10 jaar iPhone, het begin van een tijdperk

Raymon op 09 januari 2017 13 reacties Laatste door Geneva Weasley

Het is moeilijk voor te stellen dat we in 2007 nog op het toetsenbord van onze Nokia N95 of Palm Treo typten. Inmiddels zijn telefoons met touch­screen gemeengoed. Toch begon het precies tien jaar geleden, op 9 januari 2007 tijdens Macworld in San Francisco.

Apple ontketende een revolutie met een telefoon zonder toetsenbord, maar met touchscreen. Steve Jobs gaf de presentatie van zijn leven en tien jaar later zegt Tim Cook: “Het beste moet nog komen!”

Tim Cook en Phil Schiller blikken terug

Ook Apple blikt terug. In een persbericht zegt CEO Tim Cook: “De iPhone is een essentieel onderdeel van het leven van onze klanten, we herdefiniëren de manier van communiceren, werken, leven en genieten van entertainment. Met de eerste tien jaar iPhone hebben we de standaard voor mobiele telefoons gezet en we zijn nog maar net bezig. Het beste moet nog komen!”

Phil Schiller wijst op de evolutie die de iPhone heeft ondergaan: “Het is geweldig als je ziet hoe ver we zijn gekomen, van de eerste iPhone tot de iPhone 7 Plus. De iPhone is en blijft de gouden standaard waaraan alle andere smartphones worden gespiegeld.”
iphone-mosaic

Vijf jaar vooruit

Volgens Jobs liep Apple met de iPhone minimaal vijf jaar voor op iedere andere telefoon. De eerste iPhone had een 3,5-inch scherm met een resolutie van 320 bij 480, geen 3G-ondersteuning en kwam met 4- of 8GB opslagcapaciteit. De manier van bedienen en de interface waren destijds nog niet eerder toegepast. Populaire telefoons hadden een toetsenbord en ontbeerden een touchscreen.

Drie populaire telefoons in 2007.

Drie populaire telefoons in 2007.

De demo: Een wonder dat het werkte

Wat we tijdens de demo zagen, was een perfect werkende iPhone. Alle functies die Jobs liet zien, werkten perfect. Maar achter de schermen was het zweten geblazen. De iPhone was nog lang niet af en erg instabiel. Zolang alle handelingen maar in de juiste volgorde uitgevoerd werden, ging het goed.

In 2013 lazen we in The New York Times dat de telefoon nog geen volledig filmpje of liedje af kon spelen, alleen een stukje. Als je een e-mail verstuurde en daarna ging surfen ging het goed, maar in omgekeerde volgorde leidde het tot een totale crash.

iphone2007

Journalisten konden de iPhone op 9 januari 2007 bewonderen.

What’s next?

Anno 2017 lijkt de vorm van een smartphone wel vast te staan. Apple houdt sinds de iPhone 6 uit 2014 vast aan min of meer hetzelfde ontwerp en verbeteringen zijn incrementeel. Dit jaar kunnen we naar verluidt uitkijken naar 3D-functies in de camera, een opmaat naar Augmented Reality en een OLED-scherm. Met nieuwe ecosystemen als HomeKit, HealthKit en de AirPods blijft de iPhone op alle vlakken Apple’s spin in het web.

iphone-oldnew

iPhone (2007) en iPhone 7 Plus (2016).

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

13 reacties

Profielfoto

Jamie Yang op 09 januari 2017

Ik heb de eerste nog steeds. 16GB model

Profielfoto

html-junky op 09 januari 2017

Als je kijkt naar de eerste iPhone dan is de iPhone 7 120 keer sneller dan de allereerste.. bizar hoe snel die ontwikkeling de afgelopen 10 jaar gegaan is

Profielfoto

wensink op 09 januari 2017

Geweldig hoe ze de wereld hebben kunnen veranderen onder leiding van Steve. We zullen het helaas niet nog een keer meemaken.

Profielfoto

tomc op 09 januari 2017

wat de plaats van de iPhone tussen de andere topsmartphones vandaag de dag dan ook mag zijn, ik vraag met toch echt af met wat voor speelgoedtelefoons we nu zouden rondlopen als hij er nooit was geweest.

Profielfoto

maconly op 09 januari 2017

Steve Jobs is Apple .

Apple nu is een gewoon bedrijf.

Profielfoto

Edwin op 09 januari 2017

@maconly: Toch handelen ze wel met zijn nalatenschap in gedachten. Ze zullen daar alleen hun eigen draai aan moeten geven…

Profielfoto

Shmoo op 09 januari 2017

1) Widescreen iPod with touch controls.
2) Revolutionary mobile phone.
3) Breakthrough internet communications device.

Haha wat een voorhuid friemel jeuk termen. Al met al voelt het wel prettig als je daar jeuk krijgt dus zal het wel goed zijn.

Profielfoto

Nummer 50 Jubileumeditie op 10 januari 2017

@html-junky, dit is een trend die exponentieel stijgt, zelfs al was het een lineaire stijging, stel je voor, een apparaat dat binnen 10 jaar 3mm dik is en 120x zo snel is als een huidige iPhone 7. Waar gaat het naartoe…

@wensink, jij bent weer zo’n holy-Steve-gevalletje? Een enorm inspirerend figuur, geen bovenmenselijke held. Wat hij wou dat Apple was, is tot op de dag van vandaag wat Apple is, met of zonder hem is Apple’s core geen haar verandert.

@maconly, ben je nou echt serieus? Denk je dat Steve Jobs op z’n eentje zonder de huidige VP’s etc. zulk succes had kunnen bereiken met de iPhone? Eindeloos respect heb ik voor hem, desalniettemin kijk ik niet meer op naar hem, dan naar Tim Cook, Lisa Jackson, Eddy Cue… zoals Edwin zegt draait het niet om het zo goed mogelijk nadoen van Steve Jobs, het gaat om zijn visie die elke ervaren medewerker van Apple heeft, of dat vandaag is of 20 jaar geleden, wat kan je écht bereiken als je met jou instelling van start gaat?

Profielfoto

donut op 10 januari 2017

De Iphone is Apple’s mooiste succes. Raar genoeg konden ze het kunstje in het klein nog een keer herhalen met de iPad.

Nu ligt het allemaal wat lastiger. Verbeteringen zijn evolutionair.
De Post-Jobs-ploeg heeft geprobeerd met de Apple watch ook iets bijzonders te verrichten, maar dat is jammerlijk mislukt. Als het ding geen functie heeft houdt het op.
Steve Jobs wordt wel gemist; Nietzozeer de persoon zelf – als wel een irritante doorzetter /betweter binnen Apple die daadwerkelijk de macht bezit zijn zin door te zetten.
Nu wordt alles binnen een team besloten wat leidt tot minder radicale keuzes.
Apple is rijker dan ooit en voorzichtiger dan ooit.

Profielfoto

Cenobyte op 10 januari 2017

Het zo mooi zijn als ze met deze 10-jarige jubileumtelefoon weer eens een wondertje uit hun hoge hoed zouden kunnen toveren. Wellicht is dat de reden dat de telefoons sinds de 6 eigenlijk niet meer veranderd zijn: om nu eens een radicaal veranderde 8 te kunnen introduceren.

Profielfoto

wensink op 10 januari 2017

@wensink, jij bent weer zo’n holy-Steve-gevalletje? Een enorm inspirerend figuur, geen bovenmenselijke held. Wat hij wou dat Apple was, is tot op de dag van vandaag wat Apple is, met of zonder hem is Apple’s core geen haar verandert.

Niet persé, maar ik meen wel wat ik zeg. Zo’n grote verandering als met de iPhone gaat gewoon niet nog een keer lukken verwacht ik.

Profielfoto

Milez op 11 januari 2017

Het is inderdaad ongelofelijk hoe revolutionair beter de iPhone was in vergelijking met de producten die toen al op de markt waren. Mijn Palm-smartphone kon bijvoorbeeld ongeveer hetzelfde als een iPhone, maar wat een verschil aan gebruiksgemak…

Wel was het opmerkelijk dat het de iPhone ontbrak aan enkele functies die zelfs 10 jaar geleden onmisbaar waren. Copy/paste bijvoorbeeld was in het begin onmogelijk en dat was eigenlijk niet te verdedigen. Of nog zoiets: in de agenda-app hadden alle afspraken automatisch dezelfde kleur en kon je niet met verschillende kalenders werken.

Profielfoto

Geneva Weasley op 29 juni 2017

Whopps!! The iPhone is so far the largest revolution on this millennia, bringing the smartphone world we all know. https://essaychip.com/write-my-essay

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?