Apple Pay op weg naar Duitsland en Italië

20 reacties

Apple Pay wordt langzaam in Europa uitgerold. Na het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Spanje en Frankrijk vorig jaar, bereidt Apple een lancering van zijn betaaldienst in Duitsland en Italië voor. Blijkt uit bijgewerkte supportdocumenten voor de twee landen.

Officieel heeft Apple nog niets aangekondigd (wellicht tijdens het event in maart?) maar de eerste hints zijn er. Pagina’s met Apple Pay-ondersteuning bevatten nu lokaal relevante informatie voor Duitsland en Italië.

De supportpagina voor Duitsland werd op 14 februari bijgewerkt en bevat nu vertaalde screenshots en content. Ook de Italiaanse pagina is volledig vertaald en aangepast. Ter vergelijking: de Nederlandse supportpagina voor Apple Pay bevat onvertaalde teksten en screenshots waarop Amerikaanse banken en credit cards vermeld staan.
pay-duitsland-001
De pagina’s bieden nog geen informatie over de lanceerdatum of deelnemende banken. Dat een uitrol in Duitsland en Italië aanstaande is, lijkt echter steeds duidelijker. Daarna Nederland? Wij hopen met je mee ?

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Vaarkamp

  Zou wel super zijn als het in Nederland uitkomt. Scheelt weer bij betalen.

 • Profielfoto
  NI3LS

  De hoop op een Nederlandse release op korte termijn heb ik allang opgegeven. Wat ik zonde vind, want ik heb er alle geschikte devices en kaarten voor.

 • Profielfoto
  Imade

  Apple moet gewoon bekennen dat Apple Pay geflopt is… want als dit geen flop is… hoezo dan zo’n trage rollout?

 • Profielfoto
  icegodd

  helaas in Australië

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple moet gewoon bekennen dat Apple Pay geflopt is… want als dit geen flop is… hoezo dan zo’n trage rollout?

  .
  Dat heeft daar helemaal niets mee te maken. Deze betalingen verlopen via het creditcard betaalsysteem waar Visa en Mastercard gebruik van maken.

  Wij in Nederland zijn geen creditcard-land. Wij gebruiken maar heel zelden een creditcard alleen wanneer we naar het buitenland gaan, zakelijk en of als we online iets prijzig kopen (verzekering) of weer in het buitenland online iets moeten betalen.

  Wij zijn veel meer van het iDEAL en pinnen omdat dit direct zit aangesloten op ons Nederlands betaalsysteem (IBAN).

  Apple Pay is dus gewoon een verkapte creditcard betaling. Wanneer jij nu bij de ING zit en er staat rechtsonder op het bankpasje geen Visa of Mastercard logo dan kun je dat bankpasje nooit gebruiken voor Apple Pay in de toekomst en kun je beter nu al een nieuw pasje aanvragen die dat wel heeft. Bijvoorbeeld een Businesscard van ING of een creditcard van ING koppelen aan je betaalrekening.

  Mensen denken dat ze straks gewoon hun bankpasje kunnen scannen in Apple Pay en dan met Apple Pay betalen ipv met de pin maar dat zijn twee compleet verschillende transacties. Apple Pay maakt gebruikt van de payment provider waar creditcardmaatschappijen gebruik van maken om internationaal geld over te boeken. Het zou namelijk veel te veel geld kosten wanneer Apple in elk land Apple Pay zou moeten integreren met het bankstelsel van dat land. Wij hebben IBAN in Duitsland hebben ze weer iets anders en in Amerika zijn creditcard de normaalste zaak van de wereld.

  Dit is het verschil tussen een bankpas en een creditcard. Rechtsonderaan het logo.
  Op normale Euro/wereldpasjes staat het Maestro logo en op een creditcard staat daar het Mastercard logo (en bij sommige banken Visa)
  Deze Businesscard kun je straks wel aan Apple Pay koppelen dat oranje (normale) pasje niet.

 • Profielfoto
  Hemmik

  Dat heeft daar helemaal niets mee te maken. Deze betalingen verlopen via het creditcard betaalsysteem waar Visa en Mastercard gebruik van maken.

  Niet enkel Visa en Mastercard. In Canada worden 4 systemen ondersteund. Mastercard, Visa, American Express en Interac. De laatste is een Canadese variant op Maestro/V-Pay en is een Debet-systeem, soms compatible met Maestro. Dit betekent niet dat Maestro momenteel ondersteund wordt, maar wel dat Apple voor bepaalde landen ondersteuning inbouwt voor alternatieve betalingsnetwerken. Hopen dat ze dit ook willen doen voor Maestro.

  bronnen:

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Shmoo Niet waar. Ik woon in Amerika en gebruik geen credit card maar mijn gewone bankpas en werkt gewoon. In Amerika heet dat Debit card en wordt gewoon ondersteund.

 • Profielfoto
  maessam

  Apple Pay is zo easy. Ik betaal hier in Spanje tegenwoordig nagenoeg alles met mijn telefoon of Watch.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple pay is erg makkelijk, maar grote problem is dat Wamart het niet ondersteund. ZIj hebben een Eigen system dat niet echt goed werkt. Ook Target komt met eren Eigen system. Dat maakt Apple pay stukken minder handig. Heel veel mesnen kopen bij walmart en op die manier verliest Apple toch een belangrijke deel van de markt.

 • Profielfoto
  la1974

  Nederland heeft geen eigen betaalsysteem meer. Wij zijn onderdeel van het Europese SEPA en maken gebruik van IBAN. IBAN staat voor International Bank Account Number. Dit is de betaalstandaard binnen het SEPA (dus ook Nederland) gebied.

  Dit betekent o.a. dat als je voor 15:00 uur een betaling doet die dezelfde dag is bijgeschreven. Niet alleen in Nederland maar in alle landen die zijn aangesloten bij SEPA.

  In de VS werkt Apple Pay ook met een aantal debit cards (zoals onze pinpassen).

  Het lijkt mij dus dat alleen ‘politieke/commerciële’ redenen in de weg staan voor de introductie van Apple Pay in Nederland.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Deze discussie heb ik al eens gehad met mensen maar ze willen het niet begrijpen dat het niets uitmaakt hoe je een kaartje noemt het gaat om het verloop van de transactie en over welke verbinding dat deze verloopt. Wat wij als debit of debetkaart zien is enkel een term die we er aan koppelen omdat er geld van een X fixed bedrag wordt afgeschreven. Je moet je niet focussen op de term debetkaart want koppel je creditcard van de ING aan je bankrekening zodat elke transactie met de creditcard meteen van je bankrekening wordt afgehouden en dan heb je ook een debetkaart.

  Ik zou zeggen, vraag het aan Koen? Nee iemand anders van de OMT oprichters is ook eigenaar van Mollie die kan dit waarschijnlijk nog veel beter uitleggen. Er zijn verschillenden betaalsystemen in de wereld (Payment Providers) en die hebben allemaal hun eigen betaalverbindingen heen en weer en die passen ook niet eenvoudig op elkaar want dat kost geld. Om gebruik te maken van zo’n betaalverbinding moet je als bank of financiële instelling licenties afsluiten met de eigenaar van dat systeem.
  De ING kiest voor het bedrijf achter Mastercard (wat ook Maestro is) hierdoor hebben ze al hun betaalverkeer in één contract zitten en kunnen ze hun klanten zowel betaalpassen om wereldwijd mee te pinnen via het Maestro concept en creditcards aanbieden in hun eigen huisstijl zodat het lijkt op de voorgrond dat je een creditcard van ING krijgt en niet van Mastercard, dat verlaagt de drempel om een creditcard te nemen wanneer deze van je ING bank is en niet direct van een creditcardmaatschappij. Andere banken nemen alleen een contract bij Maestro voor het reguliere betaalverkeer (pinnen wereldwijd) en sluiten daarnaast een deal met VISA voor het aanbieden van creditcards, dan heb je twee contracten met dit soort bedrijven maar nog steeds dezelfde mogelijkheden.

  Kijk naar de feiten:

  1)
  Apple is al jaren bezig met hun klanten te forceren om hun creditcards aan hun AppleID’s te koppelen. Het Family Sharing gebeuren, je kunt veel meer mogelijkheden bedenken om te controleren of iemand familie van elkaar is en welke AppleID’s bij elkaar horen maar Apple kiest bewust voor creditcard verificatie. Dan schreeuwt het bedrijf op het podium dat ze HET bedrijf in de wereld zijn met de meeste creditcards gekoppeld aan persoonlijke AppleID’s. Schijnbaar was dat dus heel erg belangrijk voor Apple en een doelstelling voor het bedrijf. Alle frustraties die er zijn van mensen die om een creditcard gevraagd worden tijdens het aanmaken van een AppleID en de aankoop van een app. Je moet dan al jaren een soort trucje verzinnen om daar onderuit te komen. Dit heeft natuurlijk allemaal een reden, Apple gaat jou ook niet 25 keer vragen voor je pincode of wachtwoord tijdens het installeren van een OS of update omdat het irritant is.

  2)
  Google eens: Apple Pay + het land waar het actief is. Klik daarna op toon afbeeldingen in Google. Er is in de hele wereld (waar Apple Pay actief is) geen enkel voorbeeld te vinden waar je een foto ziet van iemand die zijn/haar bankpasje koppelt aan Apple Pay waar niet het Visa of Mastercard logo opstaat. En ja mogelijk ook American Express maar dat is enkel een creditcardmaatschappij geen bank zoals de ING dus daar is helemaal geen verwarring dat het om een creditcard gaat en niet om een regulier bankpasje. Deze creditcardmaatschappijen zitten sowieso al op dat systeem omdat ze totaal geen ander systeem hebben.

  3)
  Twee weken geleden verscheen het bericht over ING in Australië. Hoofd Apple Pay bij Apple zei in een interview dat ze mensen ziet switchen van bank alleen om Apple Pay te kunnen gebruiken en dat zal best kunnen kloppen maar ik vraag mij dan af, als je toch gewoon je betaalpas kunt koppelen waarom zou je dan überhaupt willen switchen van bank? Mogelijk omdat bij bank X een creditcard koppelen aan je betaalpakket veel duurder is dan bij andere banken daar zit namelijk best wel wat verschil in. Volgens mij moet iedereen elke maand geld betalen aan zijn/haar bank, 5 tot 15,- aan service + paskosten. Die prijs is verschillend en afhankelijk van wat je allemaal doet met je bankrekening en de opties die je koppelt, zodra er een creditcard bijkomt gaat die prijs omhoog. Vrij logisch.

  4)
  Ken je nog de 3V card die nu is opgeheven omdat er zoveel fraude mee gepleegd werd. Dat was een pre-paid creditcard en die kon je WEL aan iTunes koppelen om er mee te betalen. Kijk eens, daar hebben we het logo weer, rechtsonderdaan op de pas omdat ook deze kaart/dienst gebruik maakte van datzelfde betaalverkeer en een affiliatie heeft met Visa.

  5)
  Dan zijn er nog de support documenten op de website van Apple over het instellen van Apple Pay. (Zwitserland is in het Duits) Daar staat mooi omgeschreven hoe je met één druk op de knop je huidige kaart die gekoppeld is aan iTunes kunt koppelen aan Apple Pay. Ook staat er mooi omgeschreven welke creditcards je kunt gebruiken + welke deelnemende banken met debetcards maar de term debitcard is niet meteen een pinpas. Dat kan ook een creditcard zijn die gekoppeld is aan je bankrekening zodat het geld meteen wordt afgehouden.

  Dan is er nog dit uit Engeland.

  When you add your RBC Bank debit and credit cards to Apple Pay, the number from your plastic card(s) is replaced with a secure digital number (also called a token).

  The number is singular… en wat zouden ze bedoelen met het nummer ? Welk nummer bij een betaalverkeer is zo belangrijk dat je het moet beveiligen? Waarom zou je een bankrekeningnummer, wat ook een nummer is vervangen met een secure digital nummer (token) ? je pincode of wachtwoord daarentegen zou wel zo’n nummer zijn die je extra wilt beveiligen en veranderen in een token maar je pincode staat nooit op je kaart. Bij creditcards daarentegen staat vaak op de achterkant die 3 cijferige code die je nodig hebt om de transactie te voltooien. Dat is je pincode en die staat op de kaart.
  Als ik nu 1Password open en ik klik op de creditcard die ik veel gebruik dan zie je dat alle gegevens gewoon open en bloot te zien zijn maar dat 3 cijferige nummer heeft een password field en is onzichtbaar gemaak omdat dit je ‘pincode’ verificatie is.

  Dit systeem werkt namelijk hetzelfde als al die API’s in apps waarmee je bijv. kunt inloggen met je Facebook, Google of Twitter account. Je vult dan je account gegevens in maar je wachtwoord wordt vervangen door een token. Flikker je de app van je telefoon is de verbinding meestal meteen verbroken + mocht iemand je telefoon vinden/stelen dan hebben ze wel je token + verbinding met die telefoon maar niet je wachtwoord terwijl jij gewoon bij Google op de website kunt inloggen met je wachtwoord en op afstand de verbinding (token) verbreken waardoor de verbinding die men heeft met de app + dienst compleet waardeloos wordt. Dit is volgens mij ook mogelijk als je inlogt op iCloud.com. Daar zie je al je devices die verbindingen hebben met jouw AppleID en jij kunt deze verbindingen verbreken wanneer de producten onbruikbaar worden. Dropbox heeft ook zo’n systeem op de website waar je devices kunt ontkoppelen met de dienst.

  6)
  Je kunt betaal of pintransacties niet automatiseren omdat wij in Nederland zo’n stomme Reader nodig hebben om een getal te genereren + altijd je pincode. Dus stel je zou een bankpasje koppelen aan Apple Pay dan moet je ergens binnen die stap van toevoegen ook je pincode invoeren anders kan Apple Pay nooit een transactie maken. <– Dat is natuurlijk iets dat banken nooit zullen toestaan. Hier doen ze juist heel veel voorlichting op dat je NOOIT je pincode mag afgeven, zelfs niet aan een bankmedewerker. Dat zit zelfs niet in het DNA van Apple dat ze je zouden vragen om een pincode.
  Kortom, het is technisch onmogelijk om pintransacties bij de kassa of pinautomaat te automatiseren zonder het opslaan van je pincode.

  Dat zijn denk ik wel voldoende feiten om aan te tonen dat Apple Pay gekoppeld is aan de payment provider waar creditcards gebruik van maken.

  En ja, iedereen kan gewoon een creditcard aanvragen bij zijn/haar bank en deze koppelen wanneer de bank toestemming krijgt van Apple om Apple Pay te gebruiken. Daarna zal je vast wel ergens in binnen je internetbankieren kunnen instellen dat alle betalingen met die creditcard direct worden afgehouden van je betaalrekening waardoor het gewoon lijkt alsof je aan het pinnen bent maar het feit is wel dat je aan het einde iets meer aan bankkosten moet gaan betalen voor die creditcard en dat is bij elke bank verschillend vandaar dat mensen ook switchen van bank wanneer ze Apple Pay willen gaan gebruiken.
  Betaal je nu al voor z'n creditcard dan zullen je kosten natuurlijk niet veel oplopen of helemaal niet. Maar heb je nu geen creditcard in je pakket dan gat het je wel iets meer kosten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Shmoo Niet waar. Ik woon in Amerika en gebruik geen credit card maar mijn gewone bankpas en werkt gewoon. In Amerika heet dat Debit card en wordt gewoon ondersteund.

  .
  Maak dan eens een screenshot van je kaart in Apple Pay.

  Waarschijnlijk noemt jouw bank het geen creditcard maar je betaling verloopt wel via het creditcard systeem op de achtergrond zonder dat jij het weet en daar is verder niets mis mee een betaling is een betaling.

  Zie de ING Businesscard hierboven op de afbeelding. Die heet bij ING natuurlijk ook gewoon een bedrijfskaart of zoiets maar het systeem dan op de achtergrond gebruikt wordt is echt wel hetzelfde als dat gebruikt wordt door creditcardmaatschappijen. Je ziet dat ook aan de layout van de rekeningnummers op de pasjes zelf. Naast het logo rechtsonder aan.

 • Profielfoto
  Hemmik

  2)
  Google eens: Apple Pay + het land waar het actief is. Klik daarna op toon afbeeldingen in Google. Er is in de hele wereld (waar Apple Pay actief is) geen enkel voorbeeld te vinden waar je een foto ziet van iemand die zijn/haar bankpasje koppelt aan Apple Pay waar niet het Visa of Mastercard logo opstaat. En ja mogelijk ook American Express maar dat is enkel een creditcardmaatschappij geen bank zoals de ING dus daar is helemaal geen verwarring dat het om een creditcard gaat en niet om een regulier bankpasje. Deze creditcardmaatschappijen zitten sowieso al op dat systeem omdat ze totaal geen ander systeem hebben.

  Klopt dus niet. Zie post hierboven. In Canada werkt het ook met Interac, een systeem dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Maestro. Blijkbaar staat Apple open voor het ondersteunen van andere netwerken dan Mastercard, American Express en Visa.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Shmoo Niet waar. Ik woon in Amerika en gebruik geen credit card maar mijn gewone bankpas en werkt gewoon. In Amerika heet dat Debit card en wordt gewoon ondersteund.

  .
  Maak dan eens een screenshot van je kaart in Apple Pay.

  Waarschijnlijk noemt jouw bank het geen creditcard maar je betaling verloopt wel via het creditcard systeem op de achtergrond zonder dat jij het weet en daar is verder niets mis mee een betaling is een betaling.

  Zie de ING Businesscard hierboven op de afbeelding. Die heet bij ING natuurlijk ook gewoon een bedrijfskaart of zoiets maar het systeem dan op de achtergrond gebruikt wordt is echt wel hetzelfde als dat gebruikt wordt door creditcardmaatschappijen. Je ziet dat ook aan de layout van de rekeningnummers op de pasjes zelf. Naast het logo rechtsonder aan.

  Moet je me wel even uitleggen hoe je een screenshot maakt van je wallet

 • Profielfoto
  Shmoo

  Homeknop + aan/uit knop tegenlijk indrukken maakt een screenshot van je scherm.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Hemmik

  Je staart je blind op termen en speciale diensten maar kijken niet hoe deze functioneren.

  Interac Debit on Apple Pay is now available at ATB Financial, BMO, CIBC, Desjardins, L’Alliance, RBC, Scotiabank, TD and UNI. Other financial institutions will follow, and you can follow us on social media for regular product news and announcements.

  Interac is gewoon een speciale online dienst (zoals PayPal) dat zich helemaal richt op het aanbieden van contactloos en international betalen dat doet PayPal ook alleen niet contactloos. Je koppelt aan deze dienst een van de echte banken waar jij klant van bent in bold/quote hierboven aan deze dienst en dan betaal je met deze fancy Interac dienst contactloos of gemakkelijker wereldwijd en regelen zij dat het geld afgeschreven wordt van je rekening. Kortom wat je feitelijk doet hier is met duizenden mensen betalen met de creditcard van Interac bank en deze dienst gaat dan op de achtergrond alle transacties gedaan met hun creditcard koppelen aan de accounts/profielen in hun systeem en bankrekeningen die erbij horen zodat er automatische incasso’s volgen. Dit is ideaal voor mensen die geen creditcard op hun naam willen of kunnen krijgen of gewoon geen willen afsluiten bij hun bank maar toch gebruik maken van diensten als Apple Pay en andere hippe diensten die er ontstaan in deze tijd.

  Kijk eens naar de afbeelding in Wallet. Een vrijwel blanco kaart en als je gewoon oplet zie je dat het rekeningnummer in het midden een creditcard nummer is. Er zijn geen bankrekeningen in de wereld die deze layout hebben van cijfers.
  Dit is dus gewoon een universele creditcard die je met duizenden mensen tegelijk gebruikt. Zoals Bunq? ook in Nederland werkt. Dat is één gezamenlijke IBAN rekening waar iedereen een account aan koppelt.

 • Profielfoto
  Hemmik

  @Shmoo

  Interac is niet enkel een online dienst zoals Paypal. Het is een in de jaren 80 door Canadese banken opgericht debit card systeem. Daarnaast bestaan er ook Maestrokaarten met een dergelijke opbouw van cijfers, en dit is toch echt een credit card. Daarnaast werkt Apple Pay met Tokenization dus uiteindelijk maakt het oorspronkelijke formaat van een rekeningnummer helemaal niets uit.

  ps. Bunq heeft geen creditcards, maar enkel debet. Ook is het geen enkele IBAN maar heeft iedereen z’n eigen IBAN aangezien ze geen een banklicentie hebben.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt wat je daar zegt over Bunq, ik heb ook nergens gezegd dat ze dat wel zijn. Maar daarom is Bunq ook officieel een bank geworden om toegang te krijgen tot dat systeem in Nederland. Als Apple Pay toegang zou krijgen het IBAN systeem dan moet Apple Pay ook net als Bunq in Nederland een banklicentie aanvragen en als dat zou gebeuren dan weten wij dit allemaal een dag later want dat soort informatie kun je opvragen. Jij kunt ook opvragen en controleren of de ING haar banklicentie nog wel heeft. Slaat nergens op maar het is wel mogelijk.

  De kaart hierboven is ook creditcard. Dit formaat 4 keer 4 cijfers rekening hoort namelijk alleen bij de creditcard industrie.

  En je kunt lang en breed over lullen wat het is, en hoe je het mag noemen maar links of rechtsom zal je geldstroom via een maatschappij verlopen die aangesloten is op het netwerk van de creditcard instanties.

 • Profielfoto
  FvGunst

  Nederland staat nog niet op de kaart. België wel!

  https://support.apple.com/HT201469/localeselector

 • Profielfoto
  MrJvG

  6)
  Je kunt betaal of pintransacties niet automatiseren omdat wij in Nederland zo’n stomme Reader nodig hebben om een getal te genereren + altijd je pincode. Dus stel je zou een bankpasje koppelen aan Apple Pay dan moet je ergens binnen die stap van toevoegen ook je pincode invoeren anders kan Apple Pay nooit een transactie maken.

  Wat bedoel je daarmee? Bij de ING heb je geen reader en heb je ook geen pincode nodig als je een betaling wilt goedkeuren.