macOS 10.12.2 toont resterende accuduur niet langer

14 reacties

In de laatste beta van macOS heeft Apple stilletjes een functie verwijderd. Op MacBooks is de schatting van de resterende accuduur in uren niet langer zichtbaar in de menubalk. Alleen het percentage wordt samen met welke apps veel stroom verbruiken getoond.

We hebben dit op een MacBook Air (2014) en MacBook Pro (2016) getest met de vijfde beta van macOS 10.12.2. Natuurlijk kan de functie later terugkeren, maar het lijkt geen compleet onlogische beslissing.

battery-macos1022
macOS 10.12.2 op een 13-inch MacBook Air.

Onbetrouwbare indicatie

iOS-apparaten hebben nooit de resterende gebruikstijd hebben geschat en geven altijd een percentage. In feite was de door macOS gemaakte schatting ook niet erg betrouwbaar. De computer berekent de resterende werktijd op basis van je huidige gebruik, maar weet niet wat je wil gaan doen. De aangegeven tijd varieert afhankelijk van het gebruik sterk. Voornamelijk als je wisselt tussen lichte en zware taken.

battery-macos1021
macOS 10.12.1 op een 13-inch MacBook Air.

Bij de nieuwe MacBook Pro met zesde generatie Intel-processor was de meting nog onbetrouwbaarder, dat ondervond onder andere journalist Walt Mossberg van The Verge. Apple stelde dat de nieuwste Intel-processors constant tussen klokfrequenties schakelen om batterij te sparen, waardoor het haast onmogelijk is een nauwkeurige schatting te geven.

De functie verwijderen is natuurlijk niet de oplossing waar de meeste gebruikers op zitten te wachten. Wellicht werkt Apple op de achtergrond aan een betrouwbare indicatie en is de functie daarom tijdelijk uitgeschakeld.

Schermafbeelding 2016-12-08 om 14.45.46
In het scherm activiteitenweergave wordt de schatting nog wel weergeven.

De geschatte resterende gebruiksduur wordt overigens steeds weergegeven in de Activity Monitor, tabblad Energie. Een externe applicatie als iStat Menus kan de informatie nog steeds in de de menubalk van macOS plaatsen.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  Net als mijn auto een schatting van resterende kilometers maakt is resterende accutijd precies hetzelfde. Je verbruik wisselt gedurende de rit en de schatting wordt aangepast. Eigenlijk heel logisch vind ik.

 • Profielfoto
  Imade

  Dan sla ik deze update over

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Imade zei:
  Dan sla ik deze update over

  Ik kan me ook niet voorstellen dat ik nog langer zou willen blijven leven, wanneer ik de reseterende accuduur van mijn Mac niet mee kan zien…

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Ik snap het wel, de accuduur van de nieuwe MacBook Pro is zo’n droefenis dat ze je er liever niet langer met een tijdsindicatie aan herinneren..:razz:

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Dan komen er wel apps die de functie weer toevoegen.

 • Profielfoto
  tarun

  Was me niet opgevallen. Ik gebruik iStat Menus in plaats van de standaard batterij aanduiding.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik heb zelfs het percentage in de menubalk uitgeschakeld, ook op m’n iPhone. De hele tijd dat getalletje zien overtikken jaagt de muren op.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Je kan je afvragen wat de reden is voor het uitschakelen (…) als er nog geen alternatief beschikbaar is.

 • Profielfoto
  iNicky

  Apple wordt zo langzamerhand specialist in het weglaten.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik kijk daar nooit naar dus van mij mag het weg. Ook op iOS gebruik ik het nooit. Percentage en de grootverbruikers is wel zinnig.

 • Profielfoto
  Niels

  Heel toevallig net nu bekend is dat veel mensen met de nieuwe MacBook Pro klagen over een tegenvallende accuduur…

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik geloof niet in toeval, wat een zwakte bod.. geef het desnoods als optie. Ik denk dat het ook met de accuduur van de nieuwe MBP te maken heeft.

 • Profielfoto
  zulu

  het was wel een handige functie, als je bijvoorbeeld op locatie je macbook een taak wil uitvoeren en er geen oplaadmogelijkheden zijn. Dan weet je of dat gaat lukken of niet. Helemaal met de enkele usb-c poort van de 12 inch macbook kun je niet altijd opladen en uitvoeren tegelijkertijd, simpelweg omdat er nog niet genoeg adapters op de markt zijn.
  Dit is ook de reden dat ik binnenkort wel een nieuwe macbook pro moet kopen vanwege de meerdere poorten. Jammer.

 • Profielfoto
  iMonkey

  Niet alleen de nieuwe MBP. Ik heb een rMBP van eind 2013 en op Mavericks was het altijd 6 à 7 uur autonomie. Nu, op Sierra hooguit 2 à 3 uur. Er schort duidelijk iets aan het OS en camouflage zie ik niet als een geruststellende stap. Na de upgrade was Terminal steevast de grootverbruiker, onbegrijpelijk hoe dat kan. Ik heb dan ook een bug report opgestuurd gehad.