‘MacBook Pro kreeg kleinere accu dan gepland’

31 reacties

Een van de kritiekpunten van de nieuwe MacBook Pro is de accucapaciteit. Apple ging voor een dunner ontwerp met kleinere accu. De nieuwe, zuinigere Intel Skylake-chips moesten de accuduur op peil houden, maar dat pakt niet altijd goed uit.

Apple had een grotere accu met gelaagd ontwerp gepland, maar deze kwam niet door een kritieke test, schrijft Mark Gurman bij Bloomberg. Daarom werd teruggevallen op een standaard-accu met minder capaciteit.

Verschil van 35 procent

Een gelaagde accu zou Apple in staat stellen om binnen hetzelfde fysieke formaat 35 procent meer capaciteit te bieden. Daarnaast kan de accu door de lagen helemaal aansluiten op de behuizing waardoor iedere millimeter beschikbare ruimte benut wordt. Bij de 12-inch Retina MacBook wordt deze techniek wel toegepast. Toen de gelaagde accu voor de MacBook Pro met Touch Bar niet goed bleek te werken, zou Apple voor een standaard accu gekozen hebben om de release niet verder te vertragen.

macbook gelaagde accu
De gelaagde accu van de 12-inch MacBook.

Meer problemen bij Mac-team

In het artikel schetst Gurman een beeld van een Mac-team dat geplaagd wordt door interne strubbelingen. Zo was het plan de 12-inch MacBook begin dit jaar te voorzien van twee USB-C-poorten en Touch ID, maar dat lukte niet omdat de Mac bij Apple’s ontwerp-afdeling niet de hoogste prioriteit meer heeft. Werknemers zeggen dat ze tegenwoordig met twee uitvoeringen van ideeën moeten komen, door gebrek aan visie bij het management.

Tot slot zou Apple de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor iOS en macOS samen hebben gevoegd, waardoor iOS netto aanzienlijk meer aandacht van Apple’s ontwikkelaars krijgt en de Mac een tweederangs burger in Cupertino is geworden. Om op een positieve noot te eindigen: volgend jaar zien we vrijwel zeker Touch ID en een tweede USB-C-poort in de 12-inch MacBook en kan de accu van de MacBook Pro er alleen maar op vooruit gaan.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik wilde op het moment van aankoop van mijn Macbook in 2012, zonder retina scherm, alweer een nieuwe. In principe heb ik vier jaar gewacht, maar logischerwijs, feitelijk maar zo’n anderhalf tot 2 jaar op een waardige refresh. Met enige teleurstelling de 2015 refresh overgeslagen en nu overgestapt op het 2016 model.

  En alhoewel ik bij wijze van de dagen afstreepte op de kalender en écht niet kon wachten op een nieuwe Macbook toch de dagen afgewacht. Ik zou balen als de Macbook enkele maanden had vertraagd, maar voor een 35% grotere batterijcapaciteit had ik dit zéker gedaan. Voelt het direct elke euro meer correct gespendeerd..

  Toen de gelaagde accu voor de MacBook Pro met Touch Bar niet goed bleek te werken, zou Apple voor een standaard accu gekozen hebben om de release niet verder te vertragen

  Dit spreekt een reactie van, ik geloof Phil Schiller wel absoluut tegen. Daarin stelde hij, in reactie tot een opmerking over het wegblijven van updates van o.a. de iMac, dat Apple apparatuur pas uitbrengt op moment dat het écht er klaar voor is.

  Daarnaast begrijp ik ook niet helemaal het arbeidscapaciteit probleem: huur gewoon meer goede mensen in. Geld zat en zorgt alleen maar voor méér op langer termijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zou Apple sieren

  Werknemers zeggen dat ze tegenwoordig met twee uitvoeringen van ideeën moeten komen, door gebrek aan visie bij het management.

  Dit kan ik daarentegen alleen maar waarderen. In mijn eigen creatieve sector kan ik bevestigen dat het eerste idee zelden het beste idee is. Daarbij komt ook nog is dat meerdere concepten kunnen leiden tot een verbeterd eindresultaat (samenkomst van ideeën) -> 1+1 = 3.

  Ik ben geen narcist om te zeggen dat het gedoemd is met Apple, maar begin toch zelf ook wel in te zien dat Apple meer en meer steken laat vallen. Even los van het feit dat ze nog altijd mooie en goede producten maken.. Het vuur kan wel is wat meer aangewakkerd worden.

 • Profielfoto
  ToMiKoN

  Ik zat ook te wachten op deze MacBook pro, maar ik ben blij dat ik de aankoop nog een jaar hebt uitgesteld. Dit was zo te zien een onafgewerkt product … :-/ Zo kennen we Apple niet.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb een tijdje met een vormgever gewerkt waarbij ik in het begin de eerste ontwerpen niet goed vond. De tweede ronde ontwerpen waren stukken beter. Dat werd wel een serious-joke bij elke nieuwe opdracht ‘gooi het eerste ontwerp maar weg’. Raar maar waar.

 • Profielfoto
  Milez

  Ze blijven het doen: bijna niemand klaagt dat de batterij van zijn iPhone, iPad, MacBook te groot of te zwaar is, en toch maken ze steeds kleinere. Vreemd genoeg klaagt wel bijna iedereen dat de batterijen te snel leeg lopen…

 • Profielfoto
  donut

  Apple verdient meer geld dan ooit en het komt de ontwerpen niet echt ten goede…
  Er gaat iets behoorlijk mis.
  Om de inkomsten op gang te houden wordt mede gekozen voor hardware die je niet kan opwaarderen of repareren.
  Vanuit een modern perspectief zou de vormfactor constant kunnen zijn,- immers de laptops zijn klein genoeg -en zou het een op te waarderen modulair systeem kunnen zijn.
  kies een vorm factor voor een item; en vul deze modulair in. Kom pas over een aantal jaar met een andere vormfactor als dat werkelijk nodig is.
  In feite komt een macbook pro uit 2011 moderner over in die zin.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zat ook te wachten op deze MacBook pro, maar ik ben blij dat ik de aankoop nog een jaar hebt uitgesteld. Dit was zo te zien een onafgewerkt product … :-/ Zo kennen we Apple niet.

  .
  Dat is het zeer zeker niet. Mensen kijken alleen maar maar specs en termen. Als er Pro achter staat dan verwachten ze een bepaalde standaard of prestaties terwijl een hele andere groep weer denkt, da’s niet voor mij want ik doe alleen maar eenvoudige dingen. Ik heb gene Pro machine nodig. De benamingen van Apple kloppen gewoon niet meer.

  Ik denk dat wanneer je de MacBook Air nu van de website zou halen en je de 12″ Retina MacBook – 13″ MacBook Pro (zonder TB) en de 13″ en 15″ MacBook Pro naast elkaar zet dan heb je een hele goede basis wanneer je daar naar kijkt zonder te letten op hoe deze machines heten. Het enige jammer is dat alles 150 tot 250,- goedkoper had gekund maar goed dat is Apple ze weten heus wel dat jij 2 jaar hebt zitten wachten op een computer dus je gaat niet nog eens een jaar wachten. En door de entry level laptopprijs hoog te houden hopen ze waarschijnlijk dat mensen mogelijk toch die iPad Air 3/iPad Pro <– weer zo'n klote benaming, zullen kopen.

  Waarom zou iemand nu nog een Air willen kopen. Als je met dat ding de winkel uit loopt kan ik mij niet voorstellen dat je niet het gevoel hebt dan is een dinosaurus gekocht hebt. Als je toch het design van een Retina MacBook en MacBook Pro hebt zien staan kun je toch niet een lekker gevoel hebben bij dat inmiddels 5 jaar oude Air design. Je koopt nu alleen een Air wanneer je echt gelimiteerd bent aan je budget. Wanneer 1000,- of max. 1200,- hebt te besteden, dan koop je nog een Air.

  Als je de instap MBP 13" zonder TB zou afzetten tegen de MacBook Air 13" dan heb je alles waar elke Air gebruiker in het verleden ooit op gehoopt had. Een extreem goed scherm, supersnelle en compacte computer, ook in spacegrijs, beter RAM en de batterijduur is dan met 2 of 3 uur verkor maar goed, dit is nog steeds beter dan alles wat de concurrentie doet. Wij zijn zo gewend (nee verwend) geraakt aan de batterijprestaties bij Apple de afgelopen jaren dat we het gewoon standaard zijn gaan vinden dat een MacBook over 3 jaar maar twee keer opgeladen hoeft te worden voordat we hem afschrijven. Op welke manier dan ook die kortere batterijduur tot stand mag komen doet er mij niet zo heel veel toe. Je krijgt ook een scherm in die computer die waarschijnlijk 65% meer probeer vraagt dan de Air voorheen had.

 • Profielfoto
  polansky

  Tuurlijk, heel logisch voor de professionele gebruiker om design boven prestaties te plaatsen…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Leg mij eens uit wat een professionele gebruiker is dan.. Is iemand die journalist is geen professional in zijn/haar vakgebied?

 • Profielfoto
  Shyos

  Het lijkt hier wel de Story of de Telegraaf… want natuurlijk heeft die Gurman dit natuurlijk via een uiterst betrouwbare bron.

  Alles voor een klik !

 • Profielfoto
  WillemZ

  Tot slot zou Apple de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor iOS en macOS samen hebben gevoegd, waardoor iOS netto aanzienlijk meer aandacht van Apple’s ontwikkelaars krijgt

  Fijn!
  Dus toch een Touch screen op de Macbook volgend jaar!

 • Profielfoto
  NapO

  conclusie je koopt voor 3 ruggen een macbook wat gewoon niet af is….
  alweer een reden om het niet te kopen…

 • Profielfoto
  CMD-Z

  Gisteren voor het laatst opgeladen, hele dag in sleepmode, net een paar uur in bad gelegen en een film gekeken, en nu op 47 procent. Niet slecht vind ik. Wat een gezeik hier! (nieuwe touchbar MBP 15 inch)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Kijk dat zijn precies de consumenten waar Apple het voor doet. Een paar uur in bad liggen en een filmpje kijken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gisteren voor het laatst opgeladen, hele dag in sleepmode, net een paar uur in bad gelegen en een film gekeken, en nu op 47 procent. Niet slecht vind ik. Wat een gezeik hier! (nieuwe touchbar MBP 15 inch)

  .
  Ik zou maar uitkijken met dit soort spul meenemen op badkamers. In computers van Apple zitten van die stickers die verkleuren wanneer ze vochtig worden en op badkamers dampt het nogal of is het vochtiger dan op andere plaatsen in het huis.
  Tenminste op die van mij is het altijd een kwestie van mistlampen aan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kijk dat zijn precies de consumenten waar Apple het voor doet. Een paar uur in bad liggen en een filmpje kijken.

  .
  Wij kunnen er ook niets aan doen dat sommige mensen nog wel eens tijd vinden om te ontspannen en relaxen. Je heb ook mensen die gaan in bad liggen mokken, proberen dan hun badeendje te verdrinken en waardeer ze uit bad komen gaan ze zich drukmaken om de rimpels op hun vingertoppen en iedereen treft dan blaam behalve zijzelf.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  ..een macbook wat….
  …een reden om het niet te kopen…

  Dyslexie zeker?

 • Profielfoto
  Facundo

  En onderin het artikel wordt het belangrijkste nieuws ff weggemoffeld:
  Het samenvoegen van beide os-teams, met de nadruk, die op ios komt te liggen. Het nieuws waar (ex~)maccers de laatste jaren in toenemende mate voor vreesden blijkt nu werkelijkheid.
  Ik ben blij dat ik dit jaar ben overgestapt naar een HP windows-covertible, maar na 30 jaar mac gaat het me wèl nog steeds aan het hart. De hebzucht en arrogantie hebben Apple vermoord.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Typisch voor Apple de afgelopen jaren. Jammer. Ik ben reeds vanaf 2003 een Apple fanboy, maar dat is er toch door verschillende tegenvallende ervaringen langzaam uit geslopen. iPhone 5 met slechte accu, iPhone 6 met slechte accu, iPhone 7 zonder audio jack en nu dit debacle weer… Mijn iPhone is reeds een half jaar geleden vervangen door een Android toestel en na mijn positieve ervaring hiermee is mijn Macbook Air nu vervangen door een Surface Pro 4. Ik vind het erg jammer, maar Apple gaat voor mij helaas niet meer aan kop…:sad:

  Dyslexie zeker?

  Taalnazi zeker?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  En onderin het artikel wordt het belangrijkste nieuws ff weggemoffeld:
  Het samenvoegen van beide os-teams, met de nadruk, die op ios komt te liggen. Het nieuws waar (ex~)maccers de laatste jaren in toenemende mate voor vreesden blijkt nu werkelijkheid.
  Ik ben blij dat ik dit jaar ben overgestapt naar een HP windows-covertible, maar na 30 jaar mac gaat het me wèl nog steeds aan het hart. De hebzucht en arrogantie hebben Apple vermoord.

  Je verwoordt mijn gedachten exact.

 • Profielfoto
  tomc

  @shmoo

  Leg mij eens uit wat een professionele gebruiker is dan.. Is iemand die journalist is geen professional in zijn/haar vakgebied?

  Als je het woord ‘pro’ in deze context plaatst dan is een MacBook Pro wel degelijk, zoals je zegt, een machine die de verwachtingen van pro’s inlost.

  Mensen kijken alleen maar maar specs en termen. Als er Pro achter staat dan verwachten ze een bepaalde standaard of prestaties

  Al heb je het hier fout. mensen (de meeste toch) verwachten geen bepaalde standaard of prestaties omdat er pro achter staat, wel omwille van dat heerlijke prijskaartje dat zich eronder bevindt en dat wel degelijk de prijs is van professionele apparatuur.
  Het is dus niet enkel Apple’s naamgeving die niet klopt.

  Het mag van mij gerust wat meer kosten omdat het ding een mooi design heeft en er op de achterkant een Apple logo opstaat maar deze machines zijn stuk voor stuk op z’n minst 400 euro te duur.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Gisteren voor het laatst opgeladen, hele dag in sleepmode, net een paar uur in bad gelegen en een film gekeken, en nu op 47 procent. Niet slecht vind ik. Wat een gezeik hier! (nieuwe touchbar MBP 15 inch)

  Dat is toch totaal geen prestatie?
  Mijn Retina MBP uit 2013 heeft na het kijken van een film van 2 uur nog ruim in de 70% accu over en deze gaat altijd na het laden in slaap (ik zet deze werkelijk nooit uit).
  Heeft ook al bijna 500 laadcycles gehad.

  Jouw accupercentage is eerder dramatisch te noemen, wetende dat ‘ie nieuw is en veel zuiniger is (zou moeten zijn).

 • Profielfoto
  Buzz

  Het lijkt hier wel de Story of de Telegraaf… want natuurlijk heeft die Gurman dit natuurlijk via een uiterst betrouwbare bron.

  Alles voor een klik !

  Gurman wordt in het algemeen gezien als de journalist met op dit moment de meest betrouwbare bronnen binnen Apple. Dat heeft hij de afgelopen jaren wel bewezen. Maar verder blijven dat natuurlijk wel gewoon roddels, want niemand kan met naam genoemd worden.

  Dat Tim Cook deze week in een interne memo aan zijn personeel moest laten weten dat er een toekomst voor desktop Macs is geeft in mijn ogen wel aan dat er iets van onvrede rommelt onder de werknemers. In dat licht moet je deze roddels ook zien, denk ik.

 • Profielfoto
  maconly

  Tim Cook is een gewone ceo net als bij Philips en vergelijkbare merken.
  Bij Apple is dat niet genoeg , Apple heeft visionairs nodig en geen losers die alleen maar in dunner kunnen denken.
  Wozniak ??????

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Wozniak ??????

  ;)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dit is wel een heel erg schadelijk bericht. Het bevestigt allerlei geruchten en doet er nog een schep boven met het samenvoegen van die teams en vervolgens verlaagde prioriteiten op macOS/Mac. Ik hoop dat Apple meeleest her en der op het web en ook zijn conclusies trekt. Zoveel negativiteit het afgelopen jaar en de meeste mensen willen echt hele concrete en haalbare dingen. En die zijn niet steeds dunner.

 • Profielfoto
  Avensys

  Mijn Macbook pro 2016 gaat ongeveer 3 uur mee. Soms haal ik amper de 2,5 uur.
  De accuprestatie is echt om te huilen… Mijn 2 jaar oude macbook haalt nog steeds makkelijk 5 uur.

  Ik wacht op terugroepactie…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Mijn Macbook pro 2016 gaat ongeveer 3 uur mee. Soms haal ik amper de 2,5 uur.
  De accuprestatie is echt om te huilen… Mijn 2 jaar oude macbook haalt nog steeds makkelijk 5 uur.

  Echt?? Oei, dat is belabberd te noemen. En dan krijgt Microsoft het er van langs met de Surface Pro omdat ze “maar” 6 uur met de accu doen.

  Het is toch wat met Apple en accuperikelen…

 • Profielfoto
  Facundo

  @Avensys: Een nieuwe mbp die amper 2,5 uur haalt is een ondeugdelijk apparaat. Terugbrengen en inruilen, of geld terug! Daar heb je recht op! Niet wachten op terugroepactie!

 • Profielfoto
  Eprom

  Dit is wel een heel erg schadelijk bericht. Het bevestigt allerlei geruchten…

  Dit bericht “bevestigt” helemaal niets, maar dit soort roddels zijn wél schadelijk en kunnen een heel eigen leven gaan leiden.
  Apple (en andere tech bedrijven) testen heel erg veel opties en willen die natuurlijk graag in het nieuwste model, maar 9 van de 10 keer kan dit om wat voor reden dan ook nog niet. Anders hadden we allang een Fuel-Cell Mac gehad;-)

 • Profielfoto
  ozzie X

  De eerste Apple MacBook die geen aanbeveling van Consumer Reports krijgt vanwege de zeer wisselende accuprestaties.

  http://www.macrumors.com/2016/12/22/macbook-pro-no-consumer-report-recommendation/

  Apple declined to provide a comment to Consumer Reports, but had this to say: “Any customer who has a question about their Mac or its operation should contact AppleCare.”

  Dus als je slechte accuduur hebt op je MBP 2016 zeker niet laten lopen, maar actie ondernemen!

 • Profielfoto
  Tykoen

  Ik heb een nieuwe macbookpro 15″inch volgens mij als eerste besteld en geleverd. maar ben af en teleurgesteld dat ik een jaar heb gewacht, eerder plezier van een macbookpro had kunnen hebben met langere accuduur, lekkerdere toetsen en een ingang voor een SD kaartje. En de touchbar? die gebruik ik nog weinig!