Motorola stopt met maken smartwatches, Android Wear staat stil

16 reacties

Het gaat niet goed met de smartwatch-pioniers. Pebble heeft het moeilijk en wordt naar verluidt overgenomen door Fitbit. Motorola stopt nu volledig met het maken van smartwatches. De fabrikant gooide in 2014 hoge ogen met de ronde Moto 360.

Een topman van het bedrijf zegt tegen The Verge dat er geen nieuwe Moto-smartwatch wordt gemaakt rondom de release van Android Wear 2.0 begin volgend jaar. Er zou niet genoeg vraag zijn naar smartwatches.

“Wearables zijn in de huidige markt niet belangrijk genoeg om ieder jaar een nieuwe te maken”, legt Shakil Barkat van Motorola uit. Hij sluit een terugkeer op de smartwatch-markt niet uit, maar dat zal niet op de korte termijn gebeuren. “We geloven dat een apparaat om de pols meerwaarde kan bieden, maar dat is vandaag de dag niet het geval”, aldus de topman.
moto apple watch

Android Wear staat stil

Terwijl Apple op hoog tempo itereert met de watchOS, lijken de ontwikkelingen rondom Android Wear stil te staan. Google stelde de release van Android Wear 2.0 uit tot begin 2017 en de nieuwste smartwatches van Motorola en Huawei dateren van een jaar geleden. LG bracht in het voorjaar een nieuwe smwartwatch uit en Asus kwam in augustus met de ZenWatch 3.

Volgens marktonderzoeker Canalys domineren Apple en Samsung de markt voor smartwatches. Ook Fitbit en Garmin deden het de afgelopen maanden goed, maar merken als Motorola, Asus en Huawei hadden een dermate klein aandeel dat ze onder Others vallen. Pijnlijk voor Google: de vijf bestverkopende smartwatch-merken gebruiken geen Android Wear.

smartwatchmarkt
Klik/tap voor groter.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Tekenent dit: geen reacties op dit artikel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Smartwatches zijn het ‘3D’ van de wearables. Iedereen wilde het, maar niemand gebruikt het, en dus koopt ook uiteindelijk niemand het meer.

  Ik weet echter wel dat ik mijn horloge bijzonder zou missen, moest ik hem afstaan. Dus ik hoop dat de ontwikkeling niet stagneert.

 • Profielfoto
  KR1275

  ’t Is ook geen interessant product. Handig? Welnee. Voor nerds? Zeker!
  Een normaal horloge om de pols staat mooier en is aangenamer.
  Apple mag dan ‘trots’ marktleider zijn, ook zij verkoopt er niet veel.

  Itereren? Past niet in deze context en is al helemaal geen woord die past in de huidige tijd, waarin we graag begrepen willen worden.

 • Profielfoto
  displaynaam

  ^ Jij bent vast supergezellig op feestjes.

 • Profielfoto
  Neowip

  Ik zie anders best veel Apple Watches om me heen en iedereen die ik er over spreek is er tevreden over. De een wat meer als de ander uiteraard maar de teneur is positief.

  Ben pas 1 samsung watch owner tegengekomen, die hem overigens ook niet droeg en er ook niet tevreden over was.

 • Profielfoto
  4GTL

  Tot nu toe is er nog geen elk merk in geslaagd een smartwatch te maken waarvan ik het idee heb: HEBBEN!!

  Dus ik houd ’t voorlopig nog even bij mijn analoge Titanium horloge van 18 jaar die het nog prima doet…

  En voor te sporten volstaat een hartslagmeter van 15€ uit de Decathlon ruimschoots.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik kan me voorstellen dat Google op termijn met een ‘Pixel-horloge’ gaat komen. Zelf ontworpen, zelf ontwikkeld.

  Google wordt volgens mij een beetje gegijzeld door Samsung als grootste afnemer, en het lijkt me slim als ze daarvanaf stappen en toewerken naar het model dat Apple heeft: alles onder eigen controle houden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zie anders best veel Apple Watches om me heen en iedereen die ik er over spreek is er tevreden over. De een wat meer als de ander uiteraard maar de teneur is positief.

  Ben pas 1 samsung watch owner tegengekomen, die hem overigens ook niet droeg en er ook niet tevreden over was.

  .
  Misschien moet je eens een straat verder lopen dan de Apple Store.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Tot nu toe is er nog geen elk merk in geslaagd een smartwatch te maken waarvan ik het idee heb: HEBBEN!!

  .
  Dat komt vooral omdat het product niet werkt op deze manier. Horloges zijn dinosaurussen. Slim, stoer met een hoop functies dat maakt verder niet uit. Het blijven horloges en er zijn meer mensen die niets om hun polsen en vingers willen hebben dan mensen die dat wel willen.

  Zodra ze er in de toekomst gezondheid-metertjes van gaan maken dan gaat het wel storm lopen. Deze kunnen dan om je pols of om je enkel gedragen worden en dien je in het weekend op te laden terwijl je gewoon op je iPhone het schermpje hebt met gegevens.

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @KarelWillem, niet veralgemenen hé, in de anderhalf jaar dat ik m’n Apple Watch heb, heb ik ‘m elke enkele dag al gedragen!

  @KR1275, nou prima, maar ik heb sterke vermoedens dat je nog nooit een Apple Watch gebruikt hebt, als je het

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @KarelWillem, niet veralgemenen hé, in de anderhalf jaar dat ik m’n Apple Watch heb, heb ik ‘m elke enkele dag al gedragen!

  @KR1275, nou prima, maar ik heb sterke vermoedens dat je nog nooit een Apple Watch gebruikt hebt, als je doelde op bepaalde Android Wear-modellen kan ik je gelijk geven. Smaken en voorkeuren verschillen, de wereld spiegelt zich niet af aan jou voorkeuren.

  @franklinvv, nu je het zegt, reële mogelijkheid, voor Google is het makkelijker een naadloze binding te vormen tussen de Google Pixel en een zelfgemaakte smartwatch, Samsung zou dit in theorie misschien ook wel kunnen maar hun Android-versie is waarschijnlijk veel te verwilderd om nog orde en harmonie te sluiten…

  @Shmoo, au, sterkte…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @KarelWillem, niet veralgemenen hé, in de anderhalf jaar dat ik m’n Apple Watch heb, heb ik ‘m elke enkele dag al gedragen!…

  .
  Ik heb mijn tweede smartwatch nu, en ben er gek op. Dus… ik ook. Maar jij en ik maken nog geen miljoenenmarkt.

  …Zodra ze er in de toekomst gezondheid-metertjes van gaan maken dan gaat het wel storm lopen…

  .
  Dat is voor de grote massa nu echt de meest afgrijselijk onzinnige toepassing van wearables. Wat moet je er mee? Zestien keer per dag je bloeddruk meten? Een waarschuwing krijgen als die dame die voor je fietst je hartslag teveel opvoert?

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @KarelWillem, uiteraard ben je met 2 geen miljoenenmarkt, maar ene aantal van mijn Collega’s hebben ook een smartwatch die ze pakweg zo’n 4/5 werkdagen dragen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Was het maar zo dat de Apple Watch interessant was voor de Nerds, maar ik denk dat die er weinig mee kunnen. Apple maakt weliswaar (vind ik) de mooiste, beste (en duurste) smart watch, maar zo lang die niets bijzonders kan doe ik nog niet mee.
  Het is inderdaad geen ding waar je niet buiten kunt. Tot nu toe ben ik zelf nog helemaal nóóit iemand met een Apple Watch tegen gekomen (terwijl de meeste mensen die ik ken allemaal iPhones hebben!), maar ook mijn zoon, die studeert, veel mensen ziet; elke dag in de trein zit in de Randstad – heeft nog nóóit iemand met een Apple Watch gezien. Bestaat hij wel echt??

 • Profielfoto
  Johnny

  Staat stil? Zie volop mogelijkheden voor Android Watches! Check deze pagina bijvoorbeeld: https://smartwatchkopen.net/smartwatch-android/