Mazda: CarPlay met terugwerkende kracht

Raymon op 15 maart 2017 9 reacties Laatste door mazda G-TM

Als een van de laatste auto­fabrikanten heeft Mazda zijn plannen voor de integratie van Apple CarPlay concreet gemaakt. De eerste modellen met integratie voor iOS-apparaten zijn binnenkort beschikbaar en oudere auto’s krijgen CarPlay met terugwerkende kracht.

De Japanse fabrikant zei tijdens de presentatie van de nieuwe CX-5 (2017) CarPlay breed te gaan uitrollen. Niet alleen als optie bij de CX-5, maar bij een groot aantal voertuigen die sinds 2014 zijn geleverd.

Mazda Connect

Alle auto’s die uitgerust zijn met het Mazda Connect-systeem komen in de loop van het jaar in aanmerking voor een CarPlay-update. Een woordvoerder van Mazda zegt tegen de Amerikaanse site Cars.com dat er in uitzonderlijke gevallen slechts een kleine hardwarematige upgrade nodig zal zijn. De eerste auto die met Mazda Connect geleverd werd, was de Mazda3 uit 2014.

carplay-16x9

Klik/tap voor groter.

Toyota als laatste weigeraar

Mazda is sinds de lancering van CarPlay in 2014 partner van Apple, maar heeft er lang over gedaan om de uitrol van het systeem te beginnen. Naast CarPlay krijgen de voertuigen overigens ook de beschikking over Android Auto. De meeste fabrikanten combineren de systemen van Apple en Google.

Met Mazda aan boord, is Toyota de enige fabrikant die pertinent weigert CarPlay of Android Auto aan te bieden. De fabrikant blijft vertrouwen op zijn eigen Entune-systeem. CarPlay is inmiddels in meer dan 100 automodellen verkrijgbaar, vaak als betaalde upgrade van het entertainment­systeem. Apple houdt op zijn website een lijst bij met compatibele voertuigen. Vreemd genoeg is de Nederlandse versie verwijderd, maar de Duitse lijst werkt en is een goede graadmeter voor Europa.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

9 reacties

Profielfoto

Appelschil op 15 maart 2017

En dus ook geen nieuwe Lexus-modellen met CarPlay. Jammer.:(

Profielfoto

maconly op 15 maart 2017

Alfa Giullia gereden maar niet gekocht vanwege geen carplay.

Profielfoto

Joid op 15 maart 2017

Renault staat ook niet op die lijst.

Profielfoto

steveb op 15 maart 2017

100 modellen met CarPlay
Dat is echt niets
Sommige merken hebben meer dan 15 modellen
En er zijn meet dan 80 merken.
Aan dit thempo zijn we eind van de eeuw met moeite in de helft van alle auto’s met deze mogelijkgeden

Profielfoto

spacefreek op 16 maart 2017

De eerste auto die met Mazda Connect geleverd werd, was de Mazda3 uit 2014.

Heel mooi dat dit met terugwerkende kracht wordt gedaan door Mazda, niet verwacht dat mijn auto hier nog voor in aanmerking zou komen.

Profielfoto

Triumph op 16 maart 2017

Ha, zelfs mijn Opel Karl heeft Apple Carplay Alleen jammer dat je als je de CarPlay functies wilt gebruiken hem bedraad moet aansluiten op je iPhone.

Profielfoto

knekkie op 17 maart 2017

Volgens mij gaat het niet zo vlotjes met de overname van CarPlay

Profielfoto

AdvanDongen op 29 juli 2017

Het is nu bijna augustus.
Weet iemand wanneer CarPlay voor Mazda beschikbaar komt?

Profielfoto

mazda G-TM op 05 september 2017

Nu alweer begin September. net Mazda Nederland gebeld, zij wisten nog niets maar aan het praten merkten ik wel dat het er wel aankomt, Ze hebben blijkbaar gewoon nog niet een datum. Maar ik hoop toch wel dit jaar nog…:smile:

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?