Verkoopstart LG UltraFine 5K‑display uitgesteld

19 reacties

Vertraging, vertraging, vertraging. Na de aanhoudende slechte verkrijgbaarheid van de Apple Watch S2, uitstel voor de AirPods en uitstel voor de BeatsX-oortjes, is de verkoop­start van het 5K-scherm dat LG en Apple samen produceren uitgesteld.

LG’s 4K-scherm met Thunderbolt 3-aansluting is te bestellen, maar wordt in februari geleverd. LG meldt aan 9to5Mac dat het 5K-scherm een onbekende vertraging oploopt. Wanneer de verkoop wel start is niet bekend.

Vervanger Apple Thunderbolt Display

Veel kopers van de nieuwe MacBook Pro zitten op de schermen te wachten om hun Thunderbolt 3-werkplek compleet te maken. De LG Ultrafine-schermen werken via USB-C en Thunderbolt 3 en zijn daarmee de officiele vervanger van het Apple Thunderbolt Display. LG heeft deze samen met Apple ontworpen en de schermen worden alleen in de Apple Store verkocht.

Apple biedt tot en met 31 december 25 procent korting op alle Thunderbolt 3-accessoires in de Online Apple Store. Daar vallen ook de LG-schermen onder, maar het is onbekend of de kortingsactie wordt verlengd.
lguf5kwide

Ook andere accessoires

De beslissing van Apple om essentiële accessoires door derden te laten fabriceren, pakt slecht uit. Zo kan de Apple Store je niet helpen als je een Ethernet-adapter voor de nieuwe MacBook Pro nodig hebt. Apple maakt zelf geen verloopje, maar verkoopt een Belkin USB-C-naar-Gigabit Ethernet-adapter. Het apparaatje heeft echter een levertijd van 7-10 weken.

Als je nu bij een Apple Store vertelt dat je ethernet bij je nieuwe MacBook Pro nodig hebt, kan het personeel je alleen een Adapter voor Thunderbolt 3 (USB‑C) naar Thunderbolt 2 en Apple Thunderbolt-naar-Gigabit Ethernet-adapter verkopen en vertellen dat je deze op elkaar aan moet sluiten. Het klinkt als een slechte grap, maar is het niet.
thundercrap
(Om verder te gaan → Video’s: eerste indruk LG Thunderbolt 3-schermen positief)

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Slecht bezig Apple! Apple staat steeds meer voor onbekende lange levertijden, slechte kwaliteitscontrole, geen voeling met wat de klanten willen en nodig hebben. Gaat me aan m’n hart. Ziet er steeds meer naar uit dat ze niet weten waar ze mee bezig zijn.

  Of ze hebben ontdekt dat die LG foeilelijk is en gaan ineens tóch zelf wat doen…

 • Profielfoto
  TeeJay

  Naast dat het vervelend is als klant dat je niet de benodigde accesoires kan kopen, gaat ze dit toch echt omzet kosten lijkt me.. end-to-end controle over de producten en compatibiliteit is toch een nog een van de belangrijkste u.s.p.’s voor Apple de afgelopen jaren.

 • Profielfoto
  joram

  Ze zijn al een tijd slordig bezig bij Apple. Ik hoor zelfs diverse IT’ers er over. Die krijgen doodleuk een telefoontje dat als er nog iets besteld moet worden dat je dat beter nú kunt doen, omdat vanaf volgende week de manier van betalen verandert… alleen kunnen ze nog niet vertellen hoe je dan wél moet betalen na die wijziging.

  Dan de diverse vertragingen van wel érg veel producten het afgelopen jaar, het uitblijven van diverse hoognodige updates (Mac Mini, iMac, Mac Pro), het stoppen met de ontwikkeling van de Airports en eigen monitors… het gaat erg lekker met ze dit jaar.

  Hopelijk krijgen ze die problemen snel onder controle, want het begint echt vervelende vormen aan te nemen.

 • Profielfoto
  Helios

  LG’s 4K-scherm met Thunderbolt 3-aansluting is te bestellen

  Het 4K-scherm heeft geen Thunderbolt 3-aansluiting maar een USB3.1 gen2/DisplayPort-aansluiting. Het 5K-scherm heeft wel een Thunderbolt 3-aansluiting. De 5K werkt dan ook alleen op de nieuwe MacBook Pro’s, de 4K werkt ook op de 12″ MacBook.

 • Profielfoto
  Hans V R

  Ook hier diepe teleurstelling in het Apple-waarvan-ik-was-gaan-houden.
  Juist die zaken waardoor ik overstapte van MS naar Apple gaan nu mis, idd geen voeling met de klanten.

  Wellicht dat een scherpe duik van omzet en/of resultaat Het Management van Apple tot contemplatie zou dwingen. Ik ben voorlopig nog wel heel benieuwd naar hoe die cijfers er uit gaan zien.

  En ondertussen dreig ik “vreemd” te gaan naar bijv. een Zenbook, omdat ook Siërra nog geen ondersteuning biedt voor software die ik beroepshalve moet gebruiken. Apple is nu allesbehalve fijn bezig – voor mij.

 • Profielfoto
  joram

  Het punt bij mij is dat ik OSX gewoon écht veel beter vind dan Windows, voornamelijk omdat Windows best snel traag aan gaat voelen als je er mee werkt, geen idee of het een memory-leak is of iets anders zoals caches die vol lopen, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat OSX beter werkt én stabieler is als je er 8 uur per dag mee bezig moet zijn.

  Ook de bouwkwaliteit van Apple’s producten an sich is érg goed vergeleken met de vele missers van Microsoft. Zo ook het scharnier van Microsoft’s surface laptop e.d. vind ik gewoon niets. Maar de interne hardware zoals de GPU en CPU, de vele vreemde dingen zoals hun standpunt op de Mac Pro, iMac, Mac Mini, Airports etc. Dat steekt toch best, zeker omdat ik echt al jaren gebruik maak van die producten en sommige daarvan ook gewoon nodig heb.

  Ze proberen consumenten aan de ene kant de “locken” in het Apple ecosysteem, maar aan de andere kant wordt het je ook erg lastig gemaakt door de keuzes die ze maken omtrent hun producten.

 • Profielfoto
  polansky

  Misschien valt het Apple niet volledig aan te rekenen, maar het verdient zeker geen schoonheidsprijs.

  Het rommelt bij Apple – Ze lopen de laatste tijd maar wat te klooien.
  Tijd om de bezem eens door het management te halen daar in Cupertino.

  Misschien komt het allemaal wel doordat de ‘roadmap’ van wijlen Steve Jobs volledig is afgewerkt. Het lijkt er steeds meer op dat Apple eigenlijk nog maar een visieloze toekomst voor zich heeft.

 • Profielfoto
  no_poo

  LG’s fout neem ik aan, maar wel ongelukkig samenvallend met al het andere gedoe waar Apple dit najaar mee kwam.

 • Profielfoto
  joram

  Misschien komt het allemaal wel doordat de ‘roadmap’ van wijlen Steve Jobs volledig is afgewerkt. Het lijkt er steeds meer op dat Apple eigenlijk nog maar een visieloze toekomst voor zich heeft.

  Dat ze nu zelf hun boontjes moeten doppen en zoekende zijn naar wat ze de komende jaren gaan ontwikkelen e.d., en dat dat een omslag is en moeilijk is, kan ik me goed voorstellen. Maar dat ze eigenlijk nog maar een visieloze toekomst voor zich heeft geloof ik niet zo.

  Ze hebben een hoop talent rondlopen met héél veel visie (waaronder Jonathan Ive), en het management zit dat, in tegenstelling tot wat vaak gebeurt bij Microsoft, niet in de weg. Maar er wordt wel op diverse lagen binnen het bedrijf teveel fouten gemaakt.

  Zowel op software niveau:

  1. Het niet checken van drivers die ze in hun Bootcamp-pakket stoppen.
  2. Het niet checken van software met hun eigen nieuwe MacBook Pros. Ze zeiden dat het kwam door slecht geschreven software, wat natuurlijk mogelijk is, maar het valt wel op dat op alle andere Macs dat GPU-probleem er niet was. Terwijl ook daar dezelfde software op draait.

  Als op hardware niveau:

  1. De GPU problemen
  2. Het totale gebrek aan updates in sommige devisies (Mac Pro e.d.). Deels komt dat natuurlijk omdat Intel ook véél te lang op zich laat/heeft laten wachten met nieuwe XEON CPU’s voor de Mac Pro, maar een GPU upgrade had al láng en breed plaats kunnen vinden in de Mac Pro. Evenals de upgrade naar Thunderbolt 3, grotere SSD’s enzovoorts.
  3. Het vreemde besluit om de Airports niet meer te ontwikkelen. Er gaan geruchten dat ze zich meer op de consumentenmarkt willen richten bijvoorbeeld, maar dan heb je júíst die Airports nodig omdat ze zo gebruiksvriendelijk zijn.
 • Profielfoto
  pannekoek

  1 cashen
  2 slechte managers aantrekken en blijven lachen
  3 nog meer geld harken
  4 vastgoed investeringen
  5 belasting ontwijken
  6 politiek bedrijven
  7 …

  Apple is een bank aan het worden.

 • Profielfoto
  maessam

  Ik snap absoluut niet hoe Apple het in zijn hoofd haalt om LG schermen als officiële vervanger van de eigen schermen wil gaan verkopen. Welke Apple fan wil nu iets waar geen appel op staat?!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik kan best nog even wachten tot ze leverbaar zijn. Ondertussen performed mijn 15″” MacBook Pro als een beest en ziet ie er fantastisch uit. TouchID, Touch Bar, Flinterdun, Prachtig scherm, uitstekende accuduur en een megagroot Touchpad. Ik begrijp al die ophef niet. Filmpjes editen gaat als een speer, en al m n audiogear zit verbonden met 1 verloopje van 9 euro naar een hubje die ik al had. Echt een bruut mooi apparaat.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ook al mensen tegengekomen die hem even wilde aanraken of er een foto van wilde maken?

 • Profielfoto
  maconly

  Tim Cook moet zichzelf doodschamen , Apple faalt op vele fronten.

 • Profielfoto
  Jor1

  Heeft iemand het al gehad over de oorlog in de wereld?

 • Profielfoto
  iMachia

  @Jor1

  Toen ik lang geleden tegen mijn moeder klaagde over mijn longontsteking, begon zij over mensen met longkanker…..

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik heb mijn ethernet-usb-c na bestelling geannuleerd en op onlinekabelshop een kabeltje gekocht voor een paar tientjes. 7-10 weken levertijd op een dongle, waardoor ik niet professioneel kan werken op mijn MacBook Pro. Te raar voor woorden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Redactie modus:

  Ik heb mijn ethernet-usb-c na bestelling geannuleerd en op onlinekabelshop een kabeltje gekocht voor een paar tientjes. 7-10 weken levertijd op een dongle, waardoor ik niet professioneel kan werken op mijn MacBook Pro. Te raar voor woorden.

 • Profielfoto
  Paul

  Ik kreeg net een telefoontje van Apple. Inmiddels kun je het 5K display wel bestellen!