel een tijdje dat ik ook mijn TV en dat soort dingen ga vervangen. Dan wil ik het ook in een keer goed doen.

Profielfoto

langbeest op 07 maart 2017

Play 3 heeft geen audio ingang

Profielfoto

Pixies op 07 maart 2017

Klopt, alleen de Play 5 heeft een line-in. Ik heb de laatste versie van de Play 5 via line-in aangesloten op de tv. Daarnaast gebruik ik ‘m om muziek te streamen. Inmiddels heb ik alle oude hifi-componenten en speakers de deur uit gedaan. Bevalt uitstekend!

Profielfoto

Renato55 op 07 maart 2017

Hallo Raymon, wat is dat voor stigmatiserende nonsens dat 50 ers nog net weten hoe een iPhone of iPad werkt en verder niet into toch zijn. Deze 50 er wil je met alle plezier uitdagen🤓

Profielfoto

Ruwepit op 07 maart 2017

Nee, Sonos is een onafhankelijk Amerikaans bedrijf, maar heeft wel producten die kwa premium look and feel aansluiten bij Apple. Het wordt ook in de Apple Store verkocht (en is ons favoriete speakersysteem ;-))

Totaal niet mee eens. Wat een onzin zeg.
Dat deze middelmatigheid het tot jullie favoriete speakersysteem geschopt heeft zegt mij voldoende.
Waarom krijgt het hier elke keer een podium? Kruip eens onder de steen uit en kijk eens naar bv Bluesound. Als je tenminste verder wilt kijken dan alleen maar look en feel.

Profielfoto

bartvdv op 08 maart 2017

Je doet al de moeite om je huis wat hip in te richten en dan zet je domweg je TV met zijn lelijke voet op de luidspreker. Oogstrelend is anders.

Profielfoto

ageman op 08 maart 2017

Heb onlangs soundbar en 2 play1 gekocht. Je kunt je iTunes lib beschikbaar maken via de sonos app. App is er voor iOS maar ook voor Os x en werkt prima!
Ben erg onder de indruk van het gebruikersgemak!
(is idd niet goedkoop)

Profielfoto

Toine van rijthoven op 08 maart 2017

@Ruwepit; Ik ben erg benieuwd naar de reviews waaruit blijkt dat het geluid van de Sonos een ‘middelmatigheid’ is. Toen ik de mijne vorig jaar na veelvuldig vergelijken met ca 30 andere systemen (o.a. Bose, Yamaha, JBL) kocht heb ik er op dat moment niet een gevonden die een betere overall sound had. Bluesound lijkt overigens geen playbar te hebben en is NOG duurder dan Sonos maar NAD, (zij zitten achter dit bedrijf) was vroeger al niet goedkoop.

Profielfoto

Shmoo op 08 maart 2017

Het is altijd grappig dat mensen denken dat je speakers voor 700,- kunt verkopen en een omzet van 75 miljoen kunt draaien door complete rotzooi te verkopen dat andere merken kunnen aanbieden voor 250,-

Waarom lukt mij dat dan nooit. Ik vertel hier op een dag waarschijnlijk 80% bullshit en waarom wilt mij niemand dan 200,- per regel betalen?
Ik wil best wel een rokje aandoen voor het sexy effect zodat het ook allemaal heel mooi oogt als het toch enkel design is waar het om draait.

Profielfoto

John'47 op 08 maart 2017

twee reacties op dit draadje
1. ik kreeg van soos mail dat ik bij voorintekening nu al de planbar kan bestellen; nu heb ik al heel wat soos spul omdat het gemakkelijk is, maar ik vind het geen wifi. ik ga er dus niet nog meer bij bestellen. (ik heb de bass box, twee modellen een en vier modellen vijf)
2. ik ben 70, geen ict-er, ook nooit geweest, maar handiger met techniek en automatisering dan de gemiddelde twintiger of dertiger. De opmerking of de zielige 50tigger vind ik dus gebakken lucht.

Profielfoto

Ruwepit op 08 maart 2017

@Ruwepit; Ik ben erg benieuwd naar de reviews waaruit blijkt dat het geluid van de Sonos een ‘middelmatigheid’ is. Toen ik de mijne vorig jaar na veelvuldig vergelijken met ca 30 andere systemen (o.a. Bose, Yamaha, JBL) kocht heb ik er op dat moment niet een gevonden die een betere overall sound had. Bluesound lijkt overigens geen playbar te hebben en is NOG duurder dan Sonos maar NAD, (zij zitten achter dit bedrijf) was vroeger al niet goedkoop.

Toine, je had zelf ondertussen Google kunnen checken. Er is echt wel beter te koop.
Daarbij, serieus 30 andere systemen a la Sonos?
Prijzen van Bluesound en Sonos liggen echt niet zo ver uit elkaar maar dan heb je wel oa. Hi-Res

Trek het je niet aan…het is meer richting OMT gericht, dat elke keer erg selectieve alleen maar Sonos behandeld. Is het niet de apparatuur dan is het wel een update van de Sonos App met zaken die echt niet nieuw zijn en andere systemen al lang kennen.

Profielfoto

oldpeer op 09 maart 2017

@ ruwepit
waarom doe je zo woest tegen omt? je leest de artikelen op de site vrijwillig, hoeft er niet voor te betalen, kunt overslaan wat je wil overslaan, ze staan niet aan je deur om een sonos te verkopen. kortom je krijgt gratis nieuws en info, en kunt daarmee doen wat je wilt.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?