Tim Cook: “Apple Watch gaat beste kwartaal ooit tegemoet”

34 reacties

De smartwatchmarkt groeit amper en Apple verkocht na een sterke lancering afgelopen kwartaal slechts 1,1 miljoen Apple Watches tegen­over 3,9 miljoen een jaar eerder. Dat heeft markt­onderzoeker IDC becijferd. Apple-CEO Tim Cook blijft echter positief.

In een reactie op de cijfers zegt Cook dat de Apple Watch met de feestdagen in aantocht juist nieuwe recordcijfers laat zien. Volgens de Apple-CEO gaat de wearable het beste kwartaal ooit tegemoet.

Feestdagen zorgen voor boost

“Onze data laat zien dat de Apple Watch het fantastisch doet en dat het een populair cadeau voor de feestdagen wordt. De verkoopcijfers waren tijdens de eerste week van het kerstseizoen buitengewoon goed. Sterker nog, het was de week met de meeste verkopen sinds de lancering van de Apple Watch”, aldus Cook tegen persbureau Reuters.
Apple Watch-wide

Smartwatchmarkt

Hoewel Cook optimistisch over het vierde kwartaal is, schetsen cijfers van markt­onderzoeker IDC over het derde kwartaal een ander beeld. Apple geeft geen verkoopcijfers van de Watch vrij, dus moeten we het doen met de natte vinger van analisten, maar de tendens is duidelijk. Consumenten lijken niet massaal warm te lopen voor een slim horloge en de markt voor smartwatches groeide het afgelopen jaar slechts drie procent.

Dit beeld wordt versterkt door Pebble dat het moeilijk heeft, Motorola dat stopt met de productie van smartwatches wegens te weinig vraag en Google dat de release van Android Wear 2.0 uitstelt.

wearables-q32016
Cijfers: IDG – Klik/tap voor groter.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Ofwel, ze hebben er dit kwartaal wel 20 weten te verkopen….;)

  Apple maakt zelf geen cijfers bekend, dus je kunt alles met een korrel zout nemen.
  Tim Cook gaat heus niet roepen dat het eigenlijk een dikke flop is waar ze honderden miljoenen in hebben gestoken die niet terugverdient worden. Dat zou niet goed zijn voor de aandeelhouders, dus roepen we maar dat het allemaal zo fantastisch verkoopt. Maar kijk even op straat en je ziet ze amper lopen. Het aantal mensen met een Apple watch is heeeeeel beperkt.

 • Profielfoto
  ozzie X

  “Sales growth is off the charts” zegt Tim.
  Vandaar dat analisten dit niet kunnen meten.
  Optimisme uitstralen is natuurlijk beter dan zeggen dat het nog niet zo lekker loopt.

  De komende kwartaalcijfers zouden in ieder geval in de categorie overig een stevige groei moeten laten zien wil ik Tim nog geloofwaardig vinden in de toekomst.

 • Profielfoto
  tomc

  het blijft een compleet waardeloos product zonder enig nut dat bovendien op alles behalve een horloge lijkt (nee het is niet omdat er twee bandjes aan hangen en er een grafisch klokje op het scherm wordt afgebeeld dat het daarom een horloge is, Apple)
  Heeft Apple zichzelf nooit de vraag gesteld: waarom zou een consument een Apple Watch willen. De antwoorden “Omdat het een Apple product is” en “Omdat ik een techgeek ben en 500 euro teveel heb.” zijn helaas antwoorden die vandaag de dag maar bij een zeer klein aantal mensen overtuigend en van toepassing zijn.
  Bovendien is de watch volledig on-Apple (althans in vergelijking met het Apple van Jobs) van interface tot de zelf de naam trekt het helemaal nergens op.

  Dus heb ik toch sterke twijfels bij Cooks uitspraken over z’n veredelde fitnessband.

 • Profielfoto
  Di May

  Voilà. Dat is precies wat ozzie X zegt :

  Kan Timothy C zich permitteren een sentiment de wereld in
  te sturen dat achteraf door harde cijfers tegengesproken wordt ?

  Ik denk het niet.

 • Profielfoto
  Buzz

  De verwachtingen voor de verkoop van de Apple Watch liggen natuurlijk een stuk lager dan voor de iPhone, iPad of Mac. Dus kan het zomaar tegelijkertijd waar zijn dat er dit kerstseizoen meer dan ooit worden verkocht, en dat daar in de cijfers straks niks van terug te vinden valt. De vraag is of daar iets mis mee is.

  Volgens mij zijn het alleen de mensen die al jaren lopen te roepen dat Apple op zijn neus gaat, die daar een punt van proberen te maken. Ook hier weer.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Tim Cook blijft smilen. Die smile zit er ingebakken. Daar is hij voor aangenomen.
  Als iedereen die er iets van merkt, ziet dat de verkoop enorm is gedaald en om Apple heen vallen de concurrenten als blaadjes van de boom. Zou Apple dan nu ineens verkooprecords boeken? No way! Nog in je stoutste dromen niet. BNR Nieuwsradio bracht dit nieuws en opperde dat Apple ‘waarschijnlijk grote kortingen gegeven zou hebben om de verkoop op te vijzelen’. Nee. Weten daar blijkbaar niets van Apple. Apple geeft nooit korting. Verlaagt hooguit de prijzen van een ouder product wel eens. That’s it.

  De Apple Watch lijkt niet te weinig op een horloge, hij lijkt er te veel op. Apple fans lopen niet met horloges. Die hebben al hun iPhone. En wie er ooit heeft verzonnen dat zo’n dikke Apple Watch aan je pols ineens een modeartikel zou worden voor algemene modepopjes is echt niet goed wijs. Jaren heeft het geduurd voordat de Apple Watch op de markt kwam. En toen viel het tegen en kon het ding bijna niks. En anderhalf jaar later nog niet. Dat is vooral het probleem. Je kunt er makkelijk buiten. Het meeste wat het ding doet, zijn functies die je iPhone ook al doet. Geruchten over belangrijke functies als hartritme metingen, bloedzuurstofgehalte metingen, bloedsuikergehalte metingen en zo voort zijn tot nu toe geruchten gebleven, ondanks de artsen die zijn aangenomen. Zulke metingen kunnen belangrijke info geven voor sporters en info waarmee hartaanvallen en beroertes kunnen worden voorkomen.

  De Apple Watch is daarom geen must-have. En als het dat niet binnen een half jaar wordt is het volgens mij over en uit met de Apple Watch. De concurrenten stoppen nu al vast, maar die waren ook eerder begonnen. Jammer!

  Aantal tot nu toe door mij waargenomen Apple Watches (mijn meeste vrienden/familieleden hebben iPhones): 0 stuks
  Aantal tot nu toe door mijn 3 zonen waargenomen Apple Watches (studenten, bijbanen, elke dag in bus en trein, komen overal, veel vrienden): 0 stuks
  Zegt dat eigenlijk niet genoeg?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Bijna iedereen in mijn omgeving heeft er 1. Het is ook een prachtig product. Hij doet veel meer dan ik had verwacht en ik ben er dus onwijs tevreden over.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Bijna iedereen in mijn omgeving heeft er 1

  Dat moet nogal een bijzondere omgeving zijn. Ik heb er buiten een geïnterviewde blaas op tv nog nooit eentje gezien.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik durf te wedden dat de 3 zonen van MacAanZee in de de bus en trein niet actief aan het checken en tellen zijn gegaan. Het is ook een vrij klein onopvallend ding om je pols hè?

  Ik heb er zelf één, en in mijn omgeving ken ik nog 2 mensen met een Apple Watch, dus in totaal zijn er in mijn omgeving 3 mensen met hetzelfde horloge. Dat is al meer dan ik van welk ander merk/model horloge kan zeggen.

  De Apple Watch functioneert wat mij betreft prima, en het sport model heeft geen heel gekke prijs voor wat hij kan. Maar dat lang niet iedereen er één wil, althans niet in dezelfde mate als mensen blijkbaar Macs, iPhones, iPads en destijds iPods willen, snap ik ook heel goed.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  We zitten allemaal zo kort op Apple dat alles wat ze doen in goud moet veranderen, anders is het een flop. De concurrentie mag gerust wat aanmodderen, maar als Apple iets doet, dan moet je blijkbaar met je horloge ineens een Boeing kunnen besturen.

  Als er al een probleem is, dan is het de prijs. Voor (ruwweg) €400 zit je in een segment horloges die sowieso maar een kleine markt hebben. Zeg nu zelf: hoeveel mensen met een horloge van die prijs zag je voor de introductie van de AppleWatch rondlopen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als je anderhalf jaar overal reist, werkt, uitgaat, op vakantie gaat en je ziet er niet één, dan is dat wel erg weinig. Ze letten juist wél erg op Apple producten, omdat ze er vanaf hun geboorte altijd mee opgevoed zijn, spreekbeurten over Apple hebben gehouden. Er was in huis nooit iets anders dan Apple. Ze hebben ook altijd de allernieuwste iPhones. En iemand met een Apple watch…het lijkt me dat die er ook wel ’s op kijkt als je een tijd er tegenover zit in bus, trein, etc. Misschien bestaat de Apple Watch niet eens. Wie zal het zeggen. Heb nog nooit een Apple product meegemaakt dat je nooit ziet. #Ergvreemd

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Mondo: de AppleTV is precies het juiste voorbeeld. Of het verkeerde. Dat zal ook nooit wat worden. Had een Apple Smart televisie moeten zijn. Verkeerde keuzes bij Apple.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Mondo: de AppleTV is precies het juiste voorbeeld. Of het verkeerde. Dat zal ook nooit wat worden. Had een Apple Smart televisie moeten zijn. Verkeerde keuzes bij Apple.

  Ja, heb je gelijk in. Alhoewel de AppleTV het lang niet slecht doet.
  Maar of een SmartTV van Apple (voor pakweg €8000 Apple kennende) wél onmiddellijk een winnaar was geweest?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Die prijs zou dan wel zijn gedaald. Een hele luxe 4K / 55″ van Sony is nu al rond de €2000. Dan zouden mensen voor een Apple Televisie – die perfect draadloos aansluit op al je Apple apparaten – best wat meer willen betalen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De Watch 1 ligt bij de MM in de kortingsbak, dat zegt mij voldoende.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Kortingsbak? Waar dan en voor hoeveel? Online kost de Apple Watch series 1 bij de MediaMarkt nog steeds de volle mep: 339/369 euro, de goedkoopste…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja die bak wil ik ook wel eens zien.

  En dan zitten we weer bij het probleem: de prijs. Als ze morgen een series 3 uitbrengen voor pakweg €180 voor de goedkoopste. Dan geloof ik wel dat het iets zou kunnen worden voor het grote publiek.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ja geen foto van gemaakt helaas. Grote rode sticker met 300?? Zoiets was het. Misschien rijd ik er van de week nog even langs. Vond het wel bijzonder, appels zie je vrijwel nooit met afprijzingen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  #Mondo: zo goedkoop hoeft ook weer niet. Dan gelooft niemand dat het kwalitatief goed is. Belangrijker is dat hij speciale functies heeft die je echt wilt hebben.

  @Hydrae Zulke aanbiedingen altijd even melden! Het gebeurt inderdaad bijna nooit. Alleen als Apple van een product af wil (wil uitverkopen) dan gaan de voorraden vaak naar de MediaMarkt die het dan voordeliger mag/kan verkopen.
  Het zullen waarschijnlijk wel echt het eerste model Apple Watches zijn, dus vóór Series 1, geen snellere processor dus.

 • Profielfoto
  Nummer 48

  Vertel me dan eens waarom het zo contra-Apple is? Mensen, groot, klein, dik, dik, valide, mindervalide,… hun leven verreiken met producten die ze zelf maken, je kan zeggen wat je wil, maar het feit dat ik mezelf maand over maand meer zie sporten, bewegen enz, uit de motivatie om die 3 ringetjes te halen, verreikt in zekere zin mijn leven door gezonder te zijn en actiever in mijn dag te staan. Achja, sommigen zulle het altijd wel waarde- en nutteloos vinden, toch? Ahja, geef me dan ook eens de naam die jij de Apple Watch zou schenken;-)

 • Profielfoto
  Nora is back

  Ik heb nu anderhalve week een series 2. Ik ben er best tevreden over. Een heel stuk beter dan het eerste model. Sneller, duidelijker.

  Wel merk ik dat ik ‘m vooral voor lichaamsmetingen gebruik. Daarin werkt ie ook erg goed samen met de iPhone. Het ding werkt voor mij momenteel echt motiverend, maar ik heb nu ook even behoefte aan wat externe motivatie. Zodra het weer wat lekkerder weer wordt is die behoefte minder en zal ik het ding denk ik ook minder gaan gebruiken.

  Nu helpt ie me goed in het door de donkere dagen heen komen. Je hebt een andere reden om te gaan rennen dan dat hetgezond is. Dat is namelijk niet altijd een motivatie die het wint, of liever, vaak niet, de mens kennende:)

  Nu gaat het om de ringen etc., en dat werkt vreemd genoeg ook motiverend.

  Ik ben ook maar een simpele ziel…..

  Wel merk ik dat het ding wel een vreemde eend in de bijt is. Je ziet ze weinig en ik voel me soms toch ook een beetje een aansteller met het ding om. Maar het werkt nu wel voor mij, en daar gaat het om!

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @polansky, je hoeft je nou niet bepaald zorgen te maken om Apple’s winst, die zal er zeker zijn, ook bij de Apple Watch-afdeling. Om verlies te maken op een product moet je echt wel al iets serieus voorhebben, zoals bij de Samsung Galaxy Note 7, het grootste deel van de R&D-kosten zijn voor niets geweest. Het aandeel van mensen met een Apple Watch is binnen mijn regio toch nog steeds een pak groter dan dat van andere modellen.

  @tomc, zo, nou dan beweer ik dat de iPhone een compleet waardeloos product zonder enig nut is. Heb ik ongelijk? Neen, dit is een relatieve uitspraak, waarom lopen mijn grootouders niet pet een iPhone rond? Wel, omdat het in hun ogen een overbodig en nutteloos product is, ik zou er trouwens ook goed zonder kunnen leven; als er een noodgeval is kan ik even aan het eerste ’t beste huis aanbellen en vragen of ik een belletje kan doen. Leer eens van 2 kanten kijken, er zijn maar weinig zaken die je kan veralgemenen zonder de aspectwaarde te verdraaien.
  Even terzijde, misschien kan je beter eerst wat informatie sprokkelen zodat je een relatief ruim beeld hebt over een onderwerp waar je je misnoeging over wil uiten. De visie van de Apple Watch is allesbehalve zo hard mogelijk lijken op een normaal horloge, wat denk je zelf? Het gaat erom om een nieuwe standaard te wezen in de categorie waar het zelf toe behoort. Ik veronderstel wel dat Apple zich heeft afgevraagd waarom een consument een Apple Watch zou willen, ik geloof zelfs dat ze er lang over nagedacht hebben, ik ben er zelfs van overtuigd dat ze verscheidene, werkende prototypen gebouwd, getest, en grondig geëvalueerd hebben. En dan komt zo’n knulletje als jij even Apple exposen en zeggen hoe ze tewerk zijn gegaan, geloof me, Apple zal er echt wel wat beter over hebben nagedacht dan de impulsieve, kortzichtige en de-uit-de-duim-gezogen redenen die op een 2-tal minuutjes in jou bovenkamer opduiken. Vertel me dan eens waarom het zo contra-Apple is? Mensen, groot, klein, dik, dik, valide, mindervalide,… hun leven verreiken met producten die ze zelf maken, je kan zeggen wat je wil, maar het feit dat ik mezelf maand over maand meer zie sporten, bewegen enz, uit de motivatie om die 3 ringetjes te halen, verreikt in zekere zin mijn leven door gezonder te zijn en actiever in mijn dag te staan. Achja, sommigen zulle het altijd wel waarde- en nutteloos vinden, toch? Ahja, geef me dan ook eens de naam die jij de Apple Watch zou schenken;-)

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @MacAanZee, ik geef je één advies, ga naar Infinite Loop, solliciteer voor raadgever en ik hoop dat ze je niet hard genoeg zullen duidelijk maken dat het meer is dan achter je browser wat te zitten ijlen, besef dat, als je werkelijk zo’n perfecte visie hebt en quasi elk product van Apple veel beter zou kunnen hebben uitvoeren, je nu niet hier op OMT zat maar in Silicon Valley.

 • Profielfoto
  polansky

  @nummertje48

  Als jij denkt dat ik mij zorgen maak om Apple heb je het echt totaal mis.
  Het doet me weinig, ik ben niet zo’n fan.

  Ik ben gewoon een Apple gebruiker die me niet zo druk maakt of het wel het geilste toestelletje is, voor mij moet het gewoon werken.

  Zoals vroeger, toen Apple nog reclame maakte met de slagzin ‘It just Works’.

  Die tijd is helaas al lang voorbij… Nu zijn het de trendy dandy jongetjes die het hardst lopen te schreeuwen dat Apple geweldig is. Totdat ze gaat opvallen dat hun Apple producten relatief vaker kapot gaan dan hun andere producten en dat de prijs / kwaliteitsverhouding eigenlijk niet meer in verhouding is tot wat het ooit was…

  Ik weet het, nu denk jij nog niet zo en denk je ‘lul niet zo’, maar die tijd komt vanzelf – geloof mij maar – die tijd komt.

 • Profielfoto
  KR1275

  Vergelijk de verkopen ook eens met de gewone verkochte horloges…

 • Profielfoto
  jackybe67

  Wat een zielig forum is dit toch geworden. Raar dat de niet gebruikers zich druk maken en de echte gebruikers gewoon genieten van hun speeltje. Polansky heeft hier blijkbaar enkele aangestoken met een virus.

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @polansky, het doet je weinig? Nou je gaat er toch best fel op in vind ik. En nou, de Apple Watch werkt toch ook gewoon zoals het hoort, hij doet wat je vraagt, hij stelt je dingen voor, in gebruik lijkt hij eigenlijk precies op andere Apple-producten. Sinds wanneer zijn Apple-apparaten niet meer duurzaam? Ik heb m’n Apple Watch al eens van de radiator getrokken, deze hing op zo’n 1m20 hoogte en viel facedown op de grond (parket weliswaar, betonnen vloeren heb ik niet), en er was gewoon niets aan de hand (?!?), geen enkel krasje op de behuizing, wel minuscule krasjes op het Ion-X-glas, werken doet ie best goed voor een 1,5 jaar oud first-gen-product te zijn, sinds watchOS 3 voelt hij zelfs nieuwer dan nieuw aan (dus beter dan toen ik hem kocht). En wees gerust, àls het klopt wat je zegt zal ik zeker eens aan jou denken en zal ik je moreel in ere herstellen;-)

  @jackybe67, nouja, jet is hier echt een zooitje aan het worden, en weet dat polansky zich nog keurig gedraagt in vergelijking met ander grut dat hier zit. Tsjongejonge, ik zou naar macrumors.com/forums willen gaan maar dat pleziertje gun ik de staff nou ook weer niet. :-p

 • Profielfoto
  jackybe67

  Nummer 48,

  er zijn nog goede fora in Nederland….

 • Profielfoto
  Nummer 48

  Daar gaat het niet om, het feit dat Raymon me zal moeten missen, wel, daar kan ik niet bij.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik weet het, nu denk jij nog niet zo en denk je ‘lul niet zo’, maar die tijd komt vanzelf – geloof mij maar – die tijd komt.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik blijf erbij dat in zijn prijscategorie die Watch het absoluut niet slecht doet. Zoals KR1275 ook al zegt: vergelijk het eens met de gewone verkochte horloges (van dezelfde prijs).

 • Profielfoto
  jackybe67

  Lolsmurf….jij bent echt om te gieren….